Yokoluş İsyanı'nın Hollanda'daki eyleminde 1579 çevreci gözaltına alındı

Game of Thrones oyuncusu da gözaltına alınanlar arasındaydı

Birleşik Krallık merkezli Yokoluş İsyanı, 2018'de kuruldu (AFP)

Çevre örgütü Yokoluş İsyanı, Hollanda'nın Lahey kentinde dün protesto düzenledi. Gösteriye müdahale eden kolluk kuvvetleri, 1579 kişiyi gözaltına aldı.

Hollanda'nın fosil yakıtlara verdiği sübvansiyonlara tepki gösteren göstericiler, kentin önemli yollarından A12'nin bir kısmını kapattı. Polisin tazyikli suyla müdahale edeceğini düşünen bazı çevrecilerin mayo giydiği ve şemsiye taşıdığı görüldü. 

Gösteriye katılan yüksek lisans öğrencisi Anne Kerevers şöyle konuştu:

İklim değişikliği krizi gittikçe büyüyor. Bunun nedenini biliyoruz. Hükümetimiz hâlâ nedeni sübvanse ediyor. Bunun bitmesi gerekiyor.

Yokoluş İsyanı, protestoya 7 bin kişinin katıldığını duyurdu. Göstericiler arasında Hollandalı ünlüler de vardı. Game of Thrones'taki Melisandre karakteriyle ünlenen Carice van Houten, gözaltına alınıp serbest bırakıldı.
 

Carice van Houten
Carice van Houten da tazyikli sudan nasibini aldı (HBO)


Protestocular arasında yer alan A12 orkestrası da Alman besteci Ludwig van Beethoven'ın bir eserini çaldı.
 


Polis ekipleri, yolu kapatan eylemcilere tazyikli suyla müdahale etti. Vandallık gibi suçlamalardan dolayı 1579 kişinin gözaltına alındığını duyuran yetkililer, 40 kişinin yargılanacağını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, göstericilerden birinin gözaltına alınırken bir polis memurunu ısırdığını duyurdu. Polis, müdahaleden önce aktivistlere eylemi bitirip dağılma imkanı tanındığını söyledi. 

Yokoluş İsyanı sözcüsü Aaron Pereira ise bölgede neredeyse iki ayda bir gösteri düzenlediklerini ve katılımcı sayısının her seferinde iki katına çıktığını savundu:

Gerçek iklim faaliyetlerine halk büyük destek veriyor.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU