Pentagon sızıntısından sorumlu tutulan Jack Teixeira hakkında neler biliniyor?

21 yaşındaki askerin, çok gizli bilgilerin saklandığı bir bilgisayara erişimi vardı

FBI'ın baskınıyla aile evinde yakalanan Teixeira, hakkındaki iddialarla ilgili henüz yorum yapmadı (Reuters)

Pentagon'dan sızdırılan gizli belgelerin yankıları sürüyor. Sızıntıdan sorumlu olduğu düşünülen Jack Teixeria ise perşembe günü gözaltına alındı.

Peki ABD ordusunun casusluk faaliyetlerine ve Batılı devletlerin Rusya - Ukrayna savaşındaki stratejilerine dair hassas bilgilerin yer aldığı belgeleri sızdıran 21 yaşındaki asker hakkında neler biliniyor?

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) haberine göre Teixeria, Massachusetts eyaletindeki Cod Burnu yarımadasında yer alan ABD Hava Ulusal Muhafızları Otis Üssü'nde görev yapıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu üste 102. İstihbarat Birimi adında bir bölüm bulunuyor. İnternet sitesindeki bilgilere göre birim, "hassas istihbarat ve komuta" bilgilerine sahip. Teixeira da burada bilgisayarların ve iletişim sistemlerinin denetiminden ve bakımından sorumluydu.

Ülkenin tanınmış gazetelerinden New York Times'ın aktardığına göre bu birimde, U-2 keşif uçaklarıyla RQ-4 Global Hawk ve MQ-4 Reaper drone'larının topladığı istihbaratları kaydedip işleyen ekipler de var. 

Ordu kayıtlarına göre Teixeira, Hava Ulusal Muhafızları'na 26 Eylül 2019'da katıldı. Ulusal Muhafızlar, ABD Hava Kuvvetleri'nin yedek bir askeri kuvveti olarak faaliyet gösteriyor. 

Genç askerse bu birimde havacı birinci sınıf rütbesine sahipti. Bu rütbe, havacının üstünde kıdemli havacınınsa altında kalıyor. 
 

jack teixeira.jpg
Teixeira'nın Yahudi düşmanı ve ırkçı söylemlerde bulunduğu da iddia ediliyor (Washington Post)


Teixeira'nın arkadaşı olduğunu söyleyen ve kimliğini açıklamayan bir kişi, WP'yle konuşmasında genç askeri "vatansever, dindar bir Katolik, silahlara ilgili ve ABD'nin geleceğinden şüphe duyan bir özgürlük savunucusu" diye niteledi.

FBI, genç havacının Massachusetts eyaletindeki Dighton şehrinde yer alan aile evine perşembe günü baskın düzenleyerek kendisini gözaltına almıştı. 

Adalet Bakanı Merrick Garland, basın açıklamasında Teixeira'nın "gizli ulusal savunma bilgilerinin izinsiz çıkarılması, saklanması ve iletilmesi iddiasıyla ilgili bir soruşturmayla bağlantılı olarak gözaltına alındığını" bildirmişti.
 


Belgeler nasıl sızdırıldı?

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat'in incelemesine göre ilk olarak "Thug Shaker Central" isimli sohbet odasında paylaşılan belgeler, daha sonra buradan Discord'daki "WowMao" isimli bir odaya taşındı. Belgeler, bu odada paylaşılmasının ardından hızlı şekilde diğer sosyal medya platformlarına da yayıldı.

Burada belgeleri "O.G" kullanıcı adına sahip bir kişinin sızdırdığı belirlendi. ABD istihbaratı, bu kişinin Teixeira olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. 

Öte yandan genç askerin çalıştığı birimde, hangi düzeyde istihbarat erişimine sahip olduğu henüz bilinmiyor. 

WP'nin aktardığına göre Teixeira'nın, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı çalışan ve çok gizli bilgilerin saklandığı Ortak Küresel İstihbarat İletişim Sistemi (Joint Worldwide Intelligence Communications System -JWICS) adlı bilgisayar ağına erişimi vardı. 

ABD istihbaratından kimliğini paylaşmayan bir yetkili, JWICS'ye erişimin Teixeira'ya çok hassas bilgileri okuma ve bu belgelerin çıktısını alma imkanı sağlayacağına dikkat çekti. 


Independent Türkçe, Washington Post, New York Times, AP

DAHA FAZLA HABER OKU