Paralimpik Oyunları'nın TikTok hesabı sıradışı paylaşımlarıyla dikkat çekiyor

Videolar sosyal medyada eleştirilse de sporcular sorun görmediklerini söyledi

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları, Kovid-19 pandemisi sebebiyle bir yıl geç düzenlenmişti (Reuters)

Paralimpik Oyunları'nın TikTok hesabı, engelli sporcuların görüntülerini popüler mimler ve seslerle kullanıyor. Videolar milyonlarca kez izlense de bazı sosyal medya kullanıcıları, paylaşımlarla Paralimpik sporcularla dalga geçildiğini söyleyerek tepki gösterdi.

Sanal alemdeki tartışma, hesabın paylaştığı Avustralyalı bisikletçi Darren Hick videosunun Twitter'da yayılmasıyla başladı. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları'nda para bisiklet C2 sınıflandırmasında altın madalya kazanan Hick'in görüntüsünde, "Follow the Leader" adlı bir şarkıda geçen "left" (sol) sesi kullanıldı.
 


Engelli hakları savunucusu Imani Barbarin, Paralimpik Oyunları'nı geniş kitlelere ulaştırmanın daha iyi yollarının bulunabileceğini söyledi:

Bu sesleri fiziksel engelli kişilerle kullandığınızda bağlam değişiyor ve daha alaycı hale geliyor. Paralimpik atletlerin videolarına TikTok'tan ses ekleyemezsiniz.

Serebral palsiden mustarip olan Barbarin, bunun yerine sporcularla yapılan röportajların veya kurallarla ilgili öğretici içeriklerin paylaşılabileceğini ifade etti. 

İngiltere milli ampute futbol takımının formasını terleten Sean Jackson da komik anlara değil sporcuların başarılarına odaklanılması gerektiğini savundu.

NBC News'in görüştüğü Paralimpik sporcularıysa, içeriklerden rahatsız olmadıklarını söyledi. Avustralyalı bisikletçi Hicks şöyle konuştu:

Benimle dalga geçiyorlarmış gibi hissetmiyorum. Sadece sol kelimesi geçen bir şarkı kullanıyorlar ve ben de sadece sol bacağımla pedal çeviriyorum.

Tokyo 2020 Paralimpik oyunları'nda strateji ve doğruluk oyunu Boccia'da bronz madalya kazanan Andre Ramos da kendisiyle ilgili videoda bir sorun görmediğini belirtti.
 


Portekizli atlet, "Bence herhangi bir aşağılayıcı unsur barındırmıyor. Pek çok insan öyle düşünebilir ama bunun nedeni engelli bireylerle iletişim kurmaya alışkın olmamaları. Engellerimizle dalga geçmek, kendimizi olduğumuz gibi kabul ettiğimizin ve başkalarının engelimizi bir farklılık olarak görmediğinin bir işareti" diye konuştu.

Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin adı açıklanmayan bir sözcüsüyse hesabın bir Paralimpik sporcu tarafından yönetildiğini açıkladı.

Sözcü, "Paralimpik spordan ve sporcularımızın başarılarından pek haberdar olamayacak bir kitleyi eğitmemizi sağlayan cüretkar ve benzersiz içerik sayesinde güçlü bir takipçi kitlesi oluşturduk" ifadesini kullandı.

Gelen tepkilere saygı duyduklarını belirten yetkili, paylaşımları yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

 

Independent Türkçe, CNN International, NBC News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU