Kuzey Kore lideri Kim, Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı ve savaş hazırlığı emri verdi

Güney Kore'den, "Tehditkar bir hareketle bize mesaj göndermeyi amaçlıyor" yorumu

Kim, geçen haftaki fabrika ziyaretinde yeni üretilen silahları da denemişti (KCNA)

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, ülkenin Genelkurmay Başkanı Pak Su-il'i görevden alarak, savaş hazırlığı çağrısı yaptı.

Ülkenin resmi haber ajansı Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberinde, bugün düzenlenen Kore İşçi Partisi Merkez Askeri Komisyonu toplantısında, Pak Su-il'in yerine Savunma Bakanı Ri Yong-gil'in getirildiği belirtildi.

Haberde, Ri'nin bakanlık görevini de sürüdürüp sürdürmeyeceğinin henüz belli olmadığı ifade edilirken, geçen sene göreve getirilen Pak'ın neden pozisyondan alındığına dair bilgi paylaşılmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore'deki Sejong Enstitüsü'nden Cheong Seong-chang ise Fransız haber ajansı AFP'ye "askeri operasyonlarda yeterli yetkinlik gösteremediği" gerekçesiyle Pak'ın görevden alınmış olabileceğini söyledi

Cehong, "Kim Jong-un, genellikle görevlerini yerine getirmekte yetersiz gördüğü yetkilileri hızla değiştirme eğiliminde oluyor" dedi. 

71 yaşındaki General Ri, Ağustos 2013 - Ocak 2016 ve 4 Haziran 2018 - 6 Eylül 2019'da da Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

KCNA, ayrıca toplantıda Kim'in askeri yetkililere "Güney Kore'ye karşı tam teşekküllü savaş hazırlıkları yapma" çağrısında bulunduğunu belirtti. 

Kuzey Kore liderinin bu kapsamda kitlesel silah ve mühimmat üretiminin hızlandırılmasını talep ederek, "son geliştirilen askeri teçhizatların etkin kullanımı için savaş tatbikatları yapılmasını" istediği ifade edildi.

Ajans, Kim'in toplantıda kullanılan haritada Güney Kore'nin başkenti Seul'e işaret ettiği bir fotoğraf da paylaştı.
 

kim jong un.jpg
Devlet ajansının paylaştığı fotoğrafta harita buzlanarak kapatıldı (KCNA)


Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan kimliğini açıklamayan bir yetkili AFP'ye "Bence tehditkar bir hareketle Güney Kore'ye mesaj göndermeyi amaçlıyor" yorumunu yaptı. 

Kim, geçen hafta da ülkedeki silah fabrikalarını gezerek, savaş hazırlıklarının hızlandırılmasını istemişti.


Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU