İki aday kimi kentlerde ittifaklarından daha az oy aldı... Oğan'a giden oylar kime gidebilir?

DemGüçDer Başkanı İlyas Buzgan gerek muhalefet gerekse Cumhur İttifakı bileşenlerine oy verip adaylarına vermeyen seçmenin Oğan'a yöneldiğini iddia etti. Buzgan'a göre seçimin 2'nci turunda bu oylar Kılıçdaroğlu'na gidebilir

İkinci turda Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yarışacak

14 Mayıs'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde adaylardan hiçbiri yüzde 50+1'i geçemediği için seçim ikinci tura kaldı.

Cumhurbaşkanını belirleyecek seçimin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.

Ancak 14 Mayıs'taki seçimin sonuçlarının analiz ve tartışması sürüyor.

 

Demokrasiyi Güçlendirme Derneği (DemGüçDer) Başkanı İlyas Buzgan, Twitter hesabından kimi şehirler bazında partilere ve cumhurbaşkanı adaylarına verilen oyları analiz eden paylaşımlar yaptı.

Buzgan'ın paylaşımlarına göre gerek Kılıçdaroğlu gerekse Erdoğan birçok ilde kendilerine destek açıklayan partilerin aldığı toplam oydan daha az oy aldı.

Buzgan, buna karşın Sinan Oğan'ın 2 milyon 831 bin 23 oy alırken onu destekleyen Ata İttifakı'nı oluşturan partilerin ise toplam 1 milyon 323 bin 893 oy aldığını ve aradaki farkın 1 milyon 507 bin 337 gibi önemli bir rakam olduğunu belirtti.

 

ilyasbuzgan.jpg
İlyas Buzgan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Muhalefet partilerine verip, Kılıçdaroğlu'na oy vermeyenler daha fazla

Buzgan, özellikle bu farkın Kılıçdaroğlu'na verilmeyen oylarda Erdoğan'a oranla daha fazla olduğunu belirtti.

Buzgan'a göre İstanbul'da Millet İttifakı ile Yeşil Sol Parti ve TİP 5 milyon 67 bin 672 oy alırken Kılıçdaroğlu lehine oy kullanan seçmen sayısı 4 milyon 928 bin 772 oldu. Dolayısıyla 138 bin 900 muhalefet seçmeni Kemal Kılıçdaroğlu'nu tercih etmedi.

Cumhur İttifakı'na oy verip, Erdoğan'a oy vermeyenler de var

Benzeri bir kaybın İstanbul'da Erdoğan için de olduğunu söyleyen Buzgan, "Cumhur İttifakı'na toplam 4 milyon 833 bin 20 oy verildi. Erdoğan ise 4 milyon 738 bin 630 oy aldı. 94 bin 390 Cumhur İttifakı seçmeni Erdoğan'ı tercih etmedi" dedi.

 

 

erdoğankılıçdaroğlu.jpg
Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, birçok ilde kendilerini destekleyen partilerin aldığı oyların toplamında az oy aldılar

 

Ankara ve birçok ilde benzer bir tablo var

Benzer tablo Ankara başta olmak üzere pek çok ilde ortaya çıktı. 

Verilere göre Ankara'da Cumhur İttifakı 1 milyon 825 bin 628 oy aldı.

Ancak bu ittifakı destekleyen seçmeninin 1 milyon 772 bin 846'sı Erdoğan'a lehine oy kullandı. 

Burada da Cumhur İttifakı'nın aldığı oy ile Erdoğan'ın hanesine yazılan oyların arasında 82 bin 782 fark var. 

Yine Ankara'da Millet İttifakı'na 1 milyon 896 bin 30 oy gitti.

Kılıçdaroğlu ise 1 milyon 824 bin 23 oy aldı. Buradaki fark ise 72 bin 7.

Buzgan, farklı illerdeki sonuçlara dair de örnekler verdi.

Oralarda da İstanbul ve Ankara örneğine benzer tablolar mevcut.

Örneğin İstanbul'da Ata İttifakı 303 bin 825 oy alırken, Oğan 457 bin 564 oy aldı. 

Bu ittifak ile cumhurbaşkanı adayının aldığı oyun arasındaki fark ise 157 bin 729 olarak gerçekleşti.

 

 

sinanoğan.jpg
Sinan Oğan, adayı olduğu Ata İttifakı'ndan çok oy aldı

 

"İttifaklardaki milliyetçi seçmenin bir kısmı Oğan'a yöneldi"

Buzgan, özellikle Millet İttifakı'na, Yeşil Sol Parti ve TİP'e verilen oyların kimi illerde Kılıçdaroğlu'na verilen oylardan fazla olması noktasında özellikle milliyetçi İYİ Parti seçmeninden söz etmek gerektiğini kaydetti.

İYİ Parti seçmeninin kendi ittifak adayını tercih etmemiş olabileceğine dikkati çeken Buzgan, "Doğrudan Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını tercih etmiş. Aynı şey Cumhur İttifakı'nda mevcut. Dolayısıyla bu oyların önemli bir kısmının Sinan Oğan'a geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.

"Oğan'a oy verenlerin 2 milyonu Kılıçdaroğlu'nu tercih edebilir"

Buzgan, Oğan'ın Erdoğan'dan, Zafer Partisi'nin Kılıçdaroğlu'ndan yana tavır almasıyla buradaki oyların da bir değişime uğrayacağını öne sürerek, şöyle devam etti:

Millet İttifakı'ndaki bir grup seçmen kendi adayları yerine daha Kemalist, daha Atatürkçü, daha Türkçü, daha aşırı sağcı gördükleri Oğan'ı tercih etti. Ancak onun Erdoğan'dan yana tavır almasıyla en az 2 milyonunun yeniden Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tercih edeceklerini düşünüyorum."

 

kılıçdaroğluözdağ.jpg
Kılıçdaroğlu ile Özdağ'ın anlaşmasının Oğan'a verilen oyların bir kısmını Kılıçdaroğlu'na çekebileceği iddia ediliyor

 

"Kılıçdaroğlu'nun acil bir şekilde Kürtleri rahatlatacak açıklamalar yapması önemli"

Buzgan, "Nihayetinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Zafer Partisi'yle yapmış olduğu mutabakat tam da bu seçmenin istediği bir mutabakattı. Cumhur İttifakı, Oğan'ı kazanırken Kılıçdaroğlu ise tabiri caiz ise Oğan'ın tabanını ele geçirdi" yorumunda bulundu. 

Buna karşılık her ne kadar Yeşil Sol Parti ve HDP destek açıklamış olsa bile Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile anlaşmasının Kürt seçmenin bir kısmında kırgınlık yaratabileceğine dikkati çeken İlyas Buzgan, "Bu durum sandığa gitmeme şeklinde kendini gösterebilir. Burada psikolojik dengeleri yönetme konusunda bir zafiyet var. Kılıçdaroğlu'nun acil bir şekilde bu stresi yönetmesi gerekiyor. Kürtleri rahatlatacak, Kürtlerin hassasiyetlerini giderecek önemli açıklamalar yapması gerekiyor" diyerek sözlerini bitirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU