Güney Koreli yıldız futbolcu Son Jun-ho, Çin'den ayrılmaya çalışırken rüşvet iddiasıyla gözaltına alındı

Çin, Son'un "kısa süre önce" gözaltına alındığını doğruladı.

Arşiv: Güney Kore'nin orta saha oyuncusu Son Jun-ho basın toplantısında konuşuyor (AFP)

Güney Koreli futbolcu Son Jun-ho rüşvet aldığı şüphesiyle Çin'in kuzeydoğusunda gözaltına alındı.

Çin'in en üst düzey futbol liginde oynayan ve Güney Kore Milli Takımı'nda da forma giyen 31 yaşındaki orta saha oyuncusunun geçen cuma günü Çin'den ayrılmaya çalışırken gözaltına alındığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, salı günü yaptığı açıklamada Son'un "kısa süre önce" gözaltına alındığını ve soruşturma altında olduğunu doğruladı. Sözcü, Son'un gözaltına alınma zamanı ya da koşulları hakkında başka bilgi vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Son'un bir rüşvet davasıyla bağlantılı olarak Liaoning Kamu Güvenliği Departmanı tarafından gözaltında tutulduğu bildirilmişti.

Son, Çin Süper Ligi takımlarından Şantung Taişan'da oynuyordu ve rüşvet iddiaları teknik direktör Hao Wei'nin karıştığı şike iddialarıyla ilgiliydi.

Futbolcunun gözaltına alınması teknik direktörler, takım sahipleri, oyuncular, hakemler ve hükümetin spor yetkilileri arasındaki yolsuzluk nedeniyle itibarı zedelenen Çin futbolundaki yolsuzluk ve şikeye karşı komünist hükümetin başlattığı mücadelenin ortasında gerçekleşti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk, hükümetinin Son'a ülkenin yerel elçilikleri aracılığıyla "gerekli konsolosluk yardımını" sağladığını söyledi. Sözcü, gizlilik gerekçesiyle futbolcunun durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Yonhap Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Güney Koreli diplomatlar "tam olarak ne tür yasal suçlamalarla" gözaltına alındığını anlamak için Son'la görüşecek.
 

Son Jun-ho
Güney Koreli Son Jun-ho, Seul'de Güney Kore ve Kamerun arasında oynanan dostluk maçında topu kontrol ediyor (AFP)​​​​​​​


Pekin yönetimi son üç ay içinde aralarında eski erkek milli takım antrenörü Li Tie'nin de bulunduğu en az 4 futbol yetkilisini yolsuzluk iddiasıyla tutukladı. Pandemi kısıtlamaları nedeniyle durdurulan futbol ligi henüz başladı ve takımlar ciddi mali sıkıntı içinde.

Bu, iktidardaki Komünist Parti'nin lideri Şi Cinping'in Çin'i bir futbol süper gücü haline getirmek için büyük yatırımlar yapma sözüne rağmen gerçekleşti. Erkek milli takımının dünyada 81. sırada yer alması ve profesyonel takımların seyirci çekmek için pahalı yabancı oyunculara bel bağlaması nedeniyle bu çaba büyük ölçüde boşa çıktı.

Son, 2021'de Şantung Taişan'a 4 yıllık sözleşmeyle katılmadan önce Güney Kore'nin Pohang Steelers ve Jeonbuk Hyundai Motors takımlarında 7 sezon oynamıştı.

Futbolcu, geçen yıl Katar'daki Dünya Kupası da dahil, Güney Kore adına 18 kez forma giydi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU