Kaliforniya eyaleti, polis gözetiminde ölen adamın ailesine 24 milyon dolar tazminat ödeyecek

7 Kaliforniya Otoyol Devriyesi memuruna, Edward Bronstein'in 2020'deki ölümü nedeniyle kasıtsız adam öldürme suçu isnat edildi

Kaliforniya Otoyol Devriyesi'nin videosundan alınan bu görüntüde Edward Bronstein, polis memurları tarafından zapt edilirken görülüyor (AP)

ABD'nin Kaliforniya eyaleti, eyaletin otoyol devriye memurları tarafından zapt edilirken hayatını kaybeden Edward Bronstein'in ailesiyle 24 milyon dolarlık tarihi bir uzlaşmaya vardı.

Bronstein, 31 Mart 2020'de Los Angeles şehir merkezinin kuzeyinde alkol veya uyuşturucu etkisindeyken araç kullandığı şüphesiyle polisler tarafından kenara çekilmiş ve başlangıçta kan testi yapılmasını reddettikten sonra polisler tarafından yere yatırılmıştı.

Olayın bir çavuş tarafından çekilen ve olaydan yaklaşık iki yıl sonra yayımlanan yaklaşık 18 dakikalık videosunda Bronstein'in bilincini kaybetmeden önce memurlara "nefes alamıyorum" dediği duyuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ailesine göre Bronstein'in başlangıçta kan vermeyi reddetmesinin sebebi, uzun zamandır sahip olduğu iğne korkusuydu. Memurlar tarafından yere yatırılırken Bronstein'in "Bunu isteyerek yapacağım. İsteyerek yapacağım, söz veriyorum" diye bağırdığı duyuluyor.

Bir memur "Artık çok geç" diye karşılık verirken, bir diğeri Bronstein'i bağırdığı için uyarıyor.

Yetkililere göre Bronstein konuşmayı bırakmasıyla memurların kalp masajı yapmaya başlaması arasında 11 dakika var.

O zamana kadar artık çok geçti. Bronstein'in öldüğü açıklanırken, Los Angeles County adli tabibi ölüm nedeninin "kolluk kuvvetleri tarafından zapt edilirken akut metamfetamin zehirlenmesi" olduğuna karar verdi.

Bronstein'in ailesinin avukatlarından Annee Della Donna'ya göre salı günü varılan uzlaşma, Kaliforniya eyaletinin bugüne kadar kabul ettiği en büyük, Minneapolis şehrinin George Floyd'un ailesiyle vardığı uzlaşmanın ardındansa ABD tarihindeki ikinci en büyük medeni haklar anlaşması.

Geçen yılın martta bir federal mahkeme, ailenin aşırı güç kullanımı ve medeni hakların ihlali iddiasıyla açtığı federal davanın bir parçası olarak olayın videosunun kamuya açıklanmasına karar vermişti.

Bundan kısa süre sonra Los Angeles Bölge Savcısı George Gascón, Bronstein'in ölümü sırasında orada bulunan 7 otoyol devriye memuruna ve hemşireye savcılığın kasıtsız adam öldürme suçu isnat ettiğini açıkladı.

Ayrıca memurlar yetkiyi kullanarak saldırıda bulunmakla suçlandı. Memurlar suçlu bulunurlarsa 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.

Bronstein'in ölüm şekli Kaliforniya yasalarında değişikliklere yol açtı bile. Eyalet Otoyol Devriyesi, memurlarının "önemli bir duruşa bağlı asfiksi riski içeren teknikler veya taşıma yöntemleri kullanmasını" yasaklarken, Vali Gavin Newsom, Bronstein'in zapt edildiği gibi belirli sayıda yüzüstü tutma yönteminin kullanılmasını yasaklayan bir yasa imzaladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU