Menbiç'te Rusya devriyesini "Kadirov'un Çeçenleri" attı

Türkiye’nin operasyona hazırlandığı Menbiç’te Rus askeri polisleri de devriye attı. İdlib, Şam ve Halep’te görev yapan askeri polisler Rusya Federasyonu’nda yaşayan Müslümanlardan oluşuyor. Çoğu, Çeçenistan’ın Rus yanlısı başkanı Kadirov’a bağlı

Rusya Savunma Bakanlığı, Menbiç devriyesiyle ilgili görüntü paylaştı

Türkiye’nin sıklıkla operasyon yapacağını açıkladığı Menbiç’te dün Rusya’nın bir hamlesi geldi. Suriye’de görev yapan Rusya askeri polislerinden oluşan bir konvoyun kentte devriye yaptığı açıklandı. Devriyeyi, Rusya’nın resmi televizyon kanalı Russia Today duyurdu. TV, konuyla ilgili bir de video paylaştı.


Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde olan şehirde ABD özel kuvvetleri de zaman zaman devriye faaliyetleri yapıyor. Desteğinin büyük kısmını ABD’den sağlayan SDG’nin yönetim mekanizması PKK’nın Suriye yapılanması YPG’nin elinde. 

Rusya Suriye’deki ilk hava operasyonlarına 30 Eylül 2015’te başlamıştı. Dün Menbiç’te devriye görevinde bulunan Rus askeri polisleri ise 2016’dan bu yana Suriye’de bulunuyor. 

Kuzey Kafkas Taburu Suriye'de görev yapıyor

2011 yılında kurulan askeri polis kuvvetinin Suriye’deki üyeleri büyük oranda “Kuzey Kafkas Taburu”ndan seçiliyor. Bu tabur üyeleri ise, Çeçenistan Özerk Yönetimi’nin Rusya yanlısı başkanı Ramazan Kadirov’a bağlı. 

Suriye’de görevlendirilmelerinin en büyük ve belki de tek sebebi ise Müslüman olmaları. Rusya, karada görev yapacak personeli Müslümanlardan seçerek, hava operasyonlarının yarattığı yıkımla üzerine çektiği tepkiyi hafifletmeye çalışıyor. 

Menbiç komutanları da Çeçen

Menbiç'teki devriyeyle ilgili basın açıklaması yapan isim de Rusya vatandaşı bir Çeçen. "Rus askeri polis birliği temsilcisi" sıfatıyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yusuf Mamatov, "Menbiç ve kırsalındaki güvenlik bölgelerinde bugün itibarıyla devriye faaliyetlerine başlandı. Hedefimiz, sorumluluk bölgesinde güvenliği sağlamak, durumu kontrol etmek ve silahlı oluşumları başka bölgelere kaydırmak" dedi.


Şam’ın Cobar ilçesindeki çatışmalara aktif olarak katılan bu tabur, Halep’in şiddetli hava saldırılarıyla Suriye silahlı muhalefetinin elinden çıktığı 2016’nın son günlerinden sonra şehirde görevlendirildi. 

Astana Mutabakatı kapsamında Türkiye ve İran’la birlikte ülkede gözlem noktaları kuran Rusya, bu noktalarda da Müslüman askeri polislerden faydalanıyor. 

Lazkiye ve Hama’da bulunan askeri üslerin güvenliklerini ise Rus askerler sağlıyor. Bunların yanında Wagner isimli özel güvenlik şirketi de Ruslar tarafından Suriye’de kullanılıyor. ABD’nin Irak işgali sonrası kullandığı Balckwater’a benzetilen Wagner’in üyeleri eski Rus özel kuvvet mensupları. Wagner’in içinde de Müslüman savaşçılar bulunuyor. Wagner’in ana görevi Rusya’nın Şam’la yaptığı anlaşma gereği işletme hakkına kavuştuğu gaz sahalarının güvenliğini sağlamak. 

DAHA FAZLA HABER OKU