Koronavirüs nedeniyle insanlar 337 milyon yıl kaybetti

Bir DSÖ raporu, bulaşıcı olmayan hastalıkların tehdidi hakkında net bir mesaj verdi

Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin en az 20 milyon insanı öldürdüğünü tahmin ediyor / Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün milyonlarca insanın erken ölümüne neden olması nedeniyle pandeminin ilk iki yılının yaklaşık 337 milyon yıllık hayata mal olduğunu açıkladı.

DSÖ, yalnızca 2020 ve 2021'de dünya çapında 336,8 milyon yıllık yaşam kaybına neden olan pandeminin neden olduğu sağlık krizinin yıkıcı etkisini vurguladı.

Örgütün veri ve analizden sorumlu müdür yardımcısı Samira Esma gazetecilere verdiği demeçte şunu belirtti:

Her ölüm, 22 yıllık yaşam kaybına tekabül ediyor.


Bu hesaplama 2022'de mevcut olan verilere dayanmaktadır. O zamandan beri, ölü sayısı daha yavaş da olsa artmaya devam etti ve DSÖ'nün en yüksek sağlık uyarı seviyesini düşürmesine neden olarak Kovid-19'un hala yayılmakta olduğu uyarısında bulunmasına neden oldu.

DSÖ tarafından düzenli olarak güncellenen hastalığa atfedilen resmi ölü sayısı 17 Mayıs itibarıyla 6,9 milyon oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, birkaç ülke, pandeminin üç yılda kaydedilen kurban sayısının yaklaşık üç katına veya en az 20 milyon ölüme yol açtığını tahmin eden kuruluşa güvenilir veriler sağlamadı.

DSÖ bu sayıyı, gerçek ölüm sayısı ile bir pandemi olmadığında tahmini ölüm sayısı arasındaki fark olarak tanımlanan fazla ölümleri hesaplamaya dayandırmaktadır.

20 milyonluk rakam, Kovid-19 kaynaklı doğrudan ölümlerin yanı sıra pandeminin sağlık üzerindeki etkisine bağlı ölümleri de içeriyor.

Cuma günü yayınlanan rapor, "koronavirüs enfeksiyonlarının ve ölümlerinin dağılımının yanı sıra aşılara erişimin ardındaki önemli eşitsizliklerin" altını çizdi.


Göstergeler aşağı gidiyor

DSÖ, pandeminin yıllar içinde azaldıktan sonra sağlıkla ilgili birçok göstergenin eğilimlerini değiştirdiği konusunda uyarıda bulundu.

Rapora göre, yüzyılın ilk yirmi yılında dünya, anne ve çocuk sağlığında önemli gelişmeler kaydetti ve ölümler üçte bir buçuk oranında azaldı.

AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların erken ölüm riski de önemli ölçüde azaldı.

Bu faktörler hep birlikte, ortalama yaşam süresinin 2000'de 67 yıldan 2019'da 73 yıla çıkmasına yardımcı oldu. Ancak pandeminin patlak vermesinden sonra mevcut aralık genişledi ve diğer hastalıkların yanı sıra sıtma ve tüberküloz gibi hastalıklarda gözlemlenen olumlu eğilim, tersine çevrildi.

Rapor, dünya genel olarak sağlık alanında ilerleme kaydederken, bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzdesinin yıldan yıla arttığını gösterdi.

2000 yılında, yıllık küresel ölümlerin yaklaşık yüzde 61'i bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgiliydi ve 2019'da bu oran yaklaşık yüzde 74'e yükseldi.
 


DSÖ yaptığı açıklamada, şunu ifade etti:

Bu eğilim artmaya devam ederse, bulaşıcı olmayan hastalıkların yüzyılın ortasına kadar yıllık 90 milyon ölümün yüzde 86'sına neden olması bekleniyor.


Açık mesaj

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, raporun sonuçları hakkında şu değerlendirmede bulundu:

Rapor, kitlesel ve artan ölümlere neden olan bulaşıcı olmayan hastalık tehdidi hakkında net bir mesaj veriyor. Bu bulgular, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne geri dönmek için sağlık ve sağlık sistemlerine yapılan yatırımlarda önemli bir artışa ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.


DSÖ, yaptığı açıklamada şu uyarıda bulundu:

Sigara kullanımı, alkol tüketimi, kirli su ve güvenli olmayan sanitasyon dahil olmak üzere birçok sağlık riskine maruz kalma durumunda azalma yaşanmasına rağmen, bulaşıcı olmayan hastalıklardan dolayı ölümler artmaktadır. Diğer yandan, hava kirliliği gibi diğer risklere maruz kalma oranı yüksek olmaya devam etmektedir.


DSÖ'nün raporu, özellikle obezite oranlarının artmakta olduğu ve bu konuda herhangi bir değişikliğin yaşanmadığı konusunda uyarıda bulundu.

 

 

Independent Arabia, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU