Keşmir krizi: Doktorlar "yaklaşan felaketten" korkarken, hastaneler hastaları geri çeviriyor

Tıbbi malzemelerinin yüzde 90'ından fazlasını Hindistan'dan temin eden Cammu Keşmir, insanların panikleyip eczanelere üşüşmesi ve stokların yenilenmemesi yüzünden, benzeri görülmemiş bir ilaç kıtlığıyla karşı karşıya

Shri Maharaja Hari Singh Hastanesi (Samaan Lateef / The Independent )

Cammu Keşmir; ihtilaflı bölgede devam eden tecrit ortasında, ilaçların tükenmesi, hastaların geri çevrilmesi ve ambulans çağıramamasından ötürü büyük bir sağlık kriziyle karşı karşıya.

Bölgenin önde gelen travma merkezi olan Sri Maharaja Hari Singh (SMHS) hastanesindeki hastalar, çoğunlukla boş kalan koğuş ve yataklarla tedavi edilmeyi bekliyor.

Doktorlar, hastaneye ulaşabilenlerden Cammu Keşmir'deki durum “normale döner dönmez" tekrar gelmeleri ricasında bulunuyor.

İsmini vermek istemeyen ve The Independent'a konuşan bir yetkili, günlük ameliyat sayısının Cammu Keşmir'deki hastanelerin çoğunda yüzde 40'la 60 oranında azaldığını söyledi.

Doktorlar, bölgenin özel statüsünü iptal eden 5 Ağustos kararına karşı süren protestolardaki kitlesel ölümlerden kaygılanıyor. Bu yüzden, acil servislere gelen yaralılara odaklanmanın ölümleri engelleyeceği görüşünde.

62 yaşındaki Nasema Akter, Cammu Keşmir'in güneyinde Bijbehara kasabasındaki evinde acıdan kıvranıyor.

Safra kesesinde tespit edilen birden fazla taşı çıkarmak için acil bir ameliyata ihtiyacı var. Ancak yetkililerin tedaviyi ertelemeye karar vermesiyle Akter, ayın başında gittiği hastaneden geri çevrildi.

Akter, The Independent'a verdiği demeçte, “Çok şiddetli ağrı çekiyorum ve ameliyatımı yaptırmanın bir yolu yok. Bu etik değil. Doktorlar durum normale dönene kadar ameliyat etmeyi kabul etmiyor” diyor.

Akter, doktorların bunun yerine ağrı kesici ilaçlar önerdiğini ve siyasal durumdaki belirsizlik çözüldüğünde tekrar gelmesini istediğini söylüyor.

The Independent'a konuşan bir SMHS görevlisi, “5 Ağustos kararına yönelik protestoların patlak vermesi halinde, ciddi yaralanmalar olması korkusuyla, bizden sıradan ameliyatları bekletmemiz istendi" diyor.

Op. Dr. İkbal Salim de "Cammu Keşmir'i vurabilecek, bilinmeyen ve yaklaşan bir felaket korkusu var. Tüm yönleriyle hazırlıklı olmalıyız" diye konuşuyor.

Salim, öngörülen şiddet olaylarından dolayı, personelin genel operasyonların yapıldığı ameliyathanelerden kaza ve acil durum ameliyathanelerine nakledildiğini ve neticede rutin ameliyatlarda gecikme yaşandığını söylüyor.

Hastanenin günde ortalama 20 rutin ameliyat gerçekleştirebildiğini, şimdiyse 6'dan fazla ameliyat yapılamadığını belirtiyor.

Cammu Keşmir'in kuzeyinde yaşayan 12 yaşındaki Şevket Hüseyin de fıtığının alınması için gereken ameliyatı yaptıramıyor.

Şevket'in babası Şamim Ahmet Hüseyin, fıtığın geceleri kalkıp ağlayan Hüseyin'de çok ağrıya neden olduğunu söylüyor.

Bütün gün ağlıyor ve berbat geceler geçiriyor. Onu iyileştirmenin bir yolu yok gibi görünüyor.

Hüseyin'in ameliyatı için ağustosun ikinci haftasına hastaneden yer ayırtıldı. Ancak doktorlar, onlardan da kriz yatışınca gelmelerini istedi.

 

 

Bunun yanında hastalar, ilk müdahale yapıldıktan sonra erkenden evlerine gönderiliyor ve enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakılıyor.

48 yaşındaki Srinagarlı Faruk Kureyşi, oğlunu tecrit sırasında öğretmenlerin gönüllü çalıştığı bir eğitim merkezine bırakırken sol gözünden bir saçmayla vuruldu.

Kureyşi, "Bizleri kaygısızca eve gönderiyorlar. Göz yaşartıcı gazın etkilediği havada görme yeteneğimizi kaybedebiliriz" diyor.

Acil durumlarda bile telefonların engellenmesi, Cammu Keşmir'deki birçok hastanın, ambulans çağıramayacağı anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cammu Keşmir'in Baramulla semtinde yaşayan, hamileliğinin son aylarındaki Fehmida Mansur, doğum sancısının ardından hastaneye gitmek için taksi bulana kadar, yolun bir kısmını yürümek zorunda kaldı.

Tıbbi malzemelerinin yüzde 90'ından fazlasını Hindistan'dan temin eden Cammu Keşmir, insanların panikleyip eczanelere üşüşmesi ve stokların yenilenmemesi yüzünden, benzeri görülmemiş bir ilaç kıtlığıyla karşı karşıya.

The Independent' konuşan Cammu Keşmir Kimyacılar ve Distribütörler Derneği Başkanı Arshad Hüseyin Bhat, “Genellikle bir haftalık ilaç satın alan hasta şimdi iki aylık satın alıyor. Stoklar önümüzdeki birkaç gün içinde yenilenmezse, eczaneleri kapatmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak” dedi.

Neredeyse Srinagar'ın sermayeye dayalı 3 bin distribütörünün abluka nedeniyle Cammu Keşmir'deki eczanelere ilaç sağlayamadığını, en büyük zararı da diyabet, hemofili ve hipertansiyon hastalarının gördüğünü söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU