Çin, Mars keşif aracının gizemli ortadan kayboluşuna dair sessizliğini bozdu

"Zhurong" kum ve tozla kaplanmış halde, uyanamıyor olabilir

İktidardaki Çin Komünist Partisi'nin kuruluşunun 100. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törene katılanlar, Çin'in Mars uzay aracının resmedildiği bir ekranın önünden geçmişti (AP)

Çin, Mars keşif aracı Zhurong'un gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasıyla ilgili sessizliğini nihayet bozdu.

Araç, Mayıs 2022'de ortadan kaybolduktan sonra neredeyse bir yıldır kış uykusunda kalmıştı. Aracın görev tasarımcısı, muhtemelen aşırı kum ve toz birikimiyle kaplandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu açıklama, görevin kaderine dair uzun süredir devam eden sessizliği bozdu. Çin, uzaydaki çalışmalarını NASA gibi diğer ülkelerin uzay ajanslarına kıyasla daha gizli yürütme eğiliminde.

Adını efsanevi bir Çin ateş tanrısından alan motorlu keşif aracı Zhurong, Mayıs 2022'de kışın gelişiyle birlikte düşen Güneş radyasyonunun enerji üretimini kesmesi nedeniyle planlı bir uyku moduna girmişti. Ancak aralıkta uyanması bekleniyordu.

Çin'in Mars keşif programının baş tasarımcısı Zhang Rongqiao, "Kış uykusuna girdiğinden beri araçla herhangi bir iletişim kuramadık" dedi.

Onu her gün izliyoruz ve uyanmadığına inanıyoruz. Çünkü Güneş ışığı henüz enerji üretimi için gereken minimum seviyeye ulaşmadı.

Çin devlet televizyonunun salı günü Zhang'dan sözlerinden aktardığına göre, öngörülemeyen bir toz yığını büyük olasılıkla enerji üretimini ve Zhurong'un uyanma yeteneğini etkiledi.

Resmi görüntülere göre, Mars'ın yörüngesindeki bir NASA aracında yer alan bir kamera, Çinli keşif aracının en azından eylülden bu yana hareket etmediğini göstermişti.

Yüksek çözünürlüklü bir topografi kamerası da dahil olmak üzere 6 bilimsel cihaza sahip olan 240 kilogram ağırlığındaki Zhurong, Mayıs 2021'de herhangi bir aksilik olmadan iniş yaptıktan sonra gezegenin yüzey toprağını ve atmosferini incelemekle görevlendirilmişti.

Güneş enerjisiyle çalışan Zhurong ayrıca yere nüfuz eden bir radar kullanarak yüzey altı su ve buz da dahil olmak üzere eski yaşamın izlerini aradı.

Zhang, keşif aracının 358 gün boyunca Mars yüzeyini araştırdığını ve 1921 metre yol kat ederek, ilk planlanan üç aylık görev süresini çok aştığını söyledi.

Zhurong'un yanı sıra Mars'ta NASA'nın Perseverance ve Curiosity adlı iki robot keşif aracı daha faaliyet gösteriyor; bunlardan ilki iki yıldan uzun bir süredir, ikincisi ise 10 yıldan uzun süredir gezegenin yüzeyinde dolaşıyor.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU