Bayraktar TB2'ler ABD basınında: "Adına şarkılar yazılan drone, savaş sahasından kayboldu"

"Rus ordusu kendine çeki düzen verdikten sonra, çok sayıda TB2'yi düşürmeyi başardı"

Bayraktar TB2 tipi droneların 28 ülkeye teslim edildiği biliniyor (Reuters)

ABD merkezli Business Insider, Bayraktar TB2 tipi droneların Ukrayna savaşının ilk günlerinde kurtarıcı olarak gösterilmelerine rağmen ilerleyen dönemde ortadan kaybolduğunu yazdı.

Savaşın ilk aylarında Bayraktarların Rus tank ve zırhlılarını yok ettiği görüntülerin sosyal medyada çokça paylaşıldığı, hatta Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı dronelar için bir şarkı da yapıldığı hatırlatıldı.

Ukrayna'da kullanılan Bayraktar TB2'lerin neredeyse tamamının vurulduğu aktarılan haberde, geri kalan droneların da sadece keşif görevleri için kullanıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denizcilik Analizleri Merkezi'nde insansız askeri sistemler üzerine çalışan Samuel Bendett, "TB2 benzeri dronelarla ilgili genel değerlendirme kendilerinin sofistike hava savunma ve elektronik savunma sistemleri tarafından hedef alınmadığı koşullarda iyi çalışacağı üzerinedir. Görece yavaş ve alçak irtifalı araçlar olan TB2'ler iyi organize edilmiş hava savunma sistemlerinin hedefi haline gelebilir. Biz bunu Libya ve Dağlık-Karabağ'da gördük" diye konuştu.

Haberde Rusya'nın savaşın ilk aylarında drone saldırılarına karşı savunmasız olduğu ancak sonrasında elektronik harp yeteneklerini duruma adapte ederek bir çok insansız hava aracını düşürmeyi başardığı belirtildi.

Bendett, Bayraktarların kullanımına ilişkin şu şekilde konuştu:

Rus ordusu kendine çeki düzen verdikten sonra, çok sayıda TB2'yi düşürmeyi başardı. Ukrayna şu anda elindeki TB2'leri saldırı için değil istihbarat, gözlem ve keşif için kullanıyor. Rus savunma sistemlerinden uzak tutulan TB2'lerin mercek ve sensörleri saldırıları gerçekleştiren diğer dronelara rehberlik için kullanılıyor.

2022'nin sonundan itibaren Bayraktar TB2'lerin savaş sahasından kaybolduğu belirtilen haberde, Rusya'nın geçen ay yaptığı savaş süresince 100'den fazla TB2'yi düşürdüğü yönündeki açıklaması da aktarıldı.

Business Insider'ın Bayraktar TB2'lerle ilgili haberini okuyucularıyla paylaşan Russia Today ise geçen yıl bir Ukraynalı yetkiliye yapılan telefon şakasını hatırlattı.

Geçen ekimde gerçekleşen olayda, ABD'nin Rusya Büyükelçisi gibi davranan kişiler Ukrayna Savunma Girişimleri Birliği Başkanı Sergey Paşinski'yi aramıştı.

Paşinski bu görüşmede çatışmalar başlamadan önce Ukrayna'nın elinde çok sayıda TB2 olduğunu ancak bu droneların bir hafta içinde vurulduğunu söylemiş ve TB2'leri "herşeyden önce bir PR projesi" olarak tanımlamıştı.

 

Independent Türkçe, Business Insider, RT

DAHA FAZLA HABER OKU