Sosyal güvenlik uzmanı Nacar: Bir erkek cinsiyet değiştirirse 5 yıl erken emekli olabilir

Türkiye'de emeklilik şartlarının belli olduğunu ifade eden sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar, bir erkeğin cinsiyet değiştirip kadın olması halinde 5 yıl erken emekli olabileceğini söyledi. Nacar, tersi durumda ise sürenin 5 yıl uzadığını ifade etti

Erhan Nacar / Fotoğraf: Independent Türkçe

Beyaz TV ekranlarında yayınlanan "Uyan Türkiyem" isimli sabah programına sosyal güvenlik uzmanı Erhan Nacar konuk oldu. 

Sunucunun sorularını yanıtlayan Nacar, ''Cinsiyet değiştirenler erken emekli olabilir'' diye bir cümle kullandı. 

Bunun üzerine program sunucusu ''O konuya girmeyelim'' dedi ve apar topar reklam arasına gidildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malum Türkiye'de emeklilik hep tartışma konusu oluyor. Yapılan düzenlemeyle milyonlarca insan erken emekli oldu. 

"Turgut Özal döneminde Bülent Ersoy'a 'pembe kimlik' verilmişti"

"Bir erkek cinsiyet değiştirirse 5 yıl erken emekli olabilir" diyen sosyal güvenlik uzmanı Nacar, yaşanan diyalogu anlattı ve sözlerine açıklık getirdi.

Söz konusu programdaki sözlerinin bugün bazı yayın organlarında yayımlanması üzerine ulaştığımız Nacar, olay geçen pazar günü Beyaz TV'de yaşandığını söyledi. 

İfadelerinden hemen sonra sunucu yayını kesmesini anlamadığını ifade eden Nacar, "Herhalde ayıp bir şey sandı. Sonrasında konuyla ilgili bir açıklama da gelmedi" dedi.

Sözünü ettiği konu yıllardır olduğunu Turgut Özal döneminde Bülent Ersoy'a "pembe kimlik" verildiğini hatırlatan Nacar, Türkiye'deki Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) göre kadınların 20, erkekler de 25 yıl hizmeti dolduktan sonra emekli olabildiğini söyledi. 

"SKG'ya göre emeklilik şartları bellidir"

Bir erkeğin cinsiyet değiştirip tamamıyla kadın olmasının durumu değiştirebildiğine dikkati çeken Nacar, "Erkek kişi cinsiyetini resmi olarak değiştirip yeni kimliğini aldığında otomatikman kadın olur. Bu da ona 5 yıl erken emekli olabilme hakkını getiriyor" dedi.

 

Erhan Nacar
Erhan Nacar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Cinsiyet değişimi yapan kişinin bunu belgelerle ispat etmesi ve kadınlar için geçerli iş gününü tamamlaması durumunda bu hakkın elde edildiğini dile getiren Nacar, "20 yılı doldurduğunda direkt SGK'da emeklilik hakkını elde edebilir. Ben bu yönde bir görüş attım ortaya. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde emeklilik şartları bellidir. Bir kişi bu değişimle kanunen kadın olduğunu ispat ettiğinde erken emeklilik hakkını elde edebiliyor" diye konuştu. 

"Kadın cinsiyetini değiştirip erkek olursa emeklilik süresi uzar"

"Ayrıca kadınken erkek olan da var" diyen sosyal güven uzmanı Nacar, şöyle devam etti: 

Bu durumda onların da 5 yıl emeklilikleri uzar. Yani cinsiyet değiştirip kadın olanlar 5 yıl erken emekli olurken, cinsiyet değiştirip erkek olanların da 5 yıl emeklilikleri geç olur. Cinsiyet olarak kimlikte ne yazıyorsa SGK onu uygulamak zorunda. Ret verilse bile mahkemeye gitse davayı kazanır." 

 

SGK
SGK'da emekli kuyruğu / Fotoğraf: AA

 

"Her bireyin hayatı hakkında karar verme özgürlüğü var"

"Sözünü ettiğiniz durum insanları teşvik etmez mi" sorusuna Nacar, şu yanıtı verdi: 

Bu biraz da tercih meselesiyle ilgili. Şahsen ben düşünmem. Bunu düşünecek insanların da çoğunlukta olduğu kanaatinde değilim. Herkes dünyaya gelirken cinsiyeti belli gelir. Ben bu duruma karşıyım. Fakat her bireyin kendi hayatı hakkında karar verebilme özgürlüğü var. Dolayısıyla sırf 5 yıl erken emekli olabilmek için insanların böyle bir şey yapacaklarını düşünmüyorum. Ama böyle bir şey olduğunda 5 yıl erken veya geç emekli olma durumu ortaya çıkar."

"Bana ulaşıp soranlar oluyor" 

Nacar, "Tahmininizce Türkiye'ye bunu yapan kaç kişi vardır" sorusuna ise "Sayısını bilmiyorum. Son haberden sonra beni arayan birkaç kişi oldu" diye yanıt verdi. 

İnsanların kendisine şakayla karışık "şimdi ameliyat olursak, 5 yıl erken mi emekli olacağız" diye sorduğunu anlatan Sosyal güvenlik uzmanı Sosyal güvenlik uzmanı Nacar, sözlerini şöyle tamamladı: 

Ben de böyle bir haklarının olduğunu tekrarlıyorum. Şu ana kadar çevremizde, etrafımızda ve sosyal medyada rastladığım kadarıyla 15-20 kişinin cinsiyet değiştirdiğini söyleyebilirim. Ama bunun fazla olduğuna da inanıyorum."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU