Kullananlar binalardan atlayıp cam yemeye çalışıyor: "Maymun tozu" nedir?

ABD'de çoktan yasaklanan bu B sınıfı uyuşturucu, yakında Birleşik Krallık'ta daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir

Maymun Tozu sentetik bir katinon. Katinon, Yemen otu bitkisinde doğal bir şekilde bulunan bir uyarıcı (Pexels)

Halüsinasyonlar, psikoz, istemsiz vücut hareketleri ve Hulk benzeri bir kuvvet.

Bunlar bir dizi suç ve sağlık sorunuyla bağlantılı, nispeten yeni ve tehlikeli bir uyuşturucu olan maymun tozunun bildirilen etkilerinden sadece bazıları.

ABD'de çoktan yasaklanan bu B sınıfı (amfetamin, kenevir ve ketamin gibi ikinci derecede zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) uyuşturucu, bazı kullanıcıların binalardan atladığı ya da cam yemeye çalıştığı yönündeki haberlerin ardından yakında Birleşik Krallık'ta (BK) daha sert cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Hükümet yetkilileri uyuşturucu uzmanlarının, A Sınıfına (kokain, eroin ve ekstazi gibi en zararlı uyuşturucuların yer aldığı kategori -ed.n.) yükseltilme potansiyeline sahip bu maddeyi incelemesini istedi.

Maymun tozu nedir?

Maymun tozu sentetik, yani insan yapımı bir katinondur. Katinon, Yemen otu bitkisinde doğal bir şekilde bulunan bir uyarıcı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazen Butilon M1, Sihirli Kristaller, Mdpv, Metilon veya Pirovaleron diye de adlandırılan bu madde genellikle beyaz, kirli beyaz, sarımsı veya kahverengi bir toz formunda geliyor ve bir milletvekiline göre, bir dozun maliyeti 2 sterlin (yaklaşık 50 TL) kadar ucuz olabiliyor.

Katinonlar başlangıçta internetten metamfetamin, ekstazi ve kokain gibi uyuşturucuların "yasal" alternatifi olarak satılıyordu.

Satıcılar polisle sorun yaşamamak için sattıkları katinonlara, insan tüketimine uygun olmadığına dair işaret koyarak bunları bitki besini ve banyo tuzu olarak satıyordu.

BK hükümeti daha sonra bu maddeyi yasakladı.

Nasıl kullanılır?

Maymun tozu genellikle burundan çekiliyor. Kapsül ve hap olarak da bulunabilen bu madde, tüttürülebilir ya da nadir durumlarda enjekte edilebilir.

Uzmanlar, genellikle amfetaminler (metamfetamin) ve MDMA'yle (ekstazi) benzer etkilere sahip olan maymun tozunun etkilerine dair kanıtların hâlâ ortaya çıktığını söylüyor.

Polis memurları bu uyuşturucunun etkisi altındaki kişilerle mücadele etmeyi, insanüstü güce sahip çizgi roman karakteri İnanılmaz Hulk'la güreşmeye benzetiyor.

Bir keresinde, maymun tozu kullanan biri bir binaya tırmanıp ardından binadan atlamıştı.

Adam bir arabanın üzerine düştükten sonra ayağa fırlamış ve söylenene göre hiçbir acı hissetmeden polis memurlarıyla boğuşmaya başlamıştı.

Uyuşturucu özellikle Stoke-on-Trent ve Staffordshire'da sorun yaratıyor.

Stoke-on-Trent'in güney seçim bölgesinden Muhafazakar Partili Milletvekili Jack Brereton, hükümetin uyuşturucuyu incelemesinden memnuniyet duyduğunu söylüyor.

Yok olan hayatlar

Brereton, "Birçok kişinin hayatı bu uyuşturucuyu kullanması sonucu tamamen mahvoldu" diyor.

Bağımlı hale gelenler için bir tedavi yok ve madde çok bağımlılık yapıyor. Buna yenik düşenlerin durumu çok vahim.

Milletvekili sözlerine "Çok ucuza temin edilebiliyor, alkol fiyatından daha ucuz ve kolayca alınabiliyor" devam ediyor.

Yeniden sınıflandırılmasını sağlamamız ve bu uyuşturucuyu piyasaya sürenlerin karşılaşacağı sonuçları ortaya koymamız gerekiyor.

BK'nin Suç ve Polislikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Chris Philp, hükümetin anti sosyal davranışları ve suçu azaltmak için "yasadışı maddelere yönelik arz ve taleple mücadele etmeye" kararlı olduğunu söylüyor.

Philp, "Uyuşturucu yasalarımız bu maddelerin gelişimine ayak uydurmalı" diye ekliyor.

Staffordshire Polisi Teşkilatı'nın başmüfettişi ve uyuşturucu faaliyetlerinden sorumlu Rob Hessell, teşkilatın maddenin yeniden sınıflandırılp A Sınıfına alınmasını desteklediğini belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU