James Webb Uzay Teleskobu, Hubble Ultra Derin Alan'ı görüntüledi

"Bu bilgi çok önemli"

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, Aralık 2021'de fırlatıldı (NASA)

James Webb Uzay Teleskobu, gökyüzünde selefinin ün kazandırdığı bir bölgeyi görüntüledi. NASA, Hubble Ultra Derin Alan'ın (Hubble Ultra Deep Field-HUDF) fotoğrafını iki gün önce paylaştı.

HUDF, 13,8 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sadece 800 milyon yıl sonra oluşmuş en az 10 bin galaksi barındırıyor. Bölge, ilk galaksilerin oluşma süreçlerine dair fikir verdiği için gökbilimcilerin dikkatini çekiyor.
 


Hubble Uzay Teleskobu, evrenin bu kısmını 2003'ün sonlarında görüntülemişti. Böylece bilinen en uzak mesafedeki galaksilerin ilk fotoğrafları yakalanmıştı. Hubble yetkilileri o dönem yaptıkları açıklamada bu rekorun muhtemelen aşılamayacağını söylemişti. Ancak James Webb, 20 yıl sonra onda biri kadar daha kısa gözlem süresiyle aynı bölgeyi yakaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hubble 11,3 günde, James Webb 20 saatten biraz fazla bir sürede gözlemi gerçekleştirdi.

Yakın Kızılötesi Kamerası'ndan (NIRCam) alınan  görüntü, gökbilimcilerin Büyük Patlama'dan sonrasını çalışmasına katkı sağlıyor.

Gökbilimci Michael Maseada, "Sıcak, iyonize gazı görmemiz bize bu galaksilerde yıldızların tam olarak nerede doğduğunu gösteriyor" dedi:

Artık bu alanları yıldızların zaten var olduğu yerlerden ayırabiliyoruz. Bu bilgi çok önemli çünkü milyarlarca yıl geçti ama galaksilerin bugünkü hallerine nasıl geldiklerini tam olarak bilmiyoruz.

 

Independent Türkçe, Space.com, NASA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU