France 24, Sinan Oğan'ın "kral yapıcı" rolünü yazdı

"Erdoğan ilk turda beklenenden daha başarılı oldu, ikinci turda desteğe bile ihtiyaç duymayabilir"

Oğan, Marmara Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Ekonomik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi de olmuştu (AA)

Fransa'nın kamu yayımcısı France 24, 14 Mayıs'taki seçimlerin ikinci tura kalmasıyla ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oynayacağı "kral yapıcı" rolünü değerlendirdi.

Haberde, Oğan'ın seçimlerin ilk turunu üçüncü sırada tamamlayarak "nispeten tanınmayan bir siyasetçiden uluslararası üne kavuşan birine dönüştüğü" yazıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener'in dün yaptığı açıklamaya göre  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,51, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,88, Oğan'ınsa yüzde 5,47 oranında oyu var.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında geçecek seçimlerin ikinci turunda Oğan'ın kitlesi de belirleyici rol oynayacak.

France 24, Erdoğan'ın ilk turda beklenenden daha iyi performans sergilediğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi paylaştı: 

Radikal milliyetçi Oğan, potansiyel kral yapıcı rolüne yükselirken, Erdoğan beklenenden daha iyi bir sonuç elde ederek, Türkiye'yi 20 yıldır yöneten kişinin şimdiye kadarki en zorlu seçim mücadelesini kazanmak için kimseye ihtiyacı olmadığını kanıtladı.

Haberde, 55 yaşındaki Oğan'ın Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nde uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi üzerine doktora yaptığı, daha sonra da Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) siyasete atılarak 2011'de Iğdır'dan milletvekili olduğu hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'de düzenlenen anayasa değişikliği referandumunda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine geçilmesi için Erdoğan'a destek vermesi üzerine Oğan'ın partiyle yollarını ayırdığına işaret edildi.

Haberde Oğan'ın, eski MHP'li Ümit Özdağ'ın kurduğu Vatan Partisi'yle ATA İttifakı'nı oluşturarak, Türkiye'deki radikal milliyetçi tabanı temsil ettikleri belirtildi.

France 24, görüş aldığı araştırmacı Güney Yıldız'ın, "Türkiye'nin ana siyasi yapısı milliyetçi ve milliyetçiler her yerde. Buna muhafazakar laikler ve solcu siyasetçiler de dahil. Bu durum, seçimlere katılacak adaylar için siyasi manevra alanı bırakmıyor" yorumlarını da paylaştı.

Haberde, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın destek için Oğan'la görüşeceği fakat muhafazakar bakış açılarından ötürü Oğan ve Erdoğan'ın daha kolay şekilde müttefik olabilecekleri savunuldu. 

AK Parti'den kimliğini paylaşmayan bir üst düzey yetkili de Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a pazartesi günü "İkinci turda şansımız gerçekten çok yüksek. Bu iş artık Oğan'a bakıyor" demişti. 
 


France 24'ün Ortadoğu muhabiri Jasper Mortimer ise Erdoğan'ın yüzde 50'ye ulaşmak için sadece yüzde 0,5'lik bir oya ihtiyacı olduğuna işaret etti. 

Mortimer, Oğan'ın seçmeninin bir kısmının Erdoğan'a oy vereceğine dikkat çekerek, cumhurbaşkanının özellikle Oğan'dan destek talep etmesine gerek bile kalmayabileceğini savundu.

Haberde, araştırmacı Anthony Skinner'ın "Oğan'ın yüzde 5'in üzerinde oy alması, radikal milliyetçiliğin Türkiye'de halen güçlü olduğunun altını çiziyor" değerlendirmesi de öne çıkarıldı.


Independent Türkçe, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU