Güney Koreli yetkili: Sızdırılan belgelerdeki bilgiler gerçek dışı

Sızdırılan belgeler müttefiklerini gizlice gözetlediğine işaret ederken ABD, tatsız diplomatik sonuçları kontrol altına almaya çabalıyor

ABD Savunma Bakanlığı'nın genel merkezi Pentagon (Reuters)

Güney Kore'de üst düzey bir güvenlik danışmanı, Doğu Asya ülkesinden yetkililer arasındaki iç tartışmalar hakkında ayrıntılar veren ve Pentagon'dan sızdırıldığı iddia edilen belgelerin "gerçek dışı" ve "değiştirilmiş" olduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Kim Tae-hyo, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 26 Nisan'da ABD'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde Washington'a hareket ederken yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ittifakın halen güçlü olduğunu vurguladı.

Kim'in açıklamaları, kısa süre önce sosyal medyada paylaşılan birkaç belgede, Güney Koreli yetkililerin Ukrayna'ya silah sağlanmasına yönelik ABD'den gelen baskıyı tartıştığı iddia edilen konuşmaları ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, müttefiklerine yönelik casusluk iddialarının ardından diplomatik sonuçları yönetmekte gecikmedi ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Güney Koreli mevkidaşıyla telefon görüşmeleri yaptı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, telefon görüşmesinin Austin'in talebi üzerine gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlık, görüşme sırasında Pentagon'un başındaki ismin Güney Kore'yle yakın iletişim ve işbirliği sözü verdiğini belirtti.

Sızıntılar ülke içinde kınanırken, Güney Kore Devlet Başkanı'nın ofisi gözetleme haberlerini "tamamen yanlış" diye niteledi.

ABD'yle ittifakını sarsmaya yönelik her türlü girişimin "ulusal çıkarları tehlikeye atan" bir eylem olduğu belirtildi.

Kim gazetecilere yaptığı açıklamada, "İki ülke de ifşa edilen bilgilerin çoğunun değiştirilmiş olduğu fikrinde" dedi ve Güney Kore hakkındaki raporun "gerçek dışı" olduğunu sözlerine ekledi. Bununla birlikte, belgenin hangi bölümlerinin gerçek dışı olduğuna dair ayrıntıya girmedi.

Üzerinde tarih bulunmuyor gibi görünen doğrulanmamış belgede, Güney Kore'nin ABD'nin stoklarını yenilemesine katkı sunmak için top mermisi satmayı kabul ettiği belirtiliyor ve "son kullanıcının" ABD ordusu olması gerektiğinde ısrar ediliyordu. Ancak içeride, Güney Koreli üst düzey yetkililer ABD'nin bunları Ukrayna'ya yönlendireceğinden endişe ediyordu.

Güney Kore, yasalarının çatışma halindeki ülkelere silah tedarikini yasakladığını, dolayısıyla Ukrayna'ya silah gönderemeyeceğini söylüyor.

Sızdırılan belgeler kısmen elektronik istihbarata dayalı gibi görünüyor ve bu da ABD'nin Güney Kore'yi gözetlediğine işaret ediyor. Ancak Kim, son sızıntının iki ülke arasındaki ilişkiler üzerinde etki bırakmasının pek mümkün görünmediğini söyledi.

ABD dünyanın en iyi istihbarat kabiliyetlerine sahip ülkesi ve (Yoon'un) göreve gelmesinden bu yana neredeyse her sektörde istihbarat paylaşımı yapıyoruz.

Başkan Yoon da sızıntılar nedeniyle ülke içinde olumsuz tepkiler alıyor.

Güney Kore'nin ana muhalefet partisi Demokrat Parti'nin bazı milletvekilleri, pazartesi günü söz konusu dinleme iddialarından duydukları "güçlü üzüntüyü" dile getirerek bunu ulusal egemenliğin açık bir ihlali ve Yoon yönetiminin büyük bir güvenlik başarısızlığı olarak nitelendirdi.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU