Birleşik Krallık'ta ailesi köle ticaretinden servet kazananlar, hükümete karşı kampanya başlattı

Ekipte Kral III. Charles'ın ikinci dereceden kuzeni de yer alıyor

Ekip, lobicilik çalışmalarını Avrupa'daki ülkelerin sömürgecilik ve kölecilik faaliyetleri yürüttüğü Karayipler'deki 20 ülkeyi temsil eden Caricom Tazminat Komisyonu'yla ortak yürütecek (Unsplash / British Library)

Birleşik Krallık'ta (BK) ailesi köle ticaretinden para kazanan kişiler, yeni bir kampanya başlatarak hükümetten kölecilik faaliyetleri için özür dilemesini ve tazminat ödemesini talep etti.

Heirs of Slavery (Köleliğin Mirasçıları) adlı grup, BK hükümetinin 16. İla 19. yüzyıllarda gerçekleştirilen Atlas Okyanusu'ndaki köle ticaretinde yaklaşık 3,1 milyon Afrika kökenli kişiyi esir alıp sattığına dikkat çekti. 

Grubun kurucularından araştırmacı gazeteci Alex Renton, BK'nin kölecilik faaliyetlerine ilişkin şunları söyledi: 

Britanya bunun için hiçbir zaman özür dilemedi. Bunun etkileri, hem Britanya'da hem de atalarımızın para kazandığı Karayipler'deki ülkelerde insanların yaşamlarına zarar vermeye devam ediyor.

Grupta Kral III. Charles'ın ikinci dereceden kuzeni Harewood Earl'ü David Lascelles'in yanı sıra Viktorya Dönemi'nden eski BK Başbakanı William Gladstone'un soyundan gelen işinsanı Charles Gladstone, yazar Richard Atkinson ve eski BBC muhabiri Laura Trevelyan yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grubun üyeleri, ülkede 1833'te resmen köleliğin kaldırılmasının ardından köle ticaretiyle uğraşan ailelerinin BK hükümetinden tazminat aldığını da söyledi. 

Charles Gladstone, William Gladstone'un babası John Gladston'un kölecilik ticaretinden para kazandığını, bu faaliyetler yasadışı hale gelince de bugünün parasıyla BK hükümetinden yaklaşık 17 milyon sterlin (yaklaşık 410,5 milyon TL) tazminat ödemesi aldığını belirtti. 

BK'nin kamu yayımcısı BBC'deki muhabirlik görevinden geçen ay ayrılan ve kölecilik karşıtı kampanyaya odaklanacağını söyleyen Trevelyan ise kendisinin ve akrabalarının, Grenada'daki eğitim projelerine 100 bin sterlin (yaklaşık 2,5 milyon TL) bağışladığını ifade etti. 

2020'de hayatını kaybeden eski Muhafazakar Parti üyesi Lort Renton'ın oğlu Alex Renton ise imtiyazlı konumlarını BK hükümeti üzerinde baskı kurmak için kullanacaklarını belirterek, "Varlıklı ailelerin torunları olarak, modern Britanya'da orantısız bir etki ve gücü miras aldık. Kendilerini bu konumda bulan herkesi bize destek olmaya çağırıyoruz" dedi. 
 


Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'ndan (SOAS) akademisyen Olivette Otele, bunun önemli bir girişim olduğunu fakat ekibe katılacak kişi sayısının artırılması gerektiğine işaret ederek, "Çok daha fazla kişinin bu listede olması lazım" dedi.

Buckingham Sarayı bu ay bir ilke imza atarak, BK monarşisinin köle ticaretiyle bağlantılarının araştırılmasını desteklediklerini duyurmuştu.

Krall III. Charles da haziranda Ruanda'ya düzenlediği ziyarette yaptığı konuşmada, "Bu kadar çok kişinin çektiği acılar karşısında duyduğum kişisel üzüntünün derinliğini tarif edemem" demişti


Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU