Washington Post: Seçim atmosferinde işlenen Suriyeli cinayeti, Türkiye'deki mültecilerin korkularını artırdı

Gazete seçim kampanyası sürecinde Suriyeli sığınmacıların kolay hedef haline geldiğini yazdı

Resmi rakamlara göre İstanbul'da 531 bin Suriyeli yaşıyor (Reuters)

ABD merkezli Washington Post gazetesi geçen hafta İstanbul'da çalıştığı iş yerinde öldürülen 28 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Salih Sıbaka cinayeti üzerinden Türkiye'deki sığınmacı tartışmalarıyla ilgili bir haber yayımladı.

Louisa Loveluck ve Asmaa al-Omar'ın imzalarını taşıyan haberde, Türkiye'deki seçim tartışmalarının sığınmacılar arasında endişeyi körüklediği belirtildi.

Haberde, "Göçmen karşıtı söylemlerin damga vurduğu seçim kampanyasının ardından, Suriyeliler ülkedeki geleceklerinden endişe ediyor" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalıştığı çorap fabrikasında bir iş arkadaşıyla tartışan Sıbaka, göğsünden bıçaklanarak öldürülmüştü.

Sıbaka'yla birlikte Suriye'den İstanbul'a gelen çocukluk arkadaşı İslam, "Sadece bir silahla öldürülmedi. Aynı zamanda insanların kafalarına bize karşı düşünceler eken siyasetçilerin sözleriyle de öldürüldü. Bu, buna benzer son ölüm olmayacak" dedi.

Birçok Suriyeli gibi Türkçe öğrendiğini belirten İslam, bazen bundan pişman olduğunu çünkü Türkçe bildiği için sosyal medyadaki ırkçı yorumlardan kaçamadığını söylerken, "Bu neredeyse bir lanet" ifadelerini kullandı.

Gazete, İslam'ın güvenlik endişeleri nedeniyle gerçek ismini vermek ismediğini belirtti.

Haberde seçim döneminden önce bile artan zorla sınırdışı uygulamalarının ve nefret suçlarının birçok Suriyeliyi kuşatma altındaymış gibi hissettirdiğine dikkat çekilirken, seçim dönemindeyse sığınmacıların siyasetçiler için kolay hedef haline geldiği belirtildi.

Haberde Sıbaka'yla iş arkadaşı arasındaki kavganın tuvaleti kimin temizleyeceği tartışmasından başladığı ifade edilirken, olayla ilgili bir kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Konuyla ilgili Washington Post'a konuşan Suriyeli hukukçu Taha Gazi, Sıbaka cinayetinin bu ay baktığı dördüncü olası nefret suçu davası olduğunu söyledi. Olaydan birkaç gün önce Kilis'te 9 yaşındaki Suriyeli bir kızın kaçırılıp öldürülmesine ilişkin bir davayla ilgilendiğini belirten Gazi, kurbanların genelde genç erkekler ve çocuklar olduğunu vurguladı.

Haberde savaşın ardından Suriye'yi terk eden 5,5 milyon kişiden 4 milyonunun Türkiye'ye yerleştiği ve savaşın başlangıcından bu yana Türkiye'de 700 bin Suriyeli çocuğun doğduğu bilgisi paylaşıldı.

Bayrampaşa'daki Sıbaka cinayeti

Bayrampaşa Terazidere mahallesinde bulunan bir tekstil atölyesinde, 20 Mayıs 2023 günü sabah saaatlerinde Ahmet A. ile Salih Sıbaka arasında ortak kullanım alanı olan tuvaletin temiz bırakılmaması nedeniyle tartışma çıktı.

Çıkan tartışmada işyerinde kavgaya tutuşan ikiliyi diğer çalışanlar ayırdı. Dışarı çıkan ve 5 dakika sonra elinde bıçakla tekrar atölyeye dönen Ahmet A. Saliha Sıbaka’ya defalarca bıçak salladı. Araya giren bir kişi de bıçak darbeleri sonucu yaralandı.

Hastaneye kaldırılan Sıbaka hayatını kaybederken diğer yaralanın durumunun iyi olduğu öğrenildi.


Independent Türkçe, Washington Post, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU