Yeni bir araştırmaya göre Pasifik Çöp Girdabı kendi ekosistemini oluşturdu

Bilim insanları normalde açık okyanusta yaşayamayacak olan kıyı canlılarının çöp yığını üzerinde hayatta kalarak çoğaldıklarını tespit etti

Bilim insanları, 2005'ten bu yana okyanuslarda "hızlı ve eşi benzeri görülmemiş" bir plastik kirliliğinin yaşandığı konusunda uyarıyor (Ocean Cleanup) 

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu'ndan bulunan büyük çöp yığınında yaşayan deniz canlılarının sayısının giderek arttığını tespit etti.

Bilimsel dergi Nature Ecology & Evolution'da yayınlanan çalışmaya göre, içinde küçük yengeçler ve denizşakayıklarının da bulunduğu onlarca tür omurgasız kıyı canlısı yıllardır okyanusta bulunan çöp yığının üzerinde yaşama tutundu ve burada çoğaldı.

Bilim insanları, okyanustaki plastik kirliliğinin, normalde açık okyanusta hayatta kalamayacak yeni yüzen türlerin oluşmasına neden olabileceğine dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makalenin yazarlarından Linsey Haram, "Ne kadar çok deniz türü olduğunu görmek şaşırtıcıydı. Bulduğumuz yığının yüzde 70'inin üzerinde varlardı" diye konuştu.

Haram ve meslektaşları Pasifik Çöp Girdabı'ndan alınan 105 maddeyi Kasım 2018'ten Ocak 2019'a inceledi. İncelemeler sonucunda çöp yığınının üzerinde 46 farklı türe ait 484 deniz omurgasızı tespit edildi. Bu canlıların yüzde 80'inin normal şartlarda kıyılarda yaşadığı ifade edildi.

Haram, "Bulduğumuz canlıların önemli bir bölümü, beklediğimiz gibi açık okyanus canlıları değil, kıyı türleriydi. Yığının üçte ikilik bölümünde, iki grubun birlikte yaşadığını ve alan için rekabet ettiğini tespit ettik" dedi.

Okyanusun uzak bölgelerinde yeni türlerin bulunmasının ne gibi sonuçlar doğuracağının henüz bilinmediğini belirten Haram, "Muhtemelen alan için bir rekabet var çünkü açık okyanusta alan değerli. Gıda kaynakları için de bir rekabetin olması muhtemel ama bu türler birbirini de yiyor olabilir. Tam olarak ne olduğunu bilmek zor ancak bazı kıyı canlılarının açık okyanus canlılarını yediğine dair kanıtlara ulaştık" dedi.

Pasifik Çöp Girdabı nedir?

Büyük Pasifik çöp yığını veya diğer adıyla Pasifik Çöp Girdabı, okyanuslardaki en büyük plastik birikintisi olarak biliniyor. 

Çöp yığınının boyutu ABD'nin Teksas eyaletinin iki katına eşit. Bu da çöp yığınının Türkiye'nin en geniş şehri olan Konya'dan yaklaşık 36 kat daha büyük bir alan kapladığı anlamına geliyor.

Çöp yığınının çevresi devasa bir girdapla çevreleniyor ve bu girdap çöpleri merkezine doğru alarak büyük bir çöp girdabı yaratıyor. Bölgedeki girdabın, dünya okyanuslarında tespit edilen 5 büyük dairesel girdaptan en büyüğü olduğu biliniyor.

Ocean Cleanup'ın verilerine göre, çöğ yığınının içinde 80 bin ton ağırlığında 1,8 trilyon parça plastik bulunuyor. Yığındaki plastiklerin çoğunluğunun balıkçılık endüstrisinin atıkları olduğu, yüzde 10-20'lik bir bölümünün ise 2011 Japonya tsunamisiyle geldiği biliniyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na göre dünyada bir yılda 460 milyon ton plastik üretiliyor ve müdahele edilmezse bu rakam 2060'ya üç katına çıkacak. 

Küresel olarak plastik atıkların sadece yüzde 9'u geri dönüştürülüyor, yüzde 22'siyse bir şekilde okyanuslara ulaşıyor. 

Geçen ay yayınlanan bir çalışmaya göre bu oranın 2040'a kadar 2,6 kata kadar artması bekleniyor.


Independent Türkçe, CNN, Insider 

DAHA FAZLA HABER OKU