France 24 Gaziantep'teki bir çay ocağında seçimin nabzını tuttu

Haberde "Erdoğan'ın kalesi" olarak tanımlanan Gaziantep'te seçmenlerin ikiye bölündüğüne dikkat çekildi

Gaziantep'teki tarihi kale, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar almıştı (Anadolu Ajansı)

Fransız kamu yayımcısı France 24, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri öncesinde Gaziantep'te seçimin nabzını tuttu.

Şehirdeki seçmenlerin seçim yarışıyla ilgili görüşlerinin alındığı haber, "Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Erdoğan'ın kalesindeki Türkler keskin şekilde bölündü" başlığıyla yayımlandı.

Gaziantep'te bir çay ocağının sahibi olan Hasan Ertürk, "İktidara geldiğinden beri Recep Tayyip Erdoğan'ı destekliyorum. İnşallah 14 Mayıs'ta yeniden kazandığını göreceğiz" diye konuştu.

Ertürk, "Harika şeyler yaptı. Bunun için ona saygı duyuyorum. Tarihteki kimse ülke için daha fazla şey yapmadı. Gerçek bir devlet adamı. Allah onu korusun" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ertürk'ün çay ocağındaki masalardan birinde oturan 18 yaşındaki Fahrettin Keş ise, "Gençler, ülkenin geleceği için oy vermeli. Şu an nereye gittiğimizi bilmiyoruz. Depremin de bir şeyleri değiştireceğinden şüpheliyim. Birçok genç gibi Muharrem İnce'ye oy vereceğim" dedi.

Haberde Muharrem İnce'nin muhalefet oylarını bölerek Erdoğan'a can simidi uzatmış olabileceğine dikkat çekildi ve bazı genç seçmenlerin Kılıçdaroğlu'nun yenilik getiremeyeceği düşüncesinde olduğu belirtildi.

Aynı çay ocağında oturan emekli memur Erdoğan Kartal ise, "20 yıl önce ülke daha iyi durumdaydı. Şimdi bir gelecek yok. İnsanlar gelecekten korkuyor, ülkeden kaçıyor. Ben emekli bir memurum ve Antalya'yı hiç görmedim. Avrupalı emekliler oraya gidebiliyor ama ben gidemiyorum" dedi.

Kartal, kime oy vereceğiniyse söylemekten kaçındı.

"Suriyelileri evlerine yollamak istiyoruz"

50 yaşındaki aşçı Hamide Kaya, "Ben bir Türk milliyetçisiyim ve ilk kez CHP'ye oy vereceğim. Her zaman MHP'ye oy vermiştim. Ama rejimi değiştirmek yeterli değil. Türkiye'nin değişmesini istiyorum. Yeniden Atatürk'ün istediği gibi laik bir Türkiye'de yaşamak istiyorum" diye konuştu. 

Haberde Gaziantep'te kadınların genellikle konuşmak istemediğine dikkat çekildi.

Başörtülü olduğu vurgulanan Kaya, "Dini inancımın siyasi amaçlarla kullanılmasını istemiyorum. Bu ülkede başka dinler de var. Yeniden laik bir ülke olmamızı istiyorum. Atatürk'ün dediği gibi, Türkiye'nin dünyadaki muassır medeniyetlerle birlikte olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin de konuşan Kaya şu ifadeleri kullandı:

Suriyelileri evine yollamalıyız. Çok uzun zamandır buradalar. Ülkem benim evimdir ve bugün çok ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Onları hoş karşıladık ama artık ayrılmaları gerekiyor. Bir daha geri dönmesinler demiyorum ama yalnızca turizm için.

Kaya'nın konuştuğu sırada yoldan geçen 50 yaşındaki Münevver Yıldırım söze girerek, "Sonuna kadar Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğiz. Keşke daha önce iktidara gelseydi, ülkemiz başka bir Paris olabilirdi! O gerçek bir adam. Geçmişte de deprem oldu. İnsanlar cesetleri kendileri aradı, ağlıyordu. Bu depremde, Erdoğan herkesin yanındaydı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018'de yapılan seçimlerde Gaziantep'teki geçerli oyların yüzde 63,9'unu hanesine yazdırmayı başarmıştı. O dönem CHP'nin adayı olan İnce ise oyların yüzde 21,8'ini almıştı.


Independent Türkçe, France 24

DAHA FAZLA HABER OKU