88 çocuk aynı anda tek bir piyanoyu çalarak dünya rekoru kırdı

Leonardo Da Vinci'nin ölümünün 500. yıl dönümü anısına gerçekleştirilen ve Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki son rekoru geride bırakan proje, aralarında Türk mühendislerin de yer aldığı araştırmacıların desteğiyle gerçekleşti

İngiltere genelinde ilkokul öğrencisi 88 çocuk, mühendislik ekibinde iki Türk’ün de yer aldığı araştırma grubunun desteğiyle hazırlanan projede aynı anda tek bir piyanoyu çalarak yeni bir dünya rekoruna imza attı.

Sergilenen performansla birlikte “bir piyanoyu aynı anda çalan müzisyen sayısı” dalında Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki rekor da yenilenmiş oldu. Bir önceki rekor 21 piyanistle gerçekleştirilmişti. 

1519’da yaşamını yitiren İtalyan sanatçı ve birçok yeniliğin mucidi Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan projede bilim ve sanat esintili figürlere yer verildi.

Çocukların bir yandan buluşlar geliştirmesi, diğer yandan da Leonardo Da Vinci, müzik aletleri ve makine mühendisliği hakkında daha çok bilgi sahibi olmasını hedefleyen rekor için Sheffield Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İleri Üretim Araştırma Merkezi (AMRC) ve Müzik Bölümü’nden araştırmacılar ve öğrenciler de yardım etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cambridge Üniversitesi’nin ulusal çapta düzenlediği toplumsal bir projenin parçası olarak gerçekleştirilen rekor denemesi, Birmingham Uluslararası Kongre Merkezi’nin yıllık toplantısı için 19 Ağustos’ta buluşan ve dünyanın önde gelen 500 mühendisinin şahitliğinde başarıyla yerine getirildi.

Özel bir mekanizmayla oluşturulan piyanoyu çalarken tuşları oynatmak için uçan tavşanlardan, balerinlere, zürafalardan, tek boynuzlu atlara kadar birbirinden renkli ve farklı buluşlara yer verildi. Rekora katılan 88 piyanistin çaldığı piyanonun tasarımı için 2 bin 500 ilkokul öğrencisi katkı sundu.

Sheffield Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden Dr. Candice Majewski koordinasyonunda yer aldığı projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Baştan sona inanılmaz bir deneyimdi. Birlikte çalıştığımız çocukların yaratıcılığı ve hevesi beklentilerimizin çok daha ötesindeydi” dedi.

Projenin AMRC sorumlusu Dr. Erdem Öztürk ise her çocuğun içindeki yaratıcılığı ve problem çözme kabiliyetini ortaya koymanın yanı sıra okullarda mühendislik konusundaki kabullere meydan okumayı hedeflediklerini belirtti.

Bu amacı yerine getirmede en iyi yolun bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği, sanat ve müzikle birleştirmekten geçtiğini vurgulayan Öztürk, “AMRC mühendisleri olarak çocukların yaratıcılık yeteneğini, müzik ve mühendislik gibi alanların ortak bir noktası olduğunu göstererek teşvik etmeye istekliyiz, yani yaratıcılığı" diye ekledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU