Litvanyalılar, Ukrayna'ya Bayraktar TB2 almak için üç günde 5 milyon euro topladı

Litvanya Başbakanı, "İstilanın üçüncü ayındayız... buna alışmaktan kaçınmak önemli" diyor

Türk yapımı Bayraktar TB2 drone'u, Suriye ve Libya'daki modern çatışmalarda kullanılıyor (AFP)

Yüzlerce Litvanyalı, Ukrayna'nın Rusya'nın istilasına karşı kendini savunmada kullanması maksadıyla askeri sınıf bir drone'un satın alınması için kitlesel bağışta bulundu.

Kendileri gibi daha önce Moskova'nın yönetimi altında kalmış bir başka ülkeye bağışlarla yardıma koşan Litvanyalılar, 5 milyon euro'luk hedefe sadece üç buçuk günde ulaştı.

Türkiye'den Bayraktar TB2 insansız hava aracını satın almak için yapılan bağışların çoğu küçük miktarlardaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kitle fonlamasını düzenleyen Laisves TV, toplanan fonu Ukrayna için drone'u ve mühimmatını satın alacak olan Litvanya Savunma Bakanlığı'na aktaracağını belirtti.

Bu, eskiden Sovyetler Birliği yönetiminde bir ülke olan ve 2 milyon 800 binin biraz üzerinde nüfusa sahip Litvanya'da, halkın duygusunun ne kadar güçlü olduğunu çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.

Bayraktar TB2 drone'u, Suriye ve Libya'daki modern çatışmalarda kullanılıyor. Litvanya Savunma Bakanlığı, hava aracını Türkiye'den satın almak için gelecek hafta bir niyet mektubu imzalamayı planladığını açıkladı.

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Laisves televizyonuna şunları söyledi:

Yeni, beklenmedik bağışçılar halkı yeniden ateşledi.

İstilanın üçüncü ayındayız... buna alışmaktan kaçınmak önemli.

Ukrayna'nın Litvanya Büyükelçisi Petro Beshta da, Laisves TV'ye verdiği demeçte, "Tarihte ilk kez sıradan insanlar Bayraktar gibi bir şey satın almak için para topluyor" dedi:

Emsalsiz, inanılmaz bir şey.

Son yıllarda Türk firması Baykar'dan 20'den fazla Bayraktar TB2 SİHA satın alan Ukrayna, ocakta 16 tane daha sipariş etmişti.

NATO üyesi Litvanya, Rusya'nın 24 Şubat'taki istilasından bu yana Ukrayna'ya destek vererek, diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya'yla birlikte, Rusya'dan ithalatı sonlandırdıklarını duyurmuştu.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda nisanda Polonya Cumhurbaşkanı'yla birlikte Kiev'i ziyaret etmiş ve Nauseda'nın ülkesi; Bulgaristan, Letonya ve Estonya'yla koordineli bir hamleyle 4 Rus diplomatı "diplomatik statülerine aykırı faaliyetleri ve Ukrayna'da devam eden Rus saldırganlığını dikkate alarak" sınır dışı etmişti.

Litvanya Savunma Bakanlığı toplamda 15 milyon 500 bin euro değere sahip 20 adet M113 zırhlı personel taşıyıcı ve diğer ekipmanları Ukrayna'ya temin edeceğini açıklamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU