Senaristlerin grevi Breaking Bad'i nasıl tamamen değiştirdi?

"Yazarların greve gitmesi beni felaketten kurtardı, bunun için sonsuza dek minnettar olacağım"

Breaking Bad'in başrollerinde Bryan Cranston, Aaron Paul ve Anna Gunn yer alıyor (Netflix)

2007'deki yazar grevi, Heroes ve Pushing Daisies gibi birçok sevilen dizinin başarılı ilk sezonlarının cansız dönüşleriyle sonuçlanmıştı. The Office gibi bazı dizilerse grevden etkilenmeyerek başarılı dönüşler yaptı. Kimi diziler içinse grev, senaristlerin ücret artışının dışında da olumlu etki yaptı. Bunların başında televizyon dünyasının gelmiş geçmiş en iyi dizilerden biri kabul edilen Breaking Bad geliyor.

Lisede kimya öğretmeni olarak çalışan ve değeri bilinmeyen bir kimyager olan Walter White'ın, kendisine kanser teşhisi konulduğunda tepetaklak olan hayatını anlatan Breaking Bad, beş sezon boyunca gelişerek izleyicisinin ilgisini korumayı başardı. Dizide Walter, hamile karısı Skyler ve oğlu Walter Jr. için para bırakmak amacıyla meth pişirmek ve satmak için eski öğrencisi Jesse Pinkman'la işbirliği yapıyordu. Walter'ın serseri yardımcısı Jesse, zamanla dizinin sürpriz kahramanı haline geldi ancak yaratıcı Vince Gilligan'a göre orijinal plan bu değildi.

Jesse Pinkman ilk sezonda ölecekti

Vince Gilligan ve yazar ekibinin ilk sezonun doruk noktası ve dizinin bütünü için bir fikri vardı. Jesse'nin Walter'ı Albuquerque'nin suç dünyasıyla tanıştırma amacına hizmet etmesiyle birlikte, dizinin artık onun varlığına ihtiyacı kalmayacaktı. Jesse'nin erkenden öldürüleceğini itiraf eden Gilligan, Breaking Bad'in aslında çok farklı bir hikaye olacağını anlattı. Ama sonra yazarların 2007'deki grevi başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir önemli karakterin daha ilk sezonda ölmesi planlanmıştı

Yazarların grevden dönmesiyle Gilligan'ın Pinkman için düşündüğü sonun gerçekleşmesi hâlâ mümkündü. Grevin bir sonucu olarak ilk sezon, heyecanın doruk noktarına çıktığı bir finalin aksine normal bir bölümle sona erdi. Ancak verilen ara sırasında Gilligan ve ekibine yeniden değerlendirme yapmaları için zaman tanındı.

Bazı kaynaklar Gilligan'ın grevden önce fikrini değiştirdiğini belirtirken, hepsi de karakteri canlı tutmalarına neden olan şeyin Aaron Paul'un performansı olduğu konusunda hemfikir. Paul'un çok katmanlı ve duygulu performansını gören Gilligan, Jesse'nin hikayede ikinci bir ana karakter olması gerektiğini anlamıştı. Yine de bu küçük bir değişiklik değildi çünkü Gilligan, Jesse'nin ölümünün bir sonucu olarak bir diğer önemli karakterin daha ölmesini planlamıştı.

breaking.JPG
Breaking Bad toplam 16 tane Emmy Ödülü kazandı (AMC)


Dizinin oyuncuları ve ekibi tarafından hazırlanan podcast'te Gilligan, senaryonun ilk versiyonunda ortağının ölümüne öfkeyle karşılık veren Walter'ın, Jesse'nin katilinden intikam almak istediğini anlattı. Buna göre katil, Walt tarafından yakalanacak ve bodruma kapatılacaktı. Gilligan orada, Walt'un ona işkence etmesini planlıyordu.

"Cesur diziler böyle yapar"

Gilligan Esquire'a yaptığı açıklamada uyuşturucu baronunun da Walt'tan intikam almak için Walter Jr.'ı öldürmesini planladığımı anlattı. Gilligan, "İlk sezonun sonunda Hank karakterini öldürecektim, aslında Jesse'yi öldürmeyi planlamıştım ama fikrimi değiştirdim" dedi:

Birinci sezonun sonunda ana karakterlerden birini feda etmem gerektiğini düşündüm, çünkü cesur diziler böyle yapar! Ama dizinin tüm şekli şu anda bildiğinizden çok farklı olurdu ve bence çok daha kısa, daha az zengin bir deneyim olurdu.

Vince Gilligan, 2007'deki grevin Breaking Bad üzerindeki etkisini aktarırken, "Yazarların greve gitmesi beni felaketten kurtardı, bunun için sonsuza dek minnettar olacağım" diye konuştu.
 

Independent Türkçe, Collider, Esquire

DAHA FAZLA HABER OKU