Sudan'ın başkenti Hartum'daki savaş, 19 yaşındaki Sara eş-Şerif ve ailesini kaçmaya zorladığında, bilgi teknolojisi öğrencisi kitaplarını ve bilgisayarını geride bıraktı.
Şu anda Sara, Hartum'un 30 kilometre güneydoğusundaki Sennar'da yaşıyor. İnternet bağlantısı olmadığı için sıkıntı çekiyor.
Sudan'dan ayrılmak için bir pasaporta sahip değil. Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmanın şiddetlendiği bir dönemde, birçok kişi gibi, eğitimini sürdürmek için bir yol bulamıyor.
Nisan ayının ortasında başlayan çatışma, Sudan'daki zayıflayan eğitim sistemini çöküşe götürdü.
Birçok okul ya kapatıldı ya da yerinden edilmiş kişiler için barınaklar haline getirildi. Yıl sonu sınavlarının çoğu iptal edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sara, bu savaşın Sudan'daki eğitimi sona erdirdiğini ve kötü durumun daha da kötüye gittiğini söyledi.
Hartum sokaklarında çatışmalar alevlendi ve bu süreç Darfur'da ırkçı saldırıların yeniden yaşanmasına neden oldu.
Bu durum, Sudan içinde ve sınırları ötesinde 4 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtı.
Sudan'daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yetkilisi Simone Face, "Erkek ve kız çocuklarının silahlı gruplar tarafından askere alındığına dair endişe verici birçok rapor olduğunu" bildirdi.
BM, yedi eyalette en az 89 okulun, yerinden edilmiş kişiler için barınak olarak kullandığını belirtti.
Bu durum, pek çok çocuğun yeni eğitim-öğretim yılında okullara gidemeyeceği, dolayısıyla çocuk işçiliği ve istismara karşı savunmasız kalacağı yönündeki korkuları artırıyor.
Sudan Eğitim Bakanlığı, savaştan etkilenen bölgelerdeki yıl sonu sınavlarının çoğunu geçtiğimiz çarşamba günü iptal etti.
Hartum'dan Sennar'a sığınan öğretmen Seher Abdullah, şunu söyledi:
Mevcut durumda yeni bir eğitim yılı olması imkânsız.
Savaş öncesi öğretmenler üç aylık bir grev düzenledi
Çatışmanın patlak vermesinden önce bile, Save the Children örgütü Sudan'ı, dünya çapında eğitimin büyük tehlike altında olduğu ilk 4 ülke arasında sınıflandırmıştı.
Yardım kuruluşu, okula devam etmeyen çocuk sayısının şu anda 6,9 milyondan 9 milyona yükseldiğini, okul çağındaki 1 milyondan fazla çocuğun yerinden edildiğini ve savaşın başlamasından bu yana en az 10 bin 400 okulun kapatıldığını belirtti.
Hartum, saygı duyulan bir entelektüel mirasa sahip olsa da, eğitim sistemi yetersiz yatırım, siyasi müdahaleler ve ağır ekonomik kriz nedeniyle çöküyor.
Eğitim, daha önce 2019'da eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in devrilmesi öncesi ve sonrasındaki sokak protestoları, 2020'deki olağandışı seller ve Korona pandemisi sonucu kesintiye uğramıştı.
Yerinden edilen öğretmen Seher Abdullah, sınıfların kalabalık olma sorunu hakkında şunları söyledi:
Bazı öğrenciler sıralarda yer bulmakta zorlanıyor, bu yüzden öğrenci kendi sırasını taşıyor. Aynı şekilde, öğretmenin bilgiyi iletmek için yeterli görsel materyali sunması adına ders kitaplarının yeterli resimlerle donatılması gerekiyor.
Devlet okullarında çalışan öğretmenler, savaş patlak vermeden önce maaşları ve çalışma koşullarını protesto etmek için üç aylık bir grev düzenlemişti.
Sudanlı Öğretmenler Komitesi'nin önde gelen bir üyesi, geçen mart ayından bu yana 300 bin kadar öğretmenin maaşlarını alamadığını aktardı.
Sığınmacı öğretmen Fatma Muhammed, çalıştığı okulun HDK tarafından ele geçirilmesinin ardından Hartum'dan El Gadarif eyaletine kaçtığını söyleyerek şu sıkıntılara işaret etti:
Savaş yüzünden eğitim durdu. Yıl sonu sınavlarına hazırlanıyorduk, ancak şimdi öğrencilerin geleceği ve kaderi belirsiz. Ne zaman işe döneceğimizi bilmiyoruz, çünkü mart ayından bu yana maaş almadık. Okul bir savaş bölgesinde bulunuyor.
"Neden Sudan'da çatışma bitene kadar bekleyelim ki?"
Son birkaç yıldaki karışıklıklara rağmen, Rabbab Nasreddin, Hartum Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin üçüncü yılına ulaşmayı başardı.
Ancak savaşın patlak vermesiyle o da kaçmak zorunda kaldı, eğitimine başka bir yerde devam etmesine yardımcı olabilecek evrakları ve eğitim materyallerini topladı.
Nasreddin, tek seçeneğinin beklemek ve daha iyi bir geleceği ummak olduğunu düşünüyor.
Yardım görevlileri ise güvenli eğitim alanları yaratarak ve çocuklara psiko-sosyal destek sağlayarak krizin hafifletilmesine yardımcı olmaya çalışıyor.
BM'ye bağlı Eğitim Beklemiyor Fonu, acil durumlarda eğitim çabalarını finanse etmek için 12,5 milyon dolar topladı.
Bu fon, Sudan ve komşu ülkelerde yaklaşık 120 bin çocuğa eğitim hizmetleri sağlamayı amaçlıyor.
Fonun yönetici direktörü Yasmin Sharif, şöyle konuştu:
Kovid-19 salgını sırasında zengin ülkelerdeki ebeveynler çocuklarının eğitimlerine devam etmek için bir yıl veya bir ay beklemek istemediler, o halde neden Sudan'da çatışma bitene kadar bekleyelim ki?
Sudan'dan kaçan bazı sığınmacılar, Mısır gibi ülkelerdeki okullar ve üniversitelere kaydolmayı amaçlıyor.
Ancak 377 binden fazla mültecinin geldiği Çad gibi ülkelerde böyle seçenekler bulunmuyor.
Darfur'dan Çad'a kaçan öğrenci Halife Adem, yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi:
Eğitimime devam edemiyorum ve ailemle iletişim kuramıyorum. Bazıları elektronik iletişimin mümkün olduğunu söyledi, ancak ağ kötü.
Independent Arabia, Reuters