Rusya, dünyanın en uzun amonyak hattına sabotajdan Ukrayna'yı sorumlu tuttu: "Tahıl anlaşması sona erebilir"

Kiev ise iddiaları reddediyor

Yaklaşık 2 bin 500 kilometre uzunluğundaki Tolyatti-Odesa boru hattı, dünyanın en uzun amonyak boru hattı (Telegram)

Rusya, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattına düzenlenen saldırıdan Ukrayna yönetimini sorumlu tuttu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Kommersant ise sabotajın tahıl anlaşmasının sonunu getirebileceğini yazdı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan açıklamada, "Ukraynalı sabotaj ve keşif grubu, Harkov bölgesi yakınlarında yer alan Tolyatti-Odessa amonyak boru hattını havaya uçurdu” dendi.

Masyutovka köyünün yakından geçen hatta düzenlenen saldırıda sivillerin de yaşamını yitirdiği belirtilirken, can kayıplarına dair sayı verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'nın Harkov Valisi Oleh Sinehubov ise Telegram hesabından yaptığı açıklamada, saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu. 

Rus askerlerin obüs saldırılarıyla boru hattını vurduğunu savunan Sinehubov, bölgeye acil yardım ekiplerinin gönderildiğini belirtti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da sızıntı yaşanan boru hattındaki hasarı onarmanın bir ila üç ay sürebileceğini söyledi. 

Boru hattının faaliyetleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta askeri operasyon emri vererek savaşı başlatmasının ardından durmuştu. 
 


22 Temmuz 2022'de imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nda Rusya'dan gelen ve Ukrayna üzerinden geçerek Karadeniz'e inen hattının kullanıma açılması da yer alıyordu. Kremlin, anlaşmanın uzatılması için hattın aktif çalışmasını şart koşuyor.

17 Mayıs'ta yapılan görüşmelerde anlaşmanın 17 Temmuz'a kadar uzatılması kararlaştırılmıştı. 
 


Öte yandan Kommersant, hatta düzenlenen saldırının tahıl koridoru anlaşmasının sonunu getirebileceği yazıldı. Haberde, boru hattının onarılamaması ve amonyak akışının tekrar sağlanamaması durumunda anlaşmanın 17 Temmuz'da sonlanabileceği belirtildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise saldırının ardından yaptığı açıklamada, boru hattındaki sorunun çözüleceğini ve amonyak sevkiyatının devamının sağlanacağını söylemişti. 


Independent Türkçe, Moscow Times, Kommersant

DAHA FAZLA HABER OKU