Hollanda, Putin'in eski damadının arazisine el koydu

Jorrit Faassen, Putin'in kızı Mariya Vorontsova'yla 2008'de evlenmişti

Hollanda'da savaş karşıtı aktivistler, geçen yıl martta Faassen'ın arazisine Ukrayna bayrağı dikmişti (@stryber2017 / Twitter)

Hollanda'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski damadı Jorrit Faassen'e ait araziye el kondu. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, muhalif Rus araştırmacı gazetecilik platformu Proekt Media ve Hollanda merkezli gazetecilik grubu Follow the Money'nin ortak çalışmasında, araziye 12 Mayıs'ta el konduğu belirtildi.

Araştırmada, başkent Amsterdam'ın güneydoğusunda kalan Duivendrecht kasabasında yer alan 1432 kilometrekarelik araziye ceza soruşturması kapsamında el konduğu ifade edildi.

Çalışmada görülerine yer verilen Hollandalı avukat Heleen over de Linden, el koyma kararının 43 yaşındaki iş insanı Faassen hakında soruşturma başlatıldığına işaret edebileceğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan araştırmada ele geçirilen belgelerde, Faassen hakkında soruşturma yürütülüp yürütülmediğine ya da araziye neden el konduğuna dair detay bulunmadığı yazıldı.  

Proekt Media ise Faassen'ı tanıdığını iddia eden bir kaynaktan edindiği bilgilere göre Moskova'da yaşayan eski damadın, yakın zamanda Hollanda'ya gittiğini ve Schiphol Havalimanı'nda sorguya çekildiğini aktardı.

Buna göre polisin "yaptırımları deldiği" şüphesiyle sorguladığı Faassen'ın cep telefonuna ve dizüstü bilgisayarına el kondu. Eski damadın daha sonra Moskova'ya geri döndüğü iddia edildi. 

Ancak haberde Faassen'ın ABD, Avrupa Birliği ya da BK tarafından yaptırım listesine alınmadığına dikkat çekildi. 

Ayrıca Faassen'ın boş arazide bir ev ve 6 daireli küçük bir ofis inşa etmek için izin başvurusu yaptığı ama belediyenin geçen yıl martta "Putin'le yakın ilişkisi" nedeniyle süreci durdurduğu bildirildi.

Guardian, Putin'in eski damadının ve Hollanda savcılığının yorum taleplerini reddettiğini de aktardı.

Faassen, Putin'in 35 yaşındaki kızı Mariya Vorontsova'yla 2008'de evlenmişti. Çiftin ne zaman ayrıldığı tam olarak bilinmezken, 10 yaşında bir çocukları olduğu bilgisi paylaşıldı.

ABD, nisanda Vorontsova ve Putin'in 36 yaşındaki kızı Katerina Tihonova'yı yaptırım listesine almıştı. 
 


Wagner'in Mali'deki liderine yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Mali'deki lideri Ivan Aleksandroviç Maslov'un yaptırım listesine alındığını duyurdu.

Bakanlık, Maslov'un yabancı tedarikçilerden Ukrayna'daki Rus güçlerine teslim etmek üzere mayın, drone ve çeşitli silah sistemleri satın aldığını öne sürdü. 

Ayrıca Maslov'un söz konusu satın alma işlemlerini gizlemek için sahte belgeler kullandığı da iddia edildi


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU