Sudan'da 3 bin 500 Türk tehlike altında... "Sivil kayıplar artıyor, sokağa çıkanlar soyguncuların saldırısına uğruyor"

Sudan'daki çatışmalarda siviller de zarar görüyor. Roketin isabet ettiği bir evde Türk vatandaşı bir çocuğunun öldüğü iddia edilirken, çatışmaların yoğunlaştığı Hartum'da bulunan Mehmet Yolcu, durumun iyiye gitmediğini söyledi

Sudan'da geçen cumartesi ordu güçleriyle "Hızlı Destek Güçleri" adı verilen paramiliter güç arasında başlayan çatışmalar beşinci gününe girmesine rağmen hız kesmeden sürüyor.

2021 verilerine göre 46 milyon nüfusa sahip olan ülkedeki çatışmalar ağırlıklı başkent Hartum'da yoğunlaşsa dahi farklı yerlere yayılma riski de var.

Çünkü ordu ile çatışan Hızlı Destek Güçleri (RFS) adlı milis yapısı ağırlıklı olarak ülkenin batısında ve güneyinde yoğunlaşıyor.

Olayların arka planında ise 2021'deki darbeden bu yana Sudan'ı yöneten cuntanın içinde yaşanan güç mücadelesi yatıyor. 

Sudan ordusunu fiili olarak General Abdülfettah Burhan Sudan'ı yönetiyor.

"Hemeti" olarak bilinen yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo ise 100 bin kişilik paramiliter kuvvet RSF'nin (Hızlı Destek Güçleri) başında bulunuyor.

Ülkeyi sivil yönetime döndürme ve RSF'yi (Hızlı Destek Güçleri) ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki general anlaşmazlığa düştü ve ülkedeki gerilim tırmandı. 

Çatışmaların başlamasının ardından Hartum'da yaşayan, mesleği tercümanlık ile idarecilik olan Mehmet Yolcu'ya ulaşarak son durum hakkında bilgi almıştık.

Çatışmaların devam etmesi üzerine bir kez daha Yolcu’ya ulaştık. Ancak telefon şebekesinde ve internetteki kesintiler nedeniyle Yolcu ile zor da olsa iletişim kurabildik.

 

mehmet yolcu.jpg
Mehmet Yolcu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Risk artmış durumda"

Yolcu'nun verdiği bilgiye göre çoğunluğu Hartum'da olmak üzere 3 bin 500 civarında Türk vatandaşı yaşıyor.

Çatışmaların hızını kesmemesi Türk vatandaşlarının da güvenlik riskini iyice artırmış durumda.

Yolcu ile yaptığımız görüşmede zaman zaman silah ve patlama sesleri duyuldu.

 

sudan.jpg
İlan edilen ateşkese uyulmadı / Fotoğraf: AFP

 

"Ateşkese uyulmadı, su ve elektrik kesik"

İyi durumda olmadıklarını ve şiddet olaylarının sürdüğünü söyleyen Yolcu, "Dün akşam 18.00'den itibaren başlamak üzere 24 saat süreyle ateşkes kararı alınmıştı ama çatışmalar bir saniye bile durmadı. Kötü haberler geldi. Havalimanında yakıt depolarının ateş aldığı belirtildi. Yağmanın arttığı söyleniyor. Elektrik bulamıyoruz. Sular zaten günlerdir kesik. Su pompası olan bir evin şebekeye ulaşması halinde ihtiyaçlarımız için oradan su taşıyoruz" dedi.

 

çatışma.jpg
Çatışmalarda ağır silahlar kullanılıyor / Fotoğraf: AFP

 

"Türk vatandaşları kendi aralarında haberleşmeye çalışıyor"

İnternet bağlantısının kötü olması nedeniyle mesajları zamanında alamadıklarını belirten Yolcu, Türk vatandaşlarının kendi aralarında oluşturdukları bir haberleşme grubu üzerinden bilgi alışverişinde bulunduklarını ancak burada da zaman zaman kesinti yaşadıklarını belirtti.

Yolcu, Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği'nin uyarı amaçlı gönderdiği videoda internet kesintisi nedeniyle izlenemediğini söyledi.

Yağma olaylarının da başladığını aktaran Yolcu, "Dışarı çıkanlar da soyguncuların saldırısına uğruyor. O nedenle kimse dışarı çıkamıyor. Hartum'da çok büyük dağınık birbirine ulaşmak zor, yollarda güvenli değil" diye konuştu.

 

alin.jpg
Evi isabet eden roket sonucu Kubilay Dadük adlı işçinin yaralandığı, 2 yaşındaki çocuğu Alin'in (üstte) yaşamını yitirdiği öne sürüldü

 

Evine roket isabet eden Türk işçinin 2 yaşındaki çocuğu yaşamını yitirdi

Edinilen bilgilere göre çatışmalar sırasında Kubilay Dadük adlı bir Türk vatandaşının evine roket isabet etmesi sonucu kendisi ve eşi ağır yaralandı. 2 yaşındaki kızı Alin ise yaşamını yitirdi.

Olay, Türk vatandaşlarının haberleştiği grupta dillendirildi. Hartum'un Cebra semtinde yaşandığını belirten Yolcu, buna karşın sağlıklı bilgi alınamadığından detayına ve Dadük’ün durumuna dair net bilgisinin olmadığını söyledi.

Yolcu, Dadük'ün Hartum'da iş yapan bir Türk firmasında PVC doğrama ustası olarak çalıştığının söylendiğini kaydetti.

Kubilay Dadük'ün durumu hakkında bilgi almak için aradığımız Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği'ne iletişim hatlarındaki aksaklık nedeniyle ulaşamadık.

Konuyu sorduğumuz Dışişleri Bakanlığı'ndan haberin yazım sürecinde bilgi gelmediğinden görüşlerine yer veremedik.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270'e yükseldiğini bildirmişti.

Çatışmalarda 2 binin üzerindeki sivilin de yaralandığı ifade edilmişti. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU