Erdoğan'ın yenilmezlik zaferi

Prof. Dr. Süleyman Doğan ve Suat Gün Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: TCCB/Murat Çetinmühürdar

28 Mayıs 2023 tarihli cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı.

Oyların yüzde 52,16'sını alan Erdoğan, seçim zaferi sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gece geç yarısına kadar büyük bir halk kitlesiyle birlikte kutladı.

Erdoğan'ın üst üste kazandığı seçimler hem Türk siyasi tarihinde bir ilk olduğu gibi, dünya siyasi tarihinde de ilklerden diyebiliriz.

Seçimin kazananının tüm Türkiye olduğunu şarkılar eşliğinde açıklamalarda bulunan 13. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimiz kararını Türkiye Yüzyılı'ndan yana kullanmıştır. Bugün kimse kaybetmemiştir. 85 milyonun tamamı kazanmıştır. Kimseye kırgın, küskün öfkeli değiliz. Bu yolda beraber yürüdük. Sizler bu görevi yine bize verdiniz. Türkiye Yüzyılı'nı beraber inşa ve ihyaya devam ediyoruz" dedi.


30 yıldır kazanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildiğinden beri, yaklaşık 30 yıldır da yenilgiyi hiç tatmadı.

1983 yılında Refah Partisi'nin yeniden kurulmasıyla siyasete tekrar başlayan Erdoğan, 1984'te partisinin Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985'te İstanbul İl Başkanı ve MKYK üyesi oldu.

Refah Partisi tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterildi, 27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde yüzde 25,19 oy alarak belediye başkanı seçildi.

Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te vatandaşlara hitap ederken okuduğu Ziya Gökalp'in "Asker duası" adlı şiiri nedeniyle yargılandı ve hapis cezasına mahkûm edildi.

Aldığı ceza nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden de alınan Erdoğan, 26 Mart 1999'da Pınarhisar Cezaevi'ne girdi, infaz yasası gereği 4 ay Pınarhisar Cezaevi'nde tutuklu kaldı.

2002 genel seçimlerinde yüzde 34,6 oy oranıyla, üçte ikiye yakın meclis çoğunluğunu alan AK Parti, tek başına iktidara geldi.

Erdoğan'ın siyasi yasağının devam etmesi nedeniyle milletvekili olmadığı için 58. Hükümet, o dönem AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül tarafından kuruldu.

Milletvekili adaylığının önündeki engelin yasal düzenlemeyle kaldırılması sonrasında Erdoğan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlerde 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi. 15 Mart 2003'te başbakanlık görevini Gül'den devralarak 59. Hükümeti kurdu.

Partisinin başında girdiği üç seçimde de oyunu arttırmayı başaran Erdoğan, AK Parti'nin 22 Temmuz 2007 genel seçimlerindeki yüzde 46,6'lık oy oranıyla 60. Hükümet'i, 12 Haziran 2011'deki genel seçimlerindeki yüzde 49,8'lik oy oranıyla 61. Hükümet'i kurdu, üç kez başbakanlık yaptı.

Erdoğan girdiği tüm seçimlerde kazanmış ve şimdi yenilmezlik zaferini haklı olarak kutlamaktadır. 
 

1148626-436895358.png
Erdoğan'ın ilk balkon konuşması 

 

Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014'te halkın ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gittiği seçimlerde oyların yüzde 52'sini alarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

16 Nisan 2017'de yapılan referandumda ise yüzde 51,4 oy oranıyla Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti. Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk cumhurbaşkanı seçildi. 


Aksiyomdan çıkan aksiyon

Matematik biliminde aksiyom denilen bir kavram (mevhum) vardır. Aksiyom, belit veya postulat, diğer önermelerin (teorilerin) temeli ve ön dayanağı niteliğindeki (kabuller) önermelerdir.

Belitlerin başka bir önermeye götürülmeye ve ispatlanmasına ihtiyaç yoktur. Bu yüzden de kendiliğinden apaçıktırlar. Ne türlü bir (kabulden) belitten yola çıkılırsa o türlü bir sonuca varılır.

Kabullere (belitlere) dayanan bir felsefe, ön kabullerin (belitlerin) yanlışlığı meydana çıkınca çöker.

Aksiyom; zihnen mantıken doğru olduğuna inanılan kabullerdir. (Postulat), 1 (bir) doğal bir sayıdır.

"Bir üçüncü sayıya (niceliğe) ayrı ayrı eşit olan sayılar (nicelikler) birbirine eşittir", "Eşit niceliklere eşit nicelikler eklenirse toplamları da eşit olur".

Doğrultuları aynı, paralel iki doğru sonsuzda kesişir, paralel iki doğru sonsuza kadar kesişmez. Örnek verdiğimiz bu iki kabul hem ispat edilemez hem de yanlış olduğu ileri sürülemez.

İspat edilemez çünkü sonsuzun nereye kadar devam ettiği bilinemez. Kabuller ispatlanması gerekmeyecek kadar açık olduğu için yanlışlığı ileri sürülemez. Matematik başarıyı ve her şeyi ölçemeye yarayan temel kavramdır.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, aksiyomdan adeta aksiyona giden yolda büyük bir gayret ve çalışkanlık örneği göstererek girdiği seçimlerde muvaffak olmuştur. 
 

Reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Seçimin matematiksel anlamı!

14 Mayıs 2023'te yapılan ilk tur cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinden önce seçimi Tayyip Bey'in yeniden kazanacağı tahmini ve görüşümüzü belirtmiştir.

14 Mayıs'taki seçim sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 45 oy almıştı. Bu iki veriden hareketle seçimi kimin yüzde kaç oyla kazanacağı hemen hemen ortaya çıkıyordu.

45+49,5=94,5 bu miktara göre oran yaparsak sonuç ne olur?

49,5/94,5=52,38 Erdoğan, 45/94,5=47,62 oranında Kılıçdaroğlu'nun oy alması gerektiğini söylemiştik.

Bu oran şimdi yüzde 52,16 ve yüzde 47,84 olmuştur. Bu sonuçlara göre CHP seçmeni seçimlere şiddetle asılmış, Kılıçdaroğlu'nun oylarını beklenenin üzerine çıkartmıştır.

Sinan Oğan'ın sağduyudan yana hareket etmesi yanında, Ümit Özdağ'ın bir miktar CHP oylarını takviye ettiği görülmekle birlikte, Doğu ve Güney Doğu illerimizde oy kaybettirmiştir.

Zafer Partisi'nin çok oy aldığı il ve ilçelerdeki oy oranları gözden geçirildiğinde bunun böyle olduğu açıkça ortaya çıkmıştır.

AK Parti seçmeni, CHP seçmeni kadar sandığa gitmeye istekli ve hırslı olmadığı görülmüştür. Tayyip Bey 14 Mayıs'tan daha fazla oy almış, Kılıçdaroğlu az bir miktar oyunu artırmış ve CHP+İYİ Parti +Zafer Partisi seçmeni azimle oy kullanmış ve seçim sandığına gitmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi karizmasıyla seçimi kazanmıştır. Anayasa değişikliği için Türkiye Büyük Millet Meclisi içindeki milliyetçi milletvekillerinin bir araya toplanmasıyla yapılabilir. 


İttifak faktörü!

Cumhurbaşkanlığı seçimi tamamen ittifakla sonucu gidilmiştir. Adeta ittifaklar seçimi desek yeridir.

Bu seçimin en önemli sonuçlarından biri de: Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Gültekin Uysal ve Ümit Özdağ milletvekili seçilememiş, meclis dışı kalmış ve parti başkanlığından başka sıfatları kalmamıştır.  

İşin ilginç tarafı Kılıçdaroğlu dahi Meclis dışı kalarak işsizliğe mahkûm olmuştur. Cumhurbaşkanı yardımcısı olmak ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek, dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sonucunu doğurmuş, siyasi gelecekleri neredeyse tükenmek çizgisine gelmiştir.

Ve şimdi adı geçen partilerde değişim için kurultaylar gündeme gelecektir. Kısacası bu zevatın tamamı milletvekili bile olamamış, şimdiden partilerindeki itibarları sarsılmıştır.

İyi Parti'de belki yeni başkan arayışı olabilecek, Babacan belki Cumhur İttifakı'na yaklaşacak, Saadet Partisi ise Yeniden Refah Partisi'ne evrilir mi; şimdilik bilinmez.

Davutoğlu'nun strateji ve vizyona dayalı olmayan yükselişi gittikçe sönüp yok olmayla yüz yüze kalabilir.

