Gürcistan'da hükümetin Moskova'dan yönetildiğini iddia eden on binlerce kişi sokağa çıktı

Ana muhalefet partisinin organize ettiği mitingde, eski Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin serbest bırakılması istendi

Gürcistan'da son aylarda yapılan anketlere göre AB üyeliğine destek yüzde 80'in üzerinde seyrediyor (AFP)

Gürcistan'da binlerce kişi, iktidardaki Gürcistan Hayali partisinin Rusya'nın etkisine girdiği iddiasıyla meydanları doldurdu.

Pazar günü Gürcistan Parlamentosu'nun önünde gerçekleşen gösteri, ana muhalefet partisi tarafından tutuklu bulunan eski Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili'ye destek amacıyla organize edildi.

Gürcistan'da 2004 ve 2013 arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Saakaşvili, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak uluslararası hak örgütleri, Gürcü lidere verilen cezanın siyasi olduğunu dile getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gürcistan muhalefeti Rusya'nın kontrolünde olduğunu iddia ettiği iktidarı, ülkedeki demokrasiyi baltalamak, medyayı susturmak ve siyasi rakipleri cezaevine göndermekle suçluyor.

Pazar günü Tiflis'teki gösterilerde, Gürcistan, Ukrayna ve Avrupa Birliği bayrakları sallanırken, "Avrupalı bir gelecek için" yazan büyük bir pankart da açıldı.

Mitingde bir konuşma yapan, Saakaşvili'nin kurucusu olduğu Birleşik Ulusal Hareket'in lideri Levan Khabeishvili, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve Brüksel'den gelen reform taleplerinin uygulanması çağrısı yaptı.

Saakaşvili'nin ardından cumhurbaşkanlığı yapan Giorgi Margvelaşvili'yse yaptığı konuşmada, "Hükümet, Moskova tarafından kontrol ediliyor ve bizim görevimiz vatanımızı Rus işbirlikçilerinden kurtarmaktır. Biz Avrupa ailesinin bir parçası olan, özgürlüğüne düşkün insanlarız. Rus köleliğini reddediyoruz" dedi.

AFP'ye konuşan 27 yaşındaki, Luka Kavsadze isimli bir göstericiyse, "Mücadelemiz barışçıl ama tavizsiz olacak ve bizi ait olduğumuz yere, Avrupa Birliği'ne götürecek" ifadelerini kullandı.

Gürcistan'da kamuoyu ezici bir çoğunlukla Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor. Hükümet, AB üyeliği hedefine bağlı olduğunu söylese de, muhalifler hükümetin eylemlerinin Gürcistan'ın üyelik şansını azalttığını düşünüyor.

Gürcistan, Ukrayna savaşının başlamasından kısa bir süre sonra Moldova ve Ukrayna'yla birlikte AB'ye üyelik başvurusu yapmıştı. Geçen haziranda Moldova ve Ukrayna, AB tarafından resmen aday ülke statüsüne alınırken, Gürcistan'ın bazı siyasi ve yargısal reformlar yapması istenmişti.


Independent Türkçe, BBC, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU