Soy bilimci Hazali ve Saddam'ın kökeni

"DNA analizinin ardından asıl kendisinin Hint kökenli olduğu ortaya çıktı"

Fotoğraf: AFP

Irak'taki mezhepçi Asaib Ehlil Hak milislerinin lideri Kays el-Hazali'ye göre Iraklıların tüm sorunları çözülmüş ve merhum Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in soyu ve aşireti el-Nada'nın kökenlerini tartışmaktan başka bir sorun kalmamış görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asaib Ehlil Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Hazali, yaratıcılığını son olarak bayram namazından sonraki hutbesinde dinleyicilerine sundu.

Onlara Saddam Hüseyin'in DNA analizinin "onun Hint asıllı olduğunu kanıtladığını" söyledi.

Hazali, "Saddam Hüseyin, Irak halkının Hindistan'dan geldiğini yayıyordu" dedi ve ekledi:

DNA analizinin ardından asıl kendisinin Hint kökenli olduğu ortaya çıktı.


Büyük soy bilimci ve antropoloğun neye dayandığını bilmiyoruz, ancak bazı destekçileri, Şarkul Avsat'a, geçen yüzyılda Irak'ta yaşayan halkların soylarıyla ilgilenen Iraklı araştırmacılar tarafından hazırlanan ve Nada aşiretinin "Hint-Aryan" kökenli olduğu sonucuna varan çalışmalara güvendiğini söylediler.

Şarkul Avsat haklı olarak, bu çalışmaların sağlamlığını ve güvenilirliğini doğrulamanın zor olduğunu belirtmiş.

Milisçi soybilimci Kays Hazali'nin bu bilimsel fetihlerinin Irak halkına ne faydası var bilmiyoruz?!.

Saddam'ın uzak kökleri Hindistan'dan ya da Sind'den olsun ve biz de Kays ile bu konudaki çalışmaların doğru söylediğini kabul edelim.

Peki sonra?!.

Irak, Fars kökenli Büveyhiler, Türk Selçuklular, Moğol Celayirliler ve Osmanlı'nın Bağdat valileri tarafından yönetilmedi mi?!.

Irak, zengin etnik, ırk, mezhep ve din çeşitliliğiyle gurur duymuyor mu?

Doğu'daki ilk Hristiyan varlığını temsil eden Hristiyanlara ve geçen yüzyılın ortalarında ve sonrasında Irak'tan ayrılmadan veya kovulmadan önce Yahudilere ev sahipliği yapmıyor muydu?!.

Irak'ta Sabiiler, Yezidiler, hem Sünni hem de Şii Müslümanlar yok mu?!.

Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğerleri bulunmuyor mu?!.
 


Türk veya Fars kökenli Iraklı seçkinler gibi Hint, Afgan ve diğer kökenlerden Iraklı seçkinler de bulunuyor.

Tarih boyunca birçok Necef âlimi İran, Hindistan ve Azerbaycan'dan olduğu kadar Katif, el-Ahsa ve Lübnan'dan Irak'a geldi.

Iraklı ünlü devrimci şair Muzaffar el-Nevab, herkesin bildiği gibi Hint Nevab ailesindendir.

Kaldı ki tüm Şiilerin veya çoğunun saygı duyduğu ve "İmam" bildiği Ayetullah Humeyni'nin dedesi yine herkesin bildiği gibi doğrudan Hindistan'dan İran'a gelmiştir.

Humeyni'nin dedesi Ahmed bin Din Ali Şah, dini ilimleri öğrenmek için Hindistan'dan Necef'e göç etti. O zamanlar Keşmir kökenli olması nedeniyle Ahmed el-Hindi olarak biliniyordu.

Daha sonra Necef'ten İran'ın Humeyn şehrine taşındı, burada ikamet etti ve kadılık yaptı. 1864'te Mustafa adını verdiği bir oğlu oldu. Mustafa Humeyni'nin babasıydı.

Her biçimiyle çeşitlilik, uygun şekilde yönetilir ve yatırım yapılırsa, toplumlar ve ülkeler için bir güç ve zenginlik kaynağıdır. Bu çeşitlilik akılsız insanların tartışma konusu olduğunda ise bunun tersi olur.

Kays Hazali ile bugün Irak'ı yöneten ve kontrol eden diğer parti ve güçlerin ülkedeki yolsuzluk, yağmalama ve mezhepçi çetelerin varlığı, su, elektrik ve sağlık hizmetlerindeki aksaklıklar ile altyapının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi sorunlarını çözmeleri, Irak için Saddam ve aşiretinin kökenlerini tartışmaktan daha önemlidir.

Bugün Irak'ın yönetimini, bilge ve yetkin insanlar üstlenseydi, kalkınma gücünde çok ileri gidebilirdi. Tarihinin altın dönemlerinde olduğu gibi diğer bölge halklarına ve ülkelerine de örnek olabilirdi.

Henüz açığa çıkarmadığı gizli yeteneklere sahip Irak, son güdük bayram hutbesinin sahibinden daha iyi devlet adamlarını ve siyasi olgunluğu hak ediyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU