Fransa'da emeklilik reformu Macron'un oylarını eritti, Le Pen öne geçti

Son ankete göre bugün seçim yapılsa ikinci turda oyların yüzde 55'ini alan Marine Le Pen cumhurbaşkanı seçiliyor

Marine Le Pen, 2022 seçim kampanyasında emeklilik reformuna karşı çıkmıştı (Reuters)

Fransa'da geniş kitlelerin tepkisini çeken emeklilik reformunun ardından yapılan anketler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ciddi şekilde destek kaybettiğini ortaya koydu.

BFMTV'nin yaptığı ankete göre, geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün yapılsaydı Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, Emmanuel Macron'u geçerek Fransa'nın yeni lideri olacaktı.

Ankete göre, Le Pen ilk turda oyların yüzde 31'ini alırken, Macron yüzde 23'ünü, solcu aday Jean-Luc Melenchon ise yüzde 18,5'ini alıyor. 

Geçen yıl yapılan seçimlerin ilk turunda Macron yüzde 28, Le Pen ise yüzde 23 almıştı. İkinci turda ise Le Pen'i yüzde 41'e karşı yüzde 59'luk oy oranıyla geçen Macron cumhurbaşkanı seçilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak anket sonuçlarına göre seçim bugün tekrarlansa, Le Pen ikinci turda oyların yüzde 55'ini almayı başarıyor.

Bu sonuçlarda aşırı sağ bir iktidardan kaçınmak için, ikinci turda oyunu Macron'dan yana kullanan cumhuriyetçiler, çevreciler ve solcuların etkisinin büyük olduğu düşünülüyor.

Örneğin Yeşiller Partisi adayı Yannick Jadot'un destekçilerinin yüzde 68'i ikinci turda Macron'a oy verirken, bugün bu destek yüzde 52 seviyesine kadar düşmüş durumda.

Öte yandan benzer bir durum Macron'un destekçileri için de geçerli. 2022'de Macron'a oy verenlerin yüzde 27'si bugün seçim olsa oy kullanmayacaklarını veya Le Pen'e oy vereceklerini söyledi.

Macron hükümeti geçen ay parlamento oylaması olmadan emeklilik reformunu geçirmek için özel anayasal yetkisini kullanmıştı. 

Emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reform, ülke çapında tepki çekmiş ve milyonlarca emekçinin katıldığı grevleri tetiklemişti. Emeklilik reformuna karşı yapılan gösterilere bir milyondan fazla kişi katılmış, ülkenin birçok kentinde göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.


Independent Türkçe, BFMTV, RT

DAHA FAZLA HABER OKU