PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 21 Mayıs 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Güney Afrika, Ukrayna-Rusya savaşında tarafsız olduğunu açıkladı

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkesinin, Rusya-Ukrayna savaşında düşman bir pozisyon almak yerine tarafsız kalıp, diyalog ve arabuluculuk yapmayı tercih ettiğini belirtti. NATO'nun doğuya doğru genişleme isteğinin bölgede istikrarı baltalayan bir davranış olduğunu söyleyen Ramaphosa, bununla birlikte Güney Afrika'nın bir ülkenin başka bir ülke üzerinde güç kullanımını ve uluslararası hukukun ihlalini tasvip edemeyeceğini ifade etti.

Ramaphosa, Rusya ve Ukrayna devlet başkanları ile görüşerek Afrikalı liderlerin katıldığı bir barış müzakereleri heyeti kuracaklarını açıklamıştı. Heyetin Rusya ve Ukrayna'yı ziyaret ederek savaşın sonlandırılması için çalışacakları belirtildi. Güney Afrika Cumhuriyeti, BM'nin 2 Mart'ta aldığı Rusya'yı kınama kararına ilişkin oylamada çekimser kalmıştı.


BM Sudanlı mülteciler için 3 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'daki çatışma nedeniyle bir milyondan fazla Sudanlının ülkeyi terk edeceğini tahmin ediyor. Bu kapsamda çatışmalardan etkilenen insanlara yardım için 3 milyar dolar değerinde bir insani yardım planı duyurdu. Birleşmiş Milletler ülkedeki milyonlarca insana ve komşu ülkelere kaçan yüz binlerce kişiye temel insani ihtiyaçlar konusunda destek sağlamayı amaçlıyor.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana çıkan çatışmalarda 800'den fazla sivil öldü ve binlerce kişi yaralandı. Sudanlılar, çatışmalardan dolayı ülkede benzine ve temel insani ihtiyaçlara ulaşım konusunda güçlük çekiyor.


Kongo'daki çatışmalardan dolayı son 2 ayda 1 milyon kişi göç etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre, güvenlik güçleri ile isyancı gruplar arasında devam eden çatışmalarda son 2 ayda 530 sivil hayatını kaybetti, 1 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Ülkenin doğusunda faaliyet gösteren isyancı grupların son dönemde saldırılarını artırdığını belirtti.

Kongo'da faaliyet gösteren isyancı grupların saldırılarında, 2014'ten bu yana binlerce sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Kongo'nun Ruanda, Uganda ve Burundi sınırında bulunduğu bölgede 20 yılı aşkın süredir altın ve kobalt gibi madenlerin kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı gruplar bulunuyor.


Sudan ordu komutanı, HDK komutanını görevden aldı

Sudan ordu komutanı ve egemenlik konseyi başkanı General Abdulfattah Al-Burhan, aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) de başkanı olarak görev yapan yardımcısı Mohamed Hamdan Dagalu'yu görevden aldı. Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalar bir ayı geride bıraktı. Egemenlik konseyinden yapılan açıklamaya göre, eski isyancı lider Malik Agar, Dagalu'nun yerini alarak egemenlik konseyi başkanının yardımcısı oldu.


IMF Gana'nın 3 milyar dolarlık kredi talebini onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptığı açıklamada, Gana'ya verilecek 3 milyar dolar değerinde 3 yıllık kredi paketi üzerinde uzlaşıldığı bildirildi. Kamu borcunun sürdürülebilirliğini yeniden tesis etme hedefini desteklemek için hükümetin kapsamlı bir borç operasyonu başlattığı ve yeni bir düzenlemeyle desteklenecek ekonomik politikalar ve reformlar anlaşmasında mutabakat sağladığı belirtildi.

Gana, 3 yıl önce başlattığı “Gana Yardımın Ötesinde” kampanyası kapsamında IMF programından çıkmıştı. Ülkede son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle hükümet, IMF'ye geri dönme kararı aldı. Aktivisitler ve halk tarafından eleştirilse de analistler, kararın Gana'nın zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olacağı kanaatinde.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU