Brezilya'da üç ay içinde yarım milyar arı öldü

Araştırmacılar böcek ölümlerinin sorumlusunun tarım ilaçları olmasından endişeleniyor çünkü eğer bu doğruysa çok daha fazla böcek etkilenebilir

Çevreci örgütler şehirlerdeki yeşil alanların artırılması ile doğal yaşam dostu çiftçilik ve bahçeciliğe teşvik etmenin yanı sıra zararlı tarım ilaçlarının yasaklanmasının bu tür ölümlerin önüne geçmede en etkili yol olduğunu belirtiyor (Reuters) 

Brezilya'da sadece üç aylık bir zaman zarfında yarım milyardan fazla arı ölmesinin ardından tarım ilaçlarının kullanımıyla ilgili endişeler büyüyor.

Bloomberg’in haberine göre, bu yılın ilk üç ayında ülkenin 4 güney eyaletinde yaklaşık 500 milyon arı öldü.

Böceklerin çoğunda, Avrupa'da yasaklanan fipronil (böceklerin merkezi sinir sistemini bozan kimyasal bileşen) içeren ve neonikotinoid grubundan böcek zehirlerinin izlerine rastlandığı bildirildi.

Araştırmacılar ölümlerin sorumlusunun tarımda kullanılan böcek ilaçları olabileceğinden endişeleniyor çünkü durum buysa daha fazla arı zarar görebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya'nın Rio Grande do Sul eyaletinde faaliyet gösteren arıcılık derneğinin başkan yardımcısı Aldo Machado Dos Santos, arılarının bir kısmında hastalığın ilk belirtilerini görmeye başladıktan sadece 48 saat içinde on binlerce arısını kaybetti.

Bloomberg'e konuşan Dos Santos, kovanlarda ölmekte olan arıların sağlıklı arılara hastalık “bulaştırdığını” ve bundan sadece iki gün sonra hepsinin “toplu halde” öldüklerini söyledi.

Bloomberg'in aktardığına göre, Brezilya Federal Bölgesi Arıcılık Birliği (Apiculturist Association of Brazil's Federal District) Başkanı Carlos Alberto Bastos, çok sayıda arının ölümünü “zehirlenmekte olduğumuzu gösteren bir işaret” şeklinde yorumladı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, Brezilya'da tarım ilacı kullanımı 1990'la 2016 tarihleri arasında yüzde 770 artış gösterdi.

İngiltere'de Greenpeace'in araştırmacı gazetecilik yayını Unearthed'in bu yılın başlarında gerçekleştirdiği bir araştırma, Brezilya'nın eski devlet başkanı Michel Temer'in ve ocakta koltuğu devralan mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun kullanılan tarım ilaçlarındaki sayının artışını onayladığını açığa çıkarmıştı.

Buna karşın, hektar başına tarım ilacı kullanımında Brezilya'yı dünya ülkeleri içerisinde 44. sıraya yükselten Brezilya Tarım Bakanlığı, buranın tropik bir ülke olduğunu hatırlatmıştı.

 

 

Greenpeace Unearthed, sadece son üç yılda Brezilya'da, AB'de yasaklanmış kimyasal maddeleri içeren 193 yabani ot ve böcek zehrinin kayıtlara geçtiğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar uzun süredir tarım ilacı kullanımının dünyadaki böcek sayısında "korkutucu" bir azalmaya yol açtığı konusunda uyarıyor.

Akademik bilim yayını Biological Conservation'da yer alan küresel ölçekli bir çalışmaya göre, tarım sektöründe gerekli düzenlemeler yapılmazsa, birkaç on yıl içinde böcek türlerinin yüzde 40'ından fazlası yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalabilir.

Çevreciler aynı zamanda çiftçilerin üzerlerine düşen görevi yapması ve kırçiçekleri gibi yabani bitkilerin doğal büyümesini engellememeleri gerektiğini öne sürüyor çünkü bunlar arı ve kelebekler gibi polen taşıyan canlılar için önemi gittikçe artan nektar kaynakları.

Yaban hayatı koruma derneği Plantlife, araştırmacıların çiçeklerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymalarına yardım etmeye ve halkı çimlerindeki çiçekleri sayarak "toplum destekli bilim" projesinde yer almaya çağırıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU