MHK Başkanı, hakem hatalarını kabul ederek tartışmaların önüne geçebilir mi?

Başkan Lale Orta, tartışılan pozisyonları yorumlarken hakemlerin hata yaptıklarını kabul etti. Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, MHK'nin tavrının Türk futbolundaki hakem tartışmalarını bitirip bitirmeyeceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türk futbolunda son yılların en çok tartışılan isimleri şüphesiz hakemler.

Bu sezon da benzer tartışmaların odağındalar.

Kimi zaman çalıp çalmadıkları düdüklerle kimi zaman verip vermedikleri kartlarla gündeme gelseler de hemen hemen her müsabakanın ardından öne çıkmayı başarıyorlar.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Lale Orta da bu tartışmaların odağındaki isimlerden.

 

Lale Orta-Twitter.jpg
Lale Orta, tartışılan pozisyonları yorumladı / Görsel: beIN Sports

 

Yayıncı kuruluştaki Trio programına müdahale ettiği iddiasıyla başlayan eleştiriler bugün de devam etmekte. 

Hakemlerde muzdarip kulüplerin başında ise her zamanki gibi yine "Üç Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray geliyor. 

Geçen hafta sonu oynanan Galatasaray-Adana Demirspor ile Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarının hakemleri de tıpkı diğer müsabakalarda olduğu gibi yaptıkları hatalarla gündeme damga vurdu.

Her iki müsabakadaki tartışmalı pozisyonları ekranlarda değerlendiren MHK Başkanı Orta, hakemlerin verdikleri kararların hatalı olduğunu kabul etti.

 

Murat Fevzi Tanırlı-Independent Türkçe.jpg
Murat Fevzi Tanırlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"En çok bağıranın pozisyonlarını mı gösteriyorsunuz?"

Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, MHK Başkanı Orta'nın tavrını, Türk futbolundaki hakem tartışmalarını bitirip bitirmeyeceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Orta'nın televizyon programlarıyla kamuoyuna cevap vermesinin sorgulanması gerektiğini düşünen Tanırlı, "Bir eksiği gidermek, en azından akıllarda soru işareti kalmasın diye yapılıyordu. Haftada bir yapılacaktı, ayda bire döndü" dedi. 

Bu durumun tartışmaları da beraberinde getirdiğine değinen Tanırlı, "4 haftada 36 maçlık pozisyon birikiyor. Hangi pozisyonları gösteriyor? En çok bağıranın mı pozisyonunu getiriyorsunuz yoksa gerçekten eğitim amaçlı bilgilendirme için mi yapıyorsunuz? Bu kısmı önemli" diye konuştu. 

 

Huge Dallas-Twitter.jpg
MHK Danışmanı Hugh Dallas / Görsel: beIN Sports

 

"Esas sıkıntı eğitimde 'sarı' denilen pozisyonlara programda 'kırmızı kart' denmesi!"

MHK Danışmanı Hugh Dallas'ın bu programa karşı olduğunu ancak ülke şartlarına ayak uydurmak zorunda kalmasını eleştiren Tanırlı, şu ifadeleri kullandı:

'Kuralına göre' diye program yapıyorsanız pozisyonları o an açıklamalısınız. O yüzden bu programın yapılmasını doğru bulmuyorum. Ancak yapılıyorsa da hakem hata yaptıysa söyleyecek, bu doğal. Esas sıkıntı programa gelmeden hafta sonundaki eğitimde 'sarı kart' denilen pozisyonlara programda 'kırmızı kart' denmesi! Galatasaray-Adana Demir maçı için VAR hakemini kutlayıp beIN Sports'ta 'Bu kırmızı olmalı, VAR çağırmalı' denilirse hakemler hangisi doğru diye düşünürler."

"Hakemlerin üzerindeki baskı daha da artar"

MHK Başkanı'nın açıklamalarıyla hakemlerin üzerlerindeki baskının daha da artacağını tahmin ettiğini vurgulayan Tanırlı, "Bu sabah eğitim vardı. Alper Ulusoy'u herkesin içinde eleştirmiş. Şimdi MHK Başkanı'nın bunu yapması bence doğru değil. Oraya eğitimci çıkar, pozisyonları anlatır. Lale Hoca'da 'Her şeyi ben yapayım' duygusu var o yüzden de geldiğinden beri belki altı ayda olmayacak kadar ateşe benzin döküldü" ifadelerini kullandı.

"MHK Başkanı medyayla uğraşmamalı"

"MHK Başkanı'nın medyayla uğraşmaması lazım" diyen Tanırlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Başkan bu işi yapılandırmayla, iyileştirmeyle uğraşmalı. Medyaya hiçbir ülkede kimse laf yetiştiremez zaten. Herkesin bir görüşü var. Saygı duymak lazım. Çok bariz bir kural olmadığı sürece yapılan açıklama yorumdan ibaret kalır. 'Benim yorumum en doğrusu' diye kimseyi ikna etmeye çalışmaya gerek yok. Hele bizim gibi hakem hastalıklı ülkede hiç gerek yok buna. İşinizi güzel yapmaya çalışın. Hakemleri Halil dışında başka birisini derbiye verecek şekilde yetiştirmeye, hazırlamaya çalışın. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Orta'nın kulüplere yaptığı öneriler tartışmaları sonlandırmaz"

Lale Orta'nın kulüplere yaptığı önerilerin de tartışmaları sonlandırmayacağı görüşünde olduğunu aktaran Tanırlı, "Kulüpler Birliği, David Ellaray ile anlaştı. Pozisyonlarla ilgili rapor gönderecekti. O proje ne oldu merak ediyorum. Şimdi kulüpler Elleray dışında bir de MHK'ya mı gönderecekler? Buna sıcak bakarlar mı bilemiyorum. Daha çarpıcısı VAR çıtasını düşürme yolundalar. 'VAR her şeye çağırıyor' denmişti. Şimdi bu biraz o dönemlere gider gibi bir tehlike taşıyor bence" şeklinde konuştu.

"Hakem hata yapıyor, 'sonucu etkilemedi' diye tekrar görev alıyor, bu yanlış"

MHK Başkanı Orta'nın hata yaptığını söylediği hakemlere ceza verilmesi gerektiğinin elzem olduğunu düşünen Tanırlı, aksi durumda bir değişmenin olmayacağını belirterek şunları kaydetti:

Son dönemde çok majör bir hata olmadığı sürece hakemler görev almaya devam ediyor. Yapay zekadaki görev alma kriterlerini değiştirdiler. Maçta bir sürü hata yapıyor ama sonuca tesir etmedi diye o hakem tekrar görev almaya devam ediyor. Bu yanlış strateji. Bu hakemi bu kadar hataya rağmen tekrar görev alabilir hale getirirseniz, yeni büyük hatalara çanak tutarsınız. Ayrıca 29 hakemimiz var. 23'üne yapay zeka adı altında 10-12'sinin etrafında ligi bitirmeye çalışıyorlar. Sezon başından beri 'Şeffaf olacağız. Yapay zeka kullanacağız' açıklamalarına uymuyor." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU