Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Her gün 200 ölüm tehdidi alıyorum

"Görevimin parçası"

Protestocular, hükümetin silahlanmayla ilgili düzenlemeleri katılaştırmasını talep ediyor (Reuters)

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, her gün 200 ölüm tehdidi aldığını söyledi.

Hükümet karşıtı binlerce kişinin başkent Belgrad'da cumartesi günü düzenlediği yürüyüşte bir grup eylemci, Vucic'in maketini darağacına asarak lideri protesto etti. 

Vucic ise bunun üzerine pazar günü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Ben cumhurbaşkanıyım ve ölüm tehditlerine katlanmak görevimin parçası. Her gün 200'den fazla ölüm tehdidi alıyorum. Bunlarla ilgili şahsi ya da resmi bir hukuki süreç başlatılabilir mi bilmiyorum. Cumhurbaşkanıysanız, buna katlanmayı öğreniyorsunuz. 

Protestolar, Sırbistan'ı geçen ay ayağa kaldıran silahlı saldırıların ardından düzenlenen gösterilerin bir parçasıydı.

Başkentteki Vracar bölgesinde yer alan bir ilkokulda 14 yaşındaki Kosta Keçmanoviç'in 3 Mayıs'ta düzenlediği saldırıda 8'i çocuk 9 kişi ölmüş, bir öğretmen ve 6 öğrenci de yaralanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bundan iki gün sonra da Miladenovaç'ta 21 yaşındaki Uros Blaziç'in seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle etrafa ateş etmesi sonucu 8 kişi yaşamını yitirmişti. İki saldırgan da polis tarafından yakalanmıştı.

26 Mayıs'ta düzenlenen ve yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı protestoların ardından Vucic, iktidardaki Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) genel başkanlığından istifa ettiğini duyurmuştu. Bunun ardından partinin başına Savunma Bakanı Milos Vucevic geçmişti.
 


SNS üyesi olarak kalacağını belirten Vucic, partiler üstü bir siyasi yapı kurarak çalışmalarını sürdüreceğini ifade etmişti. Bu doğrultuda liderin 28 Haziran'da ülkedeki farklı siyasi görüşlerden kişilerin bir araya geldiği "Devlet İçin Halk Hareketi" adlı çatı oluşumu kurması bekleniyor. Partinin yeni lider Vucevic de SNS'nin bu oluşuma katılacağını bildirmişti. 

Ülkeyi sarsan şiddet olaylarının ardından, yasadışı silahların 8 Mayıs - 8 Haziran arasında gönüllü olarak teslim edilmesi için çalışma başlatılmıştı. 

İçişleri Bakanlığı'nın 14 Mayıs'ta yayımladığı son verilere göre yurttaşlar, ruhsatsız 15 bin 500 silahı ve patlayıcıyı yetkililere teslim etti.


Independent Türkçe, Sputnik International, RFERL

DAHA FAZLA HABER OKU