Libya, Menguş’un İsrailli mevkidaşı ile İtalya’daki görüşmesi hakkında sessiz kaldı

Libyalı yetkili, “Ülkemiz ile İsrail arasında henüz diplomatik ilişki bulunmamaktadır” demekle yetindi

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş / Fotoğraf: Reuters

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in, iki ülke arasında diplomatik ilişki olmamasına rağmen, geçen hafta İtalya’da Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ile bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Libya’da Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, Menguş’un Cohen ile görüşmesini onaylamayı veya reddetmeyi kabul etmedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Libyalı yetkili, söz konusu toplantıya dair açıklamanın ülke genelinde öfkeli tepkilere yol açtığı bir dönemde, “Ülkemiz ile İsrail arasında henüz diplomatik ilişki bulunmamaktadır” demekle yetindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise toplantının İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Taiani’nin arabuluculuğunda yapıldığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Cohen görüşmeye ilişkin açıklamasında “Dışişleri bakanıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin büyük potansiyeli hakkında konuştum” dedi.

Cohen’in açıklamasına göre, görüşmede ülkedeki sinagoglar ve Yahudi mezarlıklarının yenilenmesi de dahil olmak üzere Libya Yahudilerinin mirasını korumanın önemi ele alındı.

Cohen ayrıca, söz konusu toplantıyı ‘tarihi ve iki ülke arasındaki ilişkilerde ilk adım’ olarak nitelendirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan alıntı yapan Jerusalem Post gazetesi, toplantının İtalya’da gerçekleştiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) eski Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame’nin Libya Yahudi Birliği Başkanı Raphael Luzon ile İsviçre’nin başkenti Cenevre’de yaptığı görüşme, Libya toplumunda geniş bir tartışmaya neden olmuştu.

Luzon’un ‘ülkenin birliği ve barışını ilgilendiren tüm toplantılara Libya Yahudilerinin katılımı konusunda BM misyonundan onay aldığına’ dair açıklaması, tepki çekti.

Basında yer alan haberlere göre, iki ülke arasında resmi bir ilişki bulunmamasına rağmen, eski Libyalı yetkililer şimdiye kadar bu tür bazı toplantılar gerçekleştirdi.

Abdulhamid Dibeybe’nin Libya-İsrail ilişkilerini normalleştirme konusunu görüşmek üzere Ürdün’de Mossad Başkanı David Barnea ile görüştüğüne dair haberler çıktı. Ancak Dibeybe bu haberleri yalanladı.

Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’na ait bir uçağın İsrail’e indiği yönündeki bir iddia da Libya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı tarafından yalanlandı.

Öte yandan, Yenileme Partisi Başkanı Süleyman Bayudi, “Menguş’un Cohen ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklama, Dibeybe’nin seçim arayışında olmadığını ve artık elinde İsrail kartından başka rakiplerinin yüzüne fırlatacağı bir şeyi kalmadığının resmi bir teyididir” dedi.

Libya Yüksek Devlet Konseyi eski Başkanı Halid Meşri ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Yetkililer tarafından daha önce yapılan toplantıların ve işgal altındaki Filistin topraklarına ziyaretlerin varlığını gösteren bilgilerle birlikte, bu hükümet yasaklanmış tüm dini, ulusal ve hukuki çizgileri aşmıştır ve devrilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU