NBA efsanesi Phil Jackson "siyaset yüzünden" ligi takip etmediğini açıkladı

Chicago Bulls ve Los Angeles Lakers'taki baş antrenörlük dönemlerinde 11 kere şampiyon olan efsane, "Yeni bir kitleyi çekmeye çalıştılar ama diğerlerini soğutacaklarını bilmiyorlardı" dedi

2010'da Phoenix Suns'ın Arizona'da çıkan göç yasasına karşı tepki koyarak formasına Los Suns yazdırması da Jackson'ın tepkisini çekmişti (AFP/Arşiv)

"Oyundan keyif almıyorum. Benim gibi bir kuşak insan var" ifadesini kullanan efsanevi NBA koçu Phil Jackson, 2020'den bu yana Amerikan basketbol ligini takip etmediğini bildirdi.

Tetragrammaton with Rick Rubin adlı podcast'e katılan 77 yaşındaki emekli basketbolcu ve basketbol antrenörü, Kovid-19 nedeniyle 2020'de Orlando'da oynanan maçlar sırasında ve sonrasında siyasi mesajlar verilmesinden rahatsız olduğunu vurguladı:

Arkalarında 'Adalet' gibi ifadeler vardı. 'Adalet potaya doğru gidiyor ve Eşit Fırsat onu indirdi' gibi komik bir durum yaşandı. Torunlarımdan bazıları bu isimlerle sahaya çıkmalarını komik buldu, ben de izleyemedim.

NBA yönetimi, o dönem George Floyd'un öldürülmesiyle ABD'de düzenlenen gösterilerin de etkisiyle, oyuncuların formalarına kendi isimleri yerine "Adalet", "Eşitlik", "Siyahların Hayatı Önemlidir", "Barış" gibi ifadeler yazdırmasına izin vermişti. 

Jackson, bu kararı "Yeni bir kitleyi çekmeye çalıştılar ama diğerlerini soğutacaklarını bilmiyorlardı. İnsanlar sporun siyasallaşmamasını istiyor. Orada siyasete gerek yok" diye yorumladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1967'den 2017'ye kadar NBA'e damga vuran Jackson, basketbolculuktan sonra koç ve yönetici olarak çalıştı. Chicago Bulls ve Los Angeles Lakers'taki baş antrenörlük dönemlerinde 11 kere şampiyon olsa da bazılarına göre kariyeri ırkçılıkla gölgelendi. 

Chicago Bulls efsanesinin parçası olan isimlerden Scottie Pippen, 2021'de yaptığı açıklamada, 1994'teki playoff maçları sırasında çizdiği son sette kendisi yerine çaylak Toni Kukoč'a güvenmesini ırkçılığa bağlamıştı. 

Jackson'un rap müzik yüzünden "toplumun belli bir kesiminin dikkat süresinin kısıtlı kaldığını" ve oyuncuların "hapishane kıyafeti" giydiğini 2016'daki bir röportajında söylemesi de tepki toplamıştı.


Independent Türkçe, Yahoo, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU