Dış basın: Erdoğan, Trump'ın danışmanı Bolton'ı adam yerine koymadı

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ın Ankara ziyareti dış basının da gündeminde

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusul Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın Ankara ziyareti dış basının da gündemindeydi.

ABD medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bolton'la görüşmemesini 'Erdoğan, Bolton'ı adam yerine koymadı" başlıklarıyla verdi. 

İngiliz Times gazetesi "ABD'yi hor gören Erdoğan, Kürtlere saldırmaya hazır" manşetini kullandı.

Akıllara gelen soru Erdoğan'ın Bolton'la görüşmesi planlanmış mıydı, ABD tarafının bu yönde bir talebi oldu mu şeklindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularına "Bolton'un zaten muhatabı İbrahim Kalın Bey. Dolayısıyla İbrahim Kalın Bey kendisiyle görüşme yapacaktı. Biz eğer gerekli görürsek böyle bir talebe biz de evet diyebilirdik. Ama İbrahim Kalın Bey, ondan sonra Genelkurmay Başkanımız, onlar görüşmeleri zaten yaptılar. Bizim tabii şu anda yoğun mesaimiz var. Böyle bir şeye şu anda gerek yok" yanıtını vermişti. Bolton'la görüşmemesinin bir tepki olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etmişti.

New York Times'da yer alan haberlere göre Bolton'ın kendini küçük düşürülmüş hissetmediğini söylediği belirtiliyor. John Bolton'ın sözcüsü Garrett Marquis de randevu talebine ilişkin olarak "Türkiye'deki ABD Büyükelçiliği bir dizi görüşme talebinde bulundu, ama zamanlama sorunları nedeniyle Erdoğan'la görüşme hiç teyit edilmedi" açıklamasını yaptı. Bu açıklamaların yer aldığı haberi New York Times "Erdoğan Bolton'ı adam yerine koymadı" başlığıyla verdi.


Washington Post da Bolton'ın Ankara ziyaretine ilişkin haberini "Erdoğan kürt savaşçılara ilişkin açıklamalarından sonra Bolton’u azarladı ve adam yerine koymadı" manşetiyle duyurdu.
 

 

İngiliz Times gazetesi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bolton'la görüşmemesini ve Suriye'deki Amerikan üslerinin Türkiye'ye devredilmesini istemesini, "ABD'nin sıradışı bir şekilde hor görülmesi" olarak yorumladı.

Times'taki haberde "Erdoğan, Suriye'nin kuzeyinde YPG mevzilerine yönelik askeri harekatı başlatmaya hazır olduğunu söyledi. Milletvekillerine hitaben yaptığı konuşamada, Bolton'ın sözlerini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi." ifadeleri kullanıldı.

 


Haber, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Twitter hesabından yaptığı açıklamanın hatırlatılmasıyla noktalanıyor:
 


Fahrettin Altun, Bolton'a atıfla, "Umarım kendisi ziyareti sırasında dünyaca ünlü Türk misafirperverliğini tatmıştır" demişti.

Times, "alaycı" bulduğu Altun'un tweeti için "Bolton'a yönelik bir başka hakaret" yorumunda bulunuyor.
 


John Bolton'ın Ankara ziyareti Arap medyasında da yankı buldu.

Suudi Arabistan'dan El Arabiya haberi "Kriz yaklaşıyor… Erdoğan’ın görüşmeyi reddettiği Bolton Türkiye’den ayrıldı" başlığıyla verdi.

El Arabiya'nın haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kürtleri müttefik olarak nitelendiren ABD Ulusal Güvenlik Başdanışmanı John Bolton ile görüşmeyi reddettiği ifadeleri kullanıldı.

Bolton, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve bazı bakan yardımcılarıyla görüştü denildi.

Arap medyasından diğer başlıklar da şu şekilde:

Al Khaleej Online: Amerika’ya karşı ayağa kalkan Erdoğan Bolton’u karşılamak istemedi

Arabicpost: Erdoğan Trump’ın danışmanını reddetti. Bolton görüşme talep etti, Cumhurbaşkanı ise onun muhatabının Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olduğunu söyledi.


 

DAHA FAZLA HABER OKU