Akıllı eldivenler, felçli insanların piyano çalmasına yardımcı olacak

Fikrin başarısını kanıtlayan cihaz, doğru parmak hareketlerini yanlış olanlardan ayırt edebiliyor

Akıllı eldiven, insanların parmaklarının esneme ve uzama hareketlerini kontrol etmelerine izin vererek, doğal el hareketlerini desteklemek ve geliştirmek için tasarlanmıştır / Fotoğraf: Jordan Whitfield-Unsplash

Bir çift eldivenin piyanoda doğru ve yanlış çalmayı ayırt etmeyi öğrenebileceği ortaya çıktı.

Dr. Eric Ingberg

Bilim insanları tarafından geliştirilen akıllı eldivenler, felçli hastaların (özellikle ellerinde zayıflık yaşayanlar) tekrar piyano çalmalarına olanak sağlayacak.

Güçlü, destekleyici bir dış katman ve konektörlerle donatılan eldiven, hastaların ellerini, parmaklarını veya bileklerini hareket ettirme yeteneklerini kaybettikten veya bu kabiliyetleri azaldıktan sonra el becerilerini yeniden öğrenmelerine yardımcı olmak için yapay zeka, aktüatörler olarak bilinen hareketli parçalar ve dokunmatik sensörler kullanıyor.

Araştırmacılar, bu fikrin başarısını kanıtlayan cihazın doğru hareketlerle yanlış hareketler arasındaki farkı algıladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Felç, engellilik veya sakatlığın başlıca nedenlerinden biri. Hastaların yaklaşık üçte ikisi el ve ayaklarda güçsüzlük, görme sorunları, dil ve iletişim bozuklukları gibi sorunlarla hastaneden ayrılıyorlar.

Frontiers in Robotics and AI dergisinde yayımlanan çalışmada, mühendislerden oluşan bir ekip, doğal el hareketlerini taklit etmek için aktüatörler kullanan sert bir dış iskelete sahip bir çift eldiven tasarladı.

Her parmak ucunda, eldiven giyen kişilerin dokundukları şeyleri hissetmelerini sağlayan 16 sensör bulunuyor.

Profesör Ingberg, "Eldiveni giyerken, insanların her parmağın hareketini büyük bir yetenekle kontrol ettiğini" belirtti.

Dr. Eric Ingberg, şunları söyledi:

Bu eldiven çifti elin, parmakların bükülmesini ve uzamasını kontrol etmesine izin vererek elin doğal hareketlerini desteklemek ve geliştirmek için tasarlanmıştır.


Profesör Ingberg'e göre eldiven, "insanların doğal el hareketlerini desteklemek ve güçlendirmek için tasarlanmıştır, parmakların bükülmesini ve uzatılmasını kontrol etmelerine izin verir. Böylece eldiven el yönlendirmesi sağlayarak elleri destekler ve yeteneklerini artırır".

Deneyler kapsamında akıllı eldiven çifti, "Mary Had a Little Lamb" adlı çocuk şarkısının müziğini önceden programlanmış hareketlerle kendi kendine piyanoda çalmayı öğrendi.

Profesör Ingberg, deneyin devamıyla ilgili şunu belirtti:

Bir kişi piyano çalmak için eldiven çiftini taktığında, eldiven kullanıcının klavyede yaptığı hataları tespit edebildi ve kullanıcının performansını anlamasını ve gerekli iyileştirmeleri yapmasını sağladı.


Ingberg, "Sağlık ve sosyal bakım üzerindeki ekonomik yük, felcin yıkıcı etkilerini azaltabilen yenilikçi tedavi ve bakım yaklaşımlarını gerektiriyor" dedi.


Juliette Bovery, "Felç Derneği"

Ancak araştırmacılar, cihazın doğruluğunu artırmak ve daha uyumlu hale getirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Bununla birlikte, gelecekte felçli hastalar ve diğer engelli bireylerin bu eldivenleri kullanarak kol fonksiyonlarını yeniden kazanabileceklerini umuyorlar.

Stroke Society'nin başkanı Juliette Bovery, çalışma hakkında şu yorumları yaptı:

Felç araştırmalarında heyecan verici bir döneme tanık oluyoruz. Felç sonrası iyileşmeyi desteklemek için etkili araçlar geliştirmeyi amaçlayan çalışmalara değer veriyoruz. Sağlık ve sosyal bakımın ekonomik yükü, felcin yıkıcı etkilerini azaltma potansiyeline sahip yenilikçi tedavi ve bakım yaklaşımları bulmayı gerektiriyor. Bu araştırmanın sonuçlarının, felç sonrası normal yaşama yardımcı olacak etkili tedaviler sağlama anlayışımızı geliştirmeye katkı sağlayacağını umuyorum.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU