Genç Suudi yetenekler dünya çapında parlıyor

ISEF 2023 fuarında Suudi öğrenciler bilim ve mühendislik dallarında 27 ödüle layık görüldü

ISEF 2023 yarışmasına katılan Suudi kız öğrenciler / Fotoğraf: SPA

Bilimsel bir araştırma görevinde iki Suudi astronotu taşıyan "Falcon 9" roketi uzaya fırlatıldığında, 23 büyük ödül ve bilim ve matematik alanında yetenekli Suudi öğrenciler için dört özel ödülle yüklü bir ulusal uçak indi.

Amerika'da düzenlenen yarışmaya 70 ülkeden katılan bin 800'den fazla yetenekli kadın ve erkek arasından Regeneron Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı ISEF 2023'te Suudi Arabistan ABD'den sonra ikinci oldu. 

Suudi Arabistan, 2007'den beri ISEF fuarına katılıyor. Suudi öğrenciler bu fuarda, çoğu son iki yılda elde edilen 92 büyük ödül ve 41 özel ödül dahil olmak üzere 133 ödül kazandı.


Yetenekler ve ödüller

Fuarda birincilik elde eden öğrenci Faysal el-Muhyiş, ülkesinin enerji kaynaklarının korunması gerektiğine inandığını ve bu kaynakların gelecek nesiller için korunmasına olanak sağlayan projeler geliştirdiğini belirtti.

Muhyiş, düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Deniz Suyundan Yüksek Verimlilik ve Düşük Maliyetle Hidrojen Üretimi için 'Metal-Organik Çerçeveye Dayalı Bir Elektrokatalizör' başlıklı nitel bir proje hazırladım. Projemin fikri, Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük hidrojen üreticisi olma arayışından ileri geldi. Özellikle hidrojen yakıttan, gazdan ve kömürden birçok formda üretiliyor, ancak daha düşük maliyetle üretilmesi için projeyi deniz suyuyla üretilecek şekilde ortaya koydum. Suudi Arabistan bana ve akranlarıma inandığı için ilham kaynağı oldu.


Suudi Arabistan'ın karbon seviyesini sıfıra indirme çabası nedeniyle çevre mühendisliği alanında ikinci olan Muhammed el-Arfac'ın "Yakıt kaynaklarından ve açık havadan karbondioksitin yüksek verim ve düşük fiyatla kriyoprezervasyonu için kontakt sıvı kullanılması" başlıklı projesi hayata geçirildi. 

Muhyiş, sözlerine şöyle devam etti:

Yerel ve uluslararası yarışmalara katılmak, bazıları için karmaşık ve imkansız bir fikirdi, ancak motivasyonumuz, üretken bir insan olmamızdır. Suudi Veliaht Prensi 'Ben büyük bir halk arasında yaşıyorum' diyerek çabalamamızı, istek duymamızı ve umutlarımızın çıtasını yükseltmemizi sağladı.


"LED Uygulamalarında Işık Emisyonlarını Daha Düşük Maliyetle Modifiye Etmek İçin Perovskite Malzeme Tasarlamak" projesiyle malzeme bilimi alanında üçüncü olan öğrenci Abir el-Yusuf, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek adına önümüzdeki yıllarda da yer alacağı diğer projeleri hazırlıyor.

"Son derece tehlikeli koronavirüslere karşı kapsamlı antikor benzeri aşılar" başlıklı projesi ile üçüncülük kazanan Faris Hüseyin el-Yami, şunları söyledi:

Pandemi döneminde dünyada yaşananlardan ve diğer salgınlardan korktuğumdan dolayı, önümüzdeki yıllarda Corona'nın tüm dalgalarını ve mutantlarını ve benzerlerini içeren aşı geliştirme girişimlerine başladım.


Üstün yetenekliler eğitimi

Kral Abdülaziz Yetenek ve Yaratıcılık Vakfı Genel Sekreteri Amal el-Haza, Suudi Vizyonu 2030'un başarılarını sürdürmek ve hedeflerine ulaşmak için Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü ortak ulusal çabayı övdü.

Haza, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Entegre çabalar, çevrenin, iklimin ve yetenek ve yaratıcılığın iyileştirilmesine katkıda bulundu ve insanlığın refahı için sürdürülebilir kalkınma sorunlarına çözüm bulma yetkinliğine ve yeteneğine sahip Suudi insan sermayesinin gurur verici modellerini üretti.
 


İnsani sermaye

Yanbu Education'daki Yetenek Bölümü Başkanı Ğada el-Huveyti, şu sözlerin altını çizdi: 

Genç yeteneklerin önemine inanmak, Suudi Arabistan'daki birçok bakanlık ve yetkilinin üzerinde çalıştığı stratejik bir ulusal hedeftir ve bu, erken çocukluktan üniversite eğitimine, işgücü piyasasına çıkışa ve emeklilik sonrası aşamaya kadar becerileri keşfederek ve geliştirerek yapılır. İnsani kapasite geliştirme programı, Suudi Arabistan'ı küresel olarak öğrenciler ve araştırmacılar için çekici bir ortam haline getirerek, bilimsel ve eğitimsel kaliteyi, bilimsel araştırma sayısını, yeniliği artırarak ve temel becerilere, bilimsel araştırma becerilerine ve kritik konulara odaklanarak Suudi Arabistan'ın uluslararası rekabet edebilirliğine odaklanmaktadır.


Yatırım yapılan beyinler

Suudi yazar Dayfullah Nafi, şu sözlere vurgu yaptı:

Suudi öğrenciler, beyinlere yatırım yapmak, yetenek ve insan yaratıcılığına önem vermek gibi en akıllı ve en uygulanabilir yöntemlerin uygulanması nedeniyle dünyada önde gelen eğitim sisteminin içerisindedirler. Suudi Arabistan, diğer devlet sektörlerine göre eğitime daha fazla bütçe ayırmaktadır. Suudi Arabistan'da yetenek ve yaratıcılığa önem vermek için harcanan para, dünyadaki en yüksek oranlardan biridir. Çünkü bu ülke, yaratıcılığın insanı yücelttiğine ve ülkenin adını gelişmiş ülkeler arasında yaratıcılık merdiveninin en üstüne koyduğuna inanmaktadır.


Öğrenciler, ülkelerinin geleneksel ve yenilenebilir enerji alanındaki araştırmaları modernize etme ihtiyacı nedeniyle bilim ve mühendislikte başarılı oldular ve projelerinin Suudi Arabistan tarafından başlatılan yeşil girişimle uyumlu olduğunu belirttiler.

Üniversite öncesi aşama için bilimsel araştırma ve yenilik alanında düzenlenen en büyük uluslararası bilimsel yarışma olan ISEF fuarına Suudi Arabistan, Kral Abdülaziz Üstün Yetenekliler ve Yaratıcılık Vakfı (Mavhiba) ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilciliğiyle katılıyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU