Rusya askeri malzemeleri Hindistan ve Myanmar'dan "geri satın alarak" yaptırımları atlatıyor

Rusya'ya yapılan nakliyelerin Nikkei tarafından incelenen gümrük verileri, Moskova'nın geri alımlarını gösteriyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 31 Mayıs 2023'te Moskova'daki Kremlin'de Eritre Devlet Başkanı'yla bir toplantıya katıldı (Sputnik/AFP)

Nikkei analizinde değerlendirilen gümrük verilerinin gösterdiğine göre Rusya, daha önce Myanmar ve Hindistan'a ihraç edilen askeri malzemeleri geri satın alıyor olabilir.

Haberde Rusya'nın daha önce Myanmar ve Hindistan'a ihraç ettiği tank ve füze parçalarını geri satın aldığına dair kayıtlara atıfta bulunuldu. Bu muhtemelen, Ukrayna'da kullanılması beklenen eski silahları geliştirmek adına parçaları yeniden ithal etme teşebbüsü.

Habere göre, ülkenin füze üretiminden sorumlu Rusya'nın Makine İnşa Tasarım Ofisi (NPK KBM), geçen yıl ağustosta ve kasımda karadan havaya füzelerin gece görüşü için Hindistan'dan 150 bin dolara 6 bileşen satın aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sipariş, Hindistan Savunma Bakanlığı'na verildi.

Rusya'ya yapılan nakliyelerin Nikkei tarafından incelenen gümrük verileri, Moskova'nın geri alımlarını gösterdi. Haberde ayrıca, Rusya'nın tanklar ve füzeler gibi silahlar için parça ithal ettiğini gösteren kayıtların incelenmesine de atıfta bulunuldu.

Rusya parçaları büyük olasılıkla onarım için yeniden ithal ederken, marta kadar Hindistan'a geri gönderilen mallara dair herhangi bir kayıt bulunmadığı da haberde belirtildi.

Rusya, Britanyalı düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün (The International Institute for Strategic Studies) 2023 tarihli "The Military Balance" (Askeri Denge) adlı yıllık raporuna göre yaklaşık 5 bin tanka sahip.

Myanmar'da kayıtlar, Rusya ordusunun askeri tank üreticisi UralVagonZavod'un geçen yıl 9 Aralık'ta 24 milyon dolar karşılığında Güneydoğu Asya ülkesinden askeri ürünler ithal ettiğini gösteriyor. Haberde, kayıt detaylarının söz konusu ithal parçaların UralVagonZavod tarafından üretildiğini doğruladığı belirtildi.

Yeniden ithal edilen malların uyumlaştırılmış kodlarına göre şirket, tanklara kurulmak üzere 6 bin 775 gözetleme teleskopu ve 200 kamera satın aldı.

Uygulanan ağır ticari yaptırımların sonucunda Rusya, optik ekipmanı geliştirmek için gereken kritik parçaları elde etmekte muhtemelen zorlanıyor. Rusya daha önce bu ihtiyacını Batı teknolojisiyle gideriyordu.

Bu haber, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Rusya'nın uluslararası yaptırımlardan kaçmasına ve füze cephaneliğini inşa etmeyi sürdürmesine yardımcı olan tedarikçi ağına sırtını dayamasını işaret ederken gündeme geldi. Savaş döneminin devlet başkanı, teknoloji cephesinde füze üretiminde Rusya'ya yardım eden ülkelerin ve şirketlerin adlarını vermedi.

Pazar günü Zelenski, ana istihbarat müdürlüğü, yabancı istihbarat servisi ve Kiev yönetiminden diğer üst düzey yetkililerle yaptırımlarla ilgili özel bir toplantıdan sonra "Rusya'nın yaptırımları nasıl atlattığını ve buna kimlerin yardım ettiğini etraflıca analiz ettik. Rusya'nın onlar olmadan füzeler dahil terörist silahlar üretemeyeceği farklı ülkeler, farklı şirketler" dedi.

Zelenski şöyle ekledi:

Ne yazık ki bu terörist devlet, bir tedarikçi ağı aracılığıyla dünyanın teknolojilerini kullanmayı ve uluslararası yaptırım uygulamalarını atlatmayı başarıyor.

Mevcut yaptırımları atlatmanın her yönünü, toprakları, yargı yetkisi ve yurttaşları Rusya tarafından terörü sürdürmek için kullanılan her ülkeyi görüyoruz. Rus füzelerinin ve silahlarının özgür dünyanın ürünlerini bulundurmamasını sağlamak için, tüm bu alanları (ortaklarımızla birlikte) kapatmalıyız.

Zelenski, gerekli adımların atılacağını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU