İran İçişleri Bakanı: "Gerçekleri Tespit Komisyonu" üzerimizde baskı kurmak için tasarlandı

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İran'a karşı "Gerçekleri Tespit Komisyonu" kurulmasını eleştirdi

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Bakan Vahidi bunun "düşmanlar tarafından İran'a baskı kurmak için tasarlanmış bir konsept" olduğunu söyledi. Bu gelişme, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin geçen eylül ayından sonra ülkeyi sarsan protestoların bastırılmasıyla ilgili ihlallere yönelik bir soruşturma komisyonu kurulması kararından yaklaşık altı ay sonra geldi.

İran yarı resmi haber ajansı ISNA’ya göre Vahidi, bir haftadır çalışmalarını sürdüren İran büyükelçileri konferansı öncesi konuştu: “Bilgi ve medya savaşına ek olarak, düşmanlar tarafından ‘Gerçekleri Tespit Komisyonu’nun oluşturulması İran'a karşı ciddi bir savaş olarak kabul edilir. Düşman, mevcut koşullar ışığında İran kamuoyuna sızmak için topyekûn bir savaş başlattı. İran büyükelçileri ulusal çıkarları savunma konusunda faaliyetlerini yoğunlaştırmalı. Yabancı medya gerçekleri çarpıtıyor. Yabancılar ülkedeki isyanları körüklüyor. Üst düzey yabancı yetkililer yanlış hesap tuzağına düştü. Medya savaşının yanı sıra gerçekleri tespit komitesi gibi başlıklar taşıyan hukuki kavramlar, ciddi bir savaş olarak addedilir. Gerçeğin peşinde değiller ve ‘Gerçekleri Tespit Komisyonu’ kavramı İslam Cumhuriyeti üzerinde baskı kurmak için tasarlanmış bir kavram.”

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, geçen kasım ayında Almanya ve İzlanda tarafından sunulan bir karar taslağını kabul etti. Taslak, İran’a baskı için ‘Gerçekleri Tespit Komisyonu’ kurulması çağrısında bulunuyor ve İran’ı sınırsız ve orantısız güç kullanmakla suçluyor. Bu öneri ABD tarafından desteklendi.

Diğer yandan İranlı yetkililer ülkedeki protestoları bastırmak için bir kampanya başlattı. İnsan hakları örgütleri, güvenlik baskısı sonucunda 500'den fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Tutuklama kampanyası yaklaşık 20 bin kişiye ulaştı. İran Dini Lideri Ali Hamaney, protestolar sırasında tutuklananların büyük bir kısmının serbest bırakıldığı bir genel af ilan etti. Yetkililer resmi olarak ölü ve tutuklananların toplam sayısını açıklamadı.

İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei geçen mart ayında protestoların ardından yaşanan tutuklamalara ilişkin şunları söyledi: “Af kapsamında serbest bırakılanların sayısı, protestolar sırasında tutuklananlar da dahil olmak üzere 80 bine ulaştı.”

Öte yandan Vahidi'nin açıklamaları, hükümetin İran parlamentosu tarafından onaylanması beklenen yeni başörtüsü yasasını çıkarmaya hazırlandığı bir sırada gerçekleşti.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU