İmamoğlu: 2 bin 700 kişi işe alınmış, iki seçim arasındaki alımı doğru bulmuyorum

İş akitleri feshedilen belediye çalışanlarının protestosu sürerken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu eylemcilerin seçtiği sözcüler ile bir araya geldi. İhtiyaç halinde yeni personel alacaklarını kaydeden İmamoğlu, hakkaniyetli davranacakları vurgusu yaptı

Fotoğraf: İBB Basın Birimi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, iş akitleri feshedildiği için Saraçhane’deki belediye merkez binası önünde eylem yapan eski İBB çalışanlarının seçtiği 3 sözcü ile makam odasında bir araya geldi.

Kimseyle kişisel sorunları bulunmadığını kaydeden İmamoğlu, işten çıkarmanın siyasi bir hamle gibi görülmemesi gerektiğini söyledi.

Ekrem İmamoğlu, "Seçim dönemindeki işe alımlarla ilgili adaletin, vicdanın işlemediğini düşünüyoruz. Bu konuda hukukun doğru, düzenli bir şekilde oluşması adına verilmiş bir karar bu. Şahsınızla, kişiliğinizle hiçbir ilgisi yok. Ben, o dönemde yetkili birisi olsaydım, seçime bir ay kala eleman alımına müsaade etmezdim” şeklinde konuştu. 

"Beylikdüzü Belediye Başkanlığım döneminde de seçime 1 ay, 1,5 ay kala işe alınanları çıkardım"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Aynı siyasi anlayışta olmasına rağmen, 2004 öncesi, 2004 sonrası binlerce insanı işten çıkardılar. Ama ben öyle yapmadım. Beylikdüzü Belediye Başkanlığım döneminde de seçime 1 ay, 1,5 ay kala işe alınanları çıkardım. Burada da aynı şeyi yaptım. Bunun, sizin hayatınızla, yaşamınızla, sizin tercihinizle, kaderinizle hiçbir ilgisi yok. Buralar benim şahsi malım değil. Tümüyle şeffaf bir düzen kurmaya çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarınıza bunları söyleyebilirsiniz. Ben, her birinizin işle ilgili girişimini yenilemesini öneririm. İhtiyacımız olunca yine personel alacağız. Ben seçildiğimden beri 150 bin başvuru var. Peki o iki seçim döneminde kime duyuru yaptılar? Bir ilanla mı geldiniz buraya?
 

İmamoğlu, bir sözcünün "Bir İBB yetkilisi bize kimsenin işten çıkarılmayacağı sözünü vermişti, 4 çocuğum var, iş aktim feshedildi, zor durumdayım" şeklindeki sözlerine şu yanıtı verdi: 

Allah bağışlasın. Herkesin hayatla ilgili zorlukları var. 16 milyon insan için hayatın zorlukları var. Biz, bir düzen kuracağız. Bütün arkadaşlarınıza önerimdir: Eleme şeklinde yaptığımız düzenlemede, sizlerin başvuruları da mutlaka gözetilecek. Burada taahhüt ediyorum bunu. Arkadaşlarınıza bunu söyleyebilirsiniz. Bundan sonra yapacağımız her alımda, kim hangi partili, nereli, o, bu, şu, kökeni ne, mezhebi ne… Bu işlere biz girmeyeceğiz. Temiz bir dönem başlatacağız. Biz, şu alandayız: Hakkaniyetle, adil bir süreç yönetimi yapacağız. Seçime 20 gün kala, 1 ay kala ya da iki seçim arasında eleman alımını doğru bulmuyorum.

"Bizim bu dönemdeki işe alımların adil yapıldığı konusunda şüphelerimiz var"

Seçim dönemindeki eleman alımının yüksekliğine vurgu yapan İBB Başkanı İmamoğlu, şehit yakını ya da engelli kişiler dışındakilerin çıkarıldığını ancak bu kişilerin yeniden başvuru yapıp işe alınabileceğini söyledi:

İki seçim sürecinde, 2 bin 700 civarında eleman alımı var. Bu kadar eleman alımı içerisinde sizin pozisyonunuz tek tek değerlendirilecek değil. Ne yazık ki bunu yapamam. Yani 3 arkadaşım için söylüyorum. Bizim baktığımız pencere şu: 'Dedik ki, şehit yakını mı? Çünkü özel hakları var. Engelli mi? Ayırın. Birinci derecede akrabası bizde vefat etmiş, işe almışsak -ki ben de Beylikdüzü’nde bu uygulamayı yapıyordum- yine yapacağım. Onu da ayırın.' İş başında ölmüş vesaire… Biz, burada sizi yok saymıyoruz. Sakın böyle bir şey düşünmeyin. Biz, hakkaniyetli işe alım sürecini yaşatmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim bu dönemdeki işe alımların adil yapıldığı konusunda şüphelerimiz var. Sizin suçunuz yok. Ama bu düzeni biz tamir edeceğiz.

"Mücadele edin ve hakkınızı arayın. Zerre kadar kırgın değilim. Biz bir işe insan alacaksak bunu kamuya açık yöneteceğiz"

İşten çıkarılan kişilerle şahsi bir sorunu olmadığının altını çizen İmamoğlu, görevlerinden alınan personelinde ihtiyaç halinde yeniden işe alınabileceğini söyledi.  İşe alımlarla ilgili bir duyuru yapacaklarını belirten İmamoğlu, işten çıkartılan personelin de başvuru yapabileceğini belirtti. İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 Hiçbirinizin şahsı ile sorunumuz yok. Kendi belediye başkanlığı yaptığım yerde tek bir eleman alımına müsaade etmedim. Çok acil ihtiyaç hariç. Çünkü bu dönem bitiyor. Ben orada öyle bir süreç yaşatırsam görevim değişir. Ben kendi şirketime eleman almıyorum ki. Kamuya alıyorum. Kamuya alırken kendi işinden bin kat daha titiz olmak zorundasın. Ve mutlaka bu süreç gözetilecek ve analiz edilecek. Tekrar söylüyorum. Gösteri hakkınız, kendinizi ifade etme hakkınız var. Ben başka bir gelenekten geliyorum. Bunların hiçbirisi bizi yaralamaz. Bu sizin hakkınızdır. Hakkınızı arayacaksınız. Bize yazın, dilekçenizi verin. Listenizi yapın. Bütün bunlar bizde gözetilir. Hak aramanın bir dili vardır. Onun dışında mücadele edin ve hakkınızı arayın. Zerre kadar kırgın değilim. Hatta üzülüyorum. Ama üzülürken de adil olmak zorundayım. Biz bir işe insan alacaksak bunu kamuya açık yöneteceğiz. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sözcünün, "Başkanım, biz işten bir SMS ile ayrıldık. Sözleşmemizin fesih edildiği bize bu şekilde bildirildi. 15 gün öncesinden haber verilse. Dışarıda iş arasak. Çat kapı misafirlikten ateş alıp kalkma gibi bir şey oldu” şeklindeki sitemine bu “Söz, bu usulü sorgularım” karşılığını verdi. 
 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU