Netflix'in yeni belgeselini izleyenler gözyaşlarına boğuldu: "Tükendim"

Henry Roosevelt'in yönettiği belgesel Kowalski ailesinin trajedisine odaklanıyor

Maya'nın ailesi, Florida Çocuk Hastanesine 220 milyon dolarlık tazminat davası açtı (Netflix)

Netflix'te yayımlanan Maya'ya İyi Bakın (Take Care of Maya), Maya Kowalski ve ailesinin hikayesini anlatıyor. Çocuk istismarıyla suçlanan ve hasta kızlarının velayetini almak için yetkililere karşı mücadele veren çifte odaklanan belgesel, sorunun özüne inmek için fazla zaman kaybetmiyor. 

19 Haziran'da izleyiciyle buluşan belgesel, yaşanan trajedinin büyüklüğünü doğru bir şekilde vurgulamak için ailenin felaketten önceki hayatına ışık tutarak başlıyor. 

Çocuk sahibi olmakta zorlanan Jack ve Beata Kowalski'nin kızları Maya, 2006'da Florida'da dünyaya geldi. Babası Jack emekli bir itfaiyeciydi ve annesi Beata hemşiresi olarak çalışıyordu. 

Kowalskiler için hayat, Maya 2015'te bulanık görmeye ve dayanılmaz ağrılar çekmeye başlayana kadar iyi gidiyordu. Doktorlar önce Maya'nın hastalığını belirleyemedi. Ardından kompleks bölgesel ağrı sendromu konusunda uzman olan Dr. Anthony Kirkpatrick, Maya'ya teşhis koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kompleks bölgesel ağrı sendromundan muzdarip bir hasta, normal ağrıdan çok daha büyük ağrı nöbetleri geçirir. Küçük bir dokunuş bile muazzam bir acı hissine yol açabilir.

Doktor, Maya'dan önce birçok hastada kanıtlanmış sonuçlar veren Ketamin infüzyon tedavisini önerdi. Neyse ki Ketamin infüzyonu işe yaradı ve küçük çocuk yürüyememesine rağmen önemli ölçüde iyileşti. 

Maya'nın durumu yüksek dozda Ketamin almasını gerektiriyordu. Kowalskiler artık Dr. Kirkpatrick'in tedavisini karşılayamaz hale geldiklerinde, düşük dozda ilaç vermeye devam eden Dr. Ashraf Hanna'ya yönlendirildi.

7 Ekim 2016'da Maya'nın hastalığı nüksetti ve ailesi mide ağrısı şikayetiyle onu hastaneye götürdü. Endişeli anne ve baba, hastanedeki doktorların Maya'nın durumu hakkında çok az fikir sahibi olduğunu fark etti ve onları yüksek dozda Ketamin infüzyonu kullanmaları yönünde yönlendirmeye çalıştı. 

Bu durum doktorların çocuk istismarına ilişkin şüphelerini uyandırdı. Düşük dozda Ketamin infüzyonunun Maya'nın durumu üzerinde çok az etkisi olduğunu fark ettiklerinde bu şüpheler hızla pekişti. 

Sonuç olarak doktorlar olayı Çocuk Koruma Hizmetlerine bildirerek Çocuk İstismarı Pediyatristi Dr. Sally Smith'in devreye girmesini sağladı. Dr. Smith, Jack'le yaptığı 10 dakikalık görüşmenin ardından Maya'nın devlet gözetimine alınması gerektiği sonucuna vardı.

"İliklerime kadar sarsıldım"

Dr. Smith, Maya'nın çocuk tıbbi istismarı kurbanı olduğuna kuvvetle inanıyordu. Belgeselde yer almayan Dr. Smith'in vardığı sonuç, Maya'nın velayetinin Kowalskilerden alınmasıyla sonuçlandı. 

Bundan sonra her şey daha da kötüye gitti ve Maya'nın devlet gözetimine alınmasından üç ay sonra Beata Kowalski evinde kendini astı. Belgesele göre Beata için kırılma noktası, mahkemede hakimin kızına sarılmasını engellemesiyle oldu.

Netflix belgeselinde Jack, Maya'nın devlet gözetimine alınmasının ardından yaşananları birinci ağızdan anlatıyor. 

Belgeseli izleyenler, trajik olayla ilgili düşüncelerini aktarmak için sosyal medyaya akın etti. Bir Twitter kullanıcısı şöyle yazdı:

Netflix'te Take Care of Maya'yı izlemeyi yeni bitirdim ve duygusal olarak tükendim. Şimdiye kadar izlediğim en yürek burkan belgesellerden biri olsa gerek.

Bir diğer izleyici de şu ifadeleri kullandı:

Hastane, mahkeme sistemi ve bu adaletsizlik yaşanırken suç ortaklığı yapan herkes utansın.

Belgeselden çok etkilendiğini ifade eden bir diğer izleyici de şöyle yazdı:

Hayatımda hiçbir belgeseli kendimi toparlamak ve gözyaşlarımı silmek için bu kadar çok kez durdurmak zorunda kalmamıştım. Maya'ya İyi Bakın beni mahvetti, iliklerime kadar sarsıldım. 


Independent Türkçe, Collider, LADBible

DAHA FAZLA HABER OKU