İyi Parti, Belediye seçimlerinde Ankara-İstanbul-Antalya gibi illerin belediye başkanlığını CHP'ye armağan etmişti. Şimdi bu durumda ters yüze olabilir.

AK Parti'nin 2024 seçimlerinde iş yapmayan bu beceriksiz belediye başkanlarının kaybetmesi için şimdiden çalışmaya başlaması gerektiği ortaya çıkmıştır.


İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu metrobüs hattını metroya çevirmek, Hızray ile Sabiha Gökçen Havaalanı'na hat döşemek gibi seçim vaatlerini yerine getirmeyi unutturmuştur.

Cibali ile Eminönü arasındaki 2 istasyonluk tramvay hattını 4 seneden beri açamamıştır. Hizmet ve yatırım için meblağ ayıracağına reklam için bir milyar liraya yakın para ayırmıştır.

Ancak İmamoğlu, adeta İstanbul'a hizmet etmeyi bir yere bırakarak CHP'nin başına geçme hayalini ve gelecekte cumhurbaşkanlığı rüyasına dalmıştır.  

Kılıçdaroğlu'nun PKK-HADEP için herhangi bir ittifak yapmasına gerek yoktu, onlar kendi adaylarını çıkartmadıkları için mecburen CHP'ye yöneleceklerdi.

Kılıçdaroğlu'nun açıktan destek isteyip taviz vermesi yanlış olmuştur. Bu da seçimden yenik çıkmasına sebep olmuştur.


Şimdi neler olur!

Siyaseten, küresel sermayenin ve küresel sosyal medyanın ağır desteğine rağmen muhalefet ağır yenilgi almıştır.

Savunma sanayi, Libya, Irak ve Suriye'den çekilmek, bölücülerle yatıp kalkmak kırmızıçizgi olduğu anlaşılmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı diktatörlükle suçladılar, "tek adam rejimi" adını verdiler ancak şurasını göremediler, diktatörler seçime gitmezler giderse yüzde 99,99 oy alırlar.

Diktatörler hiçbir zaman seçimlere ikinci defa gittiği görülmemiştir. Diktatörler mezarda yatanlara dahi oy verdirip firesiz seçim kazanırlar. Tayyip Bey bileğinin hakkı ile halka hizmet ederek iş yaparak seçimleri kazanmıştır.

Bundan sonraki süreçte, Kanal İstanbul projesi başlatılacak, en az 2 ve daha fazla nükleer güç santralı (NGS) yapımı başlatılabilir.

Ayrıca anayasa değişikliği gündeme gelebilir. Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti 13 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyor, hayırlı olmasını diliyoruz. 


Seçim tabloları

28 Mayıs 2023:

Toplam
Seçmen Sayısı 

 
Kullanılan Oy Katılmayan Geçerli Oy Geçersiz Oy Katılan
64 milyon 197 bin 419 53 milyon 758 bin 082 10 milyon 439 bin 337 53 milyon 16 bin 751 631 bin 918 Yüzde 85,7

 

14 Mayıs 2023:

Toplam
Seçmen Sayısı 

 
Kullanılan Oy Katılmayan Geçerli Oy Geçersiz Oy Katılan
64 milyon 190 bin 651 60 milyon 697 bin 843 3 milyon 492 bin 808 54 milyon 724 bin 880 1 milyon 36 bin 565 Yüzde 88,92

Seçime katılmayanlarda yükseliş, geçersiz oylarda düşüş vardır. Seçime katılanların sayısında yüzde 3,2 düşüş var. Bu da 1,8 milyon eder.

Sinan Oğan'ın oyu 2 milyon 813 bin. Bunun yüzde 2,2 si Zafer Partisi'nin 1 milyon 162 bin, Oğan'ın kendisinin oyu 1 milyon 638 bindir. 

Adaylar 14 Mayıs seçimlerinde aldıkları oy 28 Mayıs seçimlerinde aldıkları oy Artış
Recep Tayyip Erdoğan 27 milyon 88 bin 360   27 milyon 725 bin 131   637 bin
Kemal Kılıçdaroğlu 24 milyon 568 bin 196     25 milyon 432 bin 951     864 bin

14 Mayıs'ta Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı 2 milyon 538 bin 905 iken bu fark 2 milyon 292 bin 180'e düşmüştür.

Yani fark azalmış; Kılıçdaroğlu 246 bin 725 fazla oy almıştır. Her iki adayda oylarını artırmıştır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU