Pandemiyi dünyaya duyuran Çinli gazeteci Fang Bin serbest bırakıldı

Gazetecinin gizlice yargılanıp hapse atıldığı öne sürüldü

Hong Kong'da aktivistler, Fang'ın serbest bırakılması için eylem düzenlemişti (AFP)

Kovid-19 pandemisini dünyaya duyurmasıyla gündeme oturan Çinli gazeteci Fang Bin'in serbest bırakıldığı bildirildi.

Kimlikleri açıklanmayan kaynakların Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'yle paylaştığı bilgilere göre Fang, pazar günü serbest bırakıldı.

Kaynaklar, gazetecinin sağlığının iyi olduğunu, önce başkent Pekin'deki ailesini ziyaret ettiğini, daha sonra da Hubei eyaletinde yer alan Vuhan şehrindeki evine döndüğünü söyledi. Ayrıca gazetecinin sıkı gözetim altında tutulduğu da aktarıldı.

Fang, Şubat 2020'de Kovid-19'un başlarında Vuhan'daki hastanelerden cesetlerin görüntülerini paylaşarak pandemiyi dünyaya duyurmasıyla gündem olmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci, şehirde yeni uygulanmaya başlanan karantinalarla ilgili de haberler paylaşmış ve halkı Pekin yönetimine karşı direnmeye çağırmıştı.

ABD hükümeti tarafından fonlanan Özgür Asya Radyosu (Radio Free Asia -RFA), gazetecinin canlı yayınlarının 1 Şubat 2020'de kesildiğini ve üç yıldır kendisinden haber alınamadığını yazdı.

RFA, kimliğini paylaşmadığı bir kaynaktan aldığı bilgilere, bu süreçte Fang'ın Vuhan'daki Jiang'an Bölge Mahkemesi tarafından gizlice yargılandığını ve üç yıl hapse mahkum edildiğini öne sürdü.

Kaynak, gazetecinin ailesine kararla ilgili hiçbir belge verilmediği ve cezasının gerekçesinin bilinmediğini savundu. 

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'in kimliğini paylaşmadığı bir kişiyse Fang'ın "tartışma çıkardığı ve sorun yarattığı" gerekçesiyle gözaltına alındığını iddia etti. 
 


RFA'ya konuşan kaynak, Fang'ın Vuhan'daki Jiangşia bölgesinde yer alan Şiaojunşan hapishanesinde kaldığını, bu süre zarfında hücre hapsinde tutulduğunu ileri sürdü. 

RFA, Fang hakkında hapis cezası veren yargıcın yorum talebini reddettiğini de aktardı.

Fang'ın yanı sıra pandeminin ilk dönemlerinde Vuhan'dan yayın yapan gazeteci Zhang Zhan da Mayıs 2020'de gözaltına alınmış, Aralık 2020'de 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zhang Zhan'a Özgürlük adlı grup, gazetecinin açlık grevi yaptığını ve 40 kilonun altına düştüğünü bildirmişti. Zhang'ın son durumuyla ilgili bilgi alınamıyor.  

Buna ek olarak Chen Kuişi ve Li Zehua da koronavirüsle ilgili yaptıkları yayınlar ve paylaşımlar üzerine Şubat 2020'de gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı. 


Independent Türkçe, BBC, Guardian, RFA, AP

DAHA FAZLA HABER OKU