Clint Eastwood'un yönetmeni kovduğu film Hollywood'u nasıl tamamen değiştirdi?

1976 yapımı meşhur kovboy filminde yaşananlar "Eastwood Kuralı"nın doğmasına neden oldu

93 yaşındaki Eastwood'un 4 Akademi Ödülü bulunuyor (IMDb) 

Clint Eastwood, Hollywood kariyerinin başlangıcından bu yana yaratıcı ve güçlü bir figür oldu, hem oyunculuk hem de yönetmenlikte birçok ödül kazandı.

Tecrübeli oyuncu, kovboy filmlerinde canlandırdığı karakterlerle kendi kimliğini inşa ederek adını duyurdu. Kamera arkasındaysa, En İyi Yönetmen kategorisinde iki Akademi Ödülü kazanmasına yardımcı olan benzersiz çekim tarzlarıyla ün kazandı.

Tom Hanks, "Oyuncularına at gibi davranıyor" demişti

Ancak Eastwood, yer aldığı filmlerle ilgili beklentileri ve perde arkasında verdiği kararlar konusunda son derece sert olmasıyla tanınıyor.  Örneğin Tom Hanks bir keresinde Clint Eastwood'un yönetmenlik tarzı hakkında "Oyuncularına at gibi davranıyor" yorumunu yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hanks'in, Eastwood'un çekimler sırasında ne kadar korkutucu olabildiğini açıklamasından çok önce Western yıldızı, bir yönetmenle Hollywood'un iç işleyişini önemli ölçüde değiştiren büyük bir kavga yaşamıştı.

Kanunsuz Josey Wales (The Outlaw Josey Wales), The Rebel Outlaw: Josey Wales adlı bir romana dayanıyordu ve Clint Eastwood kitabın haklarını almak için gereken miktarın bir kısmını kendisi ödemişti. 

Filmin senaryosunu ve yönetmenliğini üstlenen Philip Kaufman, kitaba olabildiğince sadık kalmak istemişti. Yönetmen, Eastwood'un Wales'in tavırlarından kendine özgü diline kadar her şeyi benimsemesini bekliyordu. Ancak içeriğe sadık kalmak istese de yazarın siyasi görüşlerine karşıydı ve hatta onu "kaba bir faşist" olarak nitelendiriyordu. Daha sonra kitabı ırkçı örgüt Ku Klux Klan'ın eski yöneticilerinden Asa Earl Carter'ın yazdığı da ortaya çıkmıştı. 

Yönetmeni prodüktöre kovdurdu

Kaufman, kitabın politik tonlarını azaltmak ve diğer anlatı unsurlarına vurgu yapmak istedi ancak Eastwood yönetmenin bu yaklaşımına karşı çıktı. Çekimler sırasında filmin yönetimi ve hikaye uyarlaması konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle kavgalar çıkmaya başladı. 

Setteki kavgaların iyice harlanmasının ardından Eastwood, filmin yönetmenliğini de üstlenerek yapımcı Bob Daley'den Philip Kaufman'ı kovmasını istedi.

Philip Kaufman, zamanının önemli bir bölümünü bu filme ayırdığı için Amerika Yönetmenler Birliği (DGA), Kaufman'ın aniden ihraç edilmesine çok sinirlendi. 

"Eastwood Kuralı"nın doğuşu

Warner Bros. ve Clint Eastwood kararlarından geri adım atmayı reddedince (DGA) onlara 60'ar bin dolar para cezası verdi. 

Bunun bir daha asla yaşanmamasını isteyen Amerika Yönetmenler Birliği, bir aktörün ya da yapımcının yönetmenini kovmasını ve onun pozisyonunu almasını yasaklayan "Eastwood Kuralı"nı da uygulamaya koydu. 

Clint Eastwood daha sonra Kanunsuz Josey Wales'in yönetmenliğini tamamlayıp hem izleyici hem de eleştirmenlerden övgüler alsa da Philip Kaufman'la yaşadığı anlaşmazlık, Hollywood'u sonsuza dek değiştirdi.


Independent Türkçe, Guardian, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU