Sualtı arkeologları, tarihi İpek Yolu'nun işlek güzergahına ışık tuttu

Yaklaşık 500 yıllık iki gemi enkazı gün yüzüne çıkarıldı

Porselen çanak çömlek taşıyan gemi enkazı böyle görüntülendi (Çin Kültürel Miras İdaresi)

Çinli arkeologlar, Güney Çin Denizi'nde 500 yıllık iki gemi enkazını inceledi.

Ming Hanedanlığı döneminden kalma porselenlerle ve yığılmış kerestelerle dolu gemilerin tarihi İpek Yolu'na ve deniz ticaretine dair önemli ipuçları sunduğu belirtiliyor.

Hükümet yetkilileri, iki gemi enkazının ekim ayında keşfedildiğini duyurdu. Arkeologların bu buluntunun ardından bir yıllık derin deniz keşif ve kazı sürecine başladığı bildirildi.

Sualtı arkeologları, iki gemiyi Güney Çin Denizi'nin kuzeybatı bölgesinde, deniz seviyesinin yaklaşık 1500 metre altında buldu. Yetkililer, enkazların ve içerdikleri "çok sayıda kültürel kalıntı"nın nispeten iyi korunduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlar, enkazlardan birinin Ming hanedanlığının 1488'den 1505'e kadar süren Hongzhi dönemine ait olduğunu ifade ediyor. Bu gemi, üst üste dizilmiş hurma kütükleri ve biraz da çömlek taşıyordu.

Diğer enkaz da 1506 ve 1521 arasındaki Zhengde dönemine kadar uzanıyor. Geminin 100 binden fazla porselen çanak çömlek yüklü olduğu aktarıldı.

Fotoğraflar, kum ve çamurun altında halen görülebilen karmaşık tasarımlara sahip istiflenmiş kaseler, tabaklar ve kavanoz yığınlarını gözler önüne seriyor.

Arkeologlar, iki eski geminin aslında farklı yönlerde seyahat ettiğini ve birbirinden yaklaşık 20 kilometre uzakta bulunduğunu duyurdu.

Guardian'a göre ilk kez dönen ve gelen gemiler, yan yana bulunmuş oldu. Arkeologlar, bu durumun, gemilerin işlek bir ticaret yolunda seyahat ettiğini gösterdiğini vurguluyor.

Çin Ulusal Arkeoloji Merkezi direktörü Tang Wei, enkazlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

İpek Yolu'nun deniz güzergahının karşılıklı akışını incelememizi sağlıyor.

Ulusal Arkeoloji Merkezi ve Derin Deniz Bilimi ve Mühendisliği Enstitüsü'nün 2018'de bir sualtı arkeoloji laboratuvarı kurmasının ardından, Çin'in arkeolojik keşifleri derin denizlere doğru ilerliyor.

Planlanan bir yıllık araştırma programının üç aşaması mevcut. Nisan 2024'e kadar dalgıçların 50 kez dalması bekleniyor.

Ulusal Arkeoloji Merkezi'nden araştırmacı Song Jianzhong, "Önce gemi enkazlarının durumunu anlamamız gerekiyor, sonra arkeolojik kazı ve koruma için planlar hazırlayabiliriz" diye konuştu.

Haziran ortasına kadar araştırmacılar, her iki enkazın dağılım alanını değerlendirmeyi, kalıntıların bazılarını örnek olarak çıkarmayı ve çevredeki deniz tabanını örneklemeyi planlıyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Çin Kültürel Miras İdaresi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU