Google'ın CEO'su Sundar Pichai: Yapay zeka uykularımı kaçırıyor

"Bunun geliştirilmesinde sadece mühendislerin değil, sosyal bilimcilerin, etik uzmanlarının ve filozofların da yer alması gerekiyor"

(Reuters)

Google'ın başkanı Sundar Pichai, hızla ilerleyen yapay zeka teknolojisinin yanlış kullanımının "toplumsal düzeyde" "çok fazla zarara neden olabileceği" uyarısını yaptı.

Teknoloji devinin İcra Kurulu Başkanı (CEO), "Yanlış kullanıldığında çok zararlı olabilir, bu konuda henüz tüm cevaplara sahip değiliz ve teknoloji hızla ilerliyor... Peki bu geceleri uykumu kaçırıyor mu? Kesinlikle" dedi.

CBS'in "60 Dakika" programında verdiği röportajda Pichai, toplumun yapay zeka teknolojisinin kullanımına uyum sağlaması gerektiği yönündeki endişelerini dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay zekanın "her şirketteki her ürünü etkileyeceği" uyarısında bulunan Pichai, yazar, muhasebeci ve yazılım mühendisi olarak çalışanlar gibi "bilgi işçilerinin" muhtemelen daha fazla etkileneceğini de sözlerine ekledi.

"Örneğin bir radyologsanız, bundan 5 ila 10 yıl sonrasını düşünürseniz, yanınızda bir yapay zeka iş arkadaşınız olacak" dedi.

Pichai, "Sabah geliyorsunuz, diyelim ki incelemeniz gereken yüzlerce şey var, yapay zeka 'ilk bakmanız gereken en ciddi vakalar bunlar' diyebilir" diye ekledi.

Teknoloji devinin patronu, yapay zeka kullanılarak sahte haberlerin üretilebilmesinin kolaylığı hakkında da uyardı.

"Toplumsal ölçekte", yapay zekayla kolayca üretilebilen bu tür mesajların "çok fazla zarara neden olabileceğini" söyledi.

Fakat yapay zekadan vazgeçmek yerine, kullanımı "ahlak dahil insani değerlerle uyumlu" daha fazla yasayla düzenlenebilir.

Pichai, "Dolayısıyla bunun geliştirilmesinin sadece mühendisleri değil, sosyal bilimcileri, etik uzmanlarını, filozofları ve benzerlerini de içermesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Pichai'nin açıklamalarıyla uyumlu olarak Google da kısa süre önce "yapay zekanın düzenlenmesine yönelik önerilerini" sıralayan 20 sayfalık bir belge yayımladı.

Silikon Vadisi devi ayrıca şubatta, halihazırda ünlü olan yapay zeka sistemi ChatGPT'yle rekabet etmeyi amaçlıyor gibi görünen yeni yapay zeka sohbet botu "Bard"ı kullanıma açtı.

Google'ın internet sitesinde belirttiğine göre Bard, "NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'ndaki yeni keşifleri 9 yaşındaki bir çocuğa açıklamak" gibi karmaşık konuları basitleştirmek için kullanılabilecek "konuşmayla ilgili deneysel bir yapay zeka hizmeti".

Röportajda Bard'ın güvenli olduğunu düşünüp düşünmediği sorulduğunda Pichai, "Bugün kullanıma sunduğumuz haliyle, sınırlı bir deney olarak, bence [öyle]. Ancak yol boyunca atacağımız her adımda hepimiz sorumluluk sahibi olmak zorundayız" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU