Trump’ın Çin’le ilgili gümrük vergisi açıklamasının ardından Bitcoin’in değeri fırladı

ABD’yle Çin arasındaki ticaret savaşları kızışırken kripto para giderek güvenli yatırım olarak görülüyor

Bitcoin'in değeri son dönemde hayli değişken (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD’yle Çin arasındaki ticari gerilimi daha da tırmandıran bir dizi tweetinin ardından bitcoin’in değeri yükseldi.

Kripto para analistleri, Bitcoin’in, ticaret savaşlarıyla ilgili son dakika haberlerine ilk defa “gerçek zamanlı” tepki verdiğini söyledi.

Değerin yükselmesi, yatırımcıların, ekonomik çalkantı ve jeopolitik belirsizlik dönemlerinde bitcoin’i güvenli liman olarak gördüğüne dair sayısı giderek artan kanıtlara yenisini ekledi.

The Independent’a konuşan finansal danışmanlık firması deVere Group’un yöneticisi Nigel Green, “Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında gerginliğin tırmanmasıyla, yatırımcıların, geleneksel pazarlarda cereyan eden çalkantıdan korunmak için Bitcoin gibi merkezi ve yöneteni olmayan güvenli para birimlerinde yoğunlaştığını göreceğiz” dedi.

Green, devam eden ticari anlaşmazlığın Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değerini muhtemelen artırmaya devam edeceğini ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin cuma günü 75 milyar dolar (yaklaşık 433 milyar TL) değerindeki ABD menşeli ürüne 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere yeni gümrük vergisi getirdiğini açıkladı.

Trump cevaben attığı tweette Çin’in “siyasi saikle” gümrük vergisi getirdiğini belirterek Çin mallarına misilleme için getireceği ithalat vergisi planını duyurdu.

Trump attığı tweette, “Ne yazık ki, eski yönetimler Çin’in adil ve dengeli ticarette avantajlı duruma gelmesine izin verdi. Bu, Amerikalı vergi mükellefleri için büyük bir yük oldu. Bunun daha fazla sürmesine müsaade edemem! Adil ticareti sağlamak için bu çok adaletsiz ticari ilişkiyi dengelemeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

CoinMarketCap.jpg
Trump'ın tweetlerinin ardından bitcoin'in değeri arttı (CoinMarketCap)

 

Trump, 1 Eylül’den itibaren Çin’den ithal edilen 300 milyar dolar (yaklaşık bin 748 milyar TL) değerindeki ürünün vergisinin de yüzde 5 artırılacağını kaydetti.

Söz konusu tweetlerden hemen sonra bitcoin’in değeri birden 200 dolar (yaklaşık bin 165 TL) arttı ve 10 bin 400 dolara (yaklaşık 60 bin 590 TL) ulaştı.

Piyasa analisti ve kripto para yatırımcısı Alex Kruger, “Bitcoin ticaret savaşlarıyla ilgili son dakika haberlerine bugün ilk defa gerçek zamanlı hızlı tepki verdi. Hatırlayabildiğim kadarıyla bu, Bitcoin’in kripto dışındaki herhangi bir olaya gerçek zamanlı ilk tepkisi” dedi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